Świeżo zerwany ananas zawiera 80-85% wody, 12-15% cukrów, 0,6% kwasów, 0,4% protein, 0,5% popiołu, 0,1% tłuszczów, błonnik i witaminy (głównie A i C). Zawartość witaminy C waha się pomiędzy 10 a 25 mg/100 g. Głównymi węglowodanami ananasa są pojedyncze cukry takie jak sukroza, glukoza i fruktoza. Najważniejszymi kwasami w ananasie są kwas cytrynowy i jabłkowy. Dojrzały owoc zawiera wyższy poziom glicyny, alaniny, metioniny i leucyny, podczas gdy lizyna, prolina, histydyna i arginina występują w stosunkowo niskich koncentracjach. Ekstrakt rozpuszczalny w wodzie. Bogaty w cukry i naturalne kwasy owocowe. Nawilża i odświeża skórę, chroni ją przed wolnymi rodnikami. Ujędrnia i odświeża.
WŁAŚCIWOŚCI KOSMETYCZNE
Regulowanie transepidermalnej utraty wody (TEWL).
Stymulowanie regeneracji komórkowej.
Stymulowanie syntezy kolagenu.
Działanie przeciwutleniające.
Dostępność:
średnia ilość