Surfaktanty (detergenty) 

To środki mające zdolność obniżania napięcia powierzchniowego cieczy (najczęściej wody), posiadają także właściwości emulgujące. Są skutecznymi środkami myjącymi, mają szerokie zastosowanie w kosmetyce.

Detergenty "czyszczą" dzięki temu, że działają na brud/nieczystości:

  • zachowują się jak surfaktanty, ułatwiając mieszanie się brudu z wodą oraz zwilżanie mytych powierzchni;
  • zmieniają pH powierzchni, co prowadzi do zrywania wiązań wodorowych, którymi brud jest związany z powierzchnią, zmiana pH prowadzi także do rozkładu substancji tworzących brud;
  • obniżają twardość wody, dzięki czemu woda lepiej zwilża powierzchnię i łatwiej rozpuszczają się w niej związki jonowe tworzące brud;
  • rozkładają brud poprzez reakcję utlenienia;
  • działają pianotwórczo, zwiększając powierzchnię styku brudu ze środkiem myjącym.

Przy wyborze surowców kierowaliśmy się ich skutecznością oraz przede wszystkim delikatnością, szczególnie sprawdzając skuteczność stosowania na bardzo delikatnej skórze.

 

 

Sodium Cocoyl z Jabłka

Sodium Cocoyl z Jabłka
Sodium Cocoyl z Jabłka

Sodium Cocoyl z jabłka to anionowy środek powierzchniowo czynny otrzymany z charakterystycznych aminokwasów soku jabłkowego. Nowoczesne rozwiązanie w dziedzinie detergentów zainspirowane naturą, został zaprojektowany z myślą o delikatności dla skóry i dla środowiska.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 2 dni robocze

Cena: 12,50 zł

Decyl Glucoside (O10) - naturalny detergent - ECOCERT

Decyl Glucoside (O10) - naturalny detergent - ECOCERT
Decyl Glucoside (O10) - naturalny detergent - ECOCERT

Decyl Glucoside to naturalny detergent, niejonowy środek powierzchniowo czynny, uzyskany z surowców odnawialnych: alkohole tłuszczowe i glukoza roślinna. Posiada większą wartość spieniającą i oczyszczającą, niż Sodium Laureth Sulfate (SLS). Łagodny dla oczu, dlatego doskonale sprawdza się w płynach micelarnych i żelach myjących do twarzy. Jest dobrze tolerowany przez skórę, dlatego pozwala na tworzenie łagodnych kosmetyków myjących. Łagodny dla oczu, dlatego jest uznawany za najdelikatniejszy detergent stosowany w płynach micelarnych i kosmetykach do demakijażu oczu. Produkt posiada certyfikat ECOCERT.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 2 dni robocze

Cena: 18,50 zł

Caprylyl/Capryl Glucoside (O110) - naturalny detergent - ECOCERT

Caprylyl/Capryl Glucoside (O110) - naturalny detergent - ECOCERT
Caprylyl/Capryl Glucoside (O110) - naturalny detergent - ECOCERT

Caprylyl/Capryl Glucoside to naturalny detergent, niejonowy środek powierzchniowo czynny, uzyskany z surowców odnawialnych: alkohole tłuszczowe i glukoza roślinna. Posiada wysoką wartość spieniającą i oczyszczającą, jest zdecydowanie delikatniejszy niż Sodium Laureth Sulfate (SLS). Łagodny dla oczu, dlatego doskonale sprawdza się w płynach micelarnych i żelach myjących do twarzy. Jest dobrze tolerowany przez skórę, dlatego pozwala na tworzenie łagodnych kosmetyków myjących. Łagodny dla oczu, dlatego jest uznawany za najdelikatniejszy detergent stosowany w płynach micelarnych i kosmetykach do demakijażu oczu. Produkt posiada certyfikat ECOCERT.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 2 dni robocze

Cena: 9,90 zł

Betaina kokamidopropylowa

Betaina kokamidopropylowa
Betaina kokamidopropylowa

Betaina kokamidopropylowa to detergent amfoteryczny stosowany do produkcji szamponów, płynów kąpielowych, płynów do mycia ciała i higieny intymnej. Może być stosowany w szerokim zakresie pH. Stabilizator piany, środek kondycjonujący, zmiękczający i natłuszczający. Pozyskiwany z naturalnych surowców: oleju kokosowego i betainy. Jest kompatybilny z innymi surfaktantami, trwale się z nimi łącząc. 

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 2 dni robocze

Cena: 3,20 zł
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl