Emulgatory

Emulgatory to związki łączące ze sobą substancje, które w praktyce są nie do wymieszania tj. woda z olejem.

Umożliwia to powstanie emulsji oraz jednocześnie zapewnia jej trwałość.

Brak rozwarstwiania się emulsji zachodzi poprzez stabilizację granicy faz.

Cząsteczki emulgatora częściowo rozpraszają drobiny tłuszczów w wodnych roztworach lub na odwrót doprowadzają emulsję do stabilnego układu i zapobiegają rozwarstwianiu się faz.

Wybór odpowiedniego emulgatora zależy od jego budowy, ponieważ wyróżniamy dwie możliwości sporządzenia emulsji.

  • Woda w oleju (W/O)– działa natłuszczająco; szczególnie polecana do skóry przesuszonej,
  • Olej w wodzie (O/W) – lekka, delikatna emulsja, która bardzo dobrze wchłania się w skórę, polecana do wszystkich typów skory, a w szczególności wrażliwej.

Emulgatory dostępne w naszym sklepie są naturalne, a przygotowana baza emulgatorowa posiada ekologiczny certyfikat – ECOCERT.

Przy każdym emulgatorze znajdują się również opisy, które pomogą stworzyć idealną emulsję.

Baza emulgatorowa

Baza emulgatorowa
Baza emulgatorowa

Nowoczesna baza kremowa Beautyderm jest wysokiej klasy emulgatorem posiadającym ekologiczny certyfikat – ECOCERT.

 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 2 dni robocze

Cena: 5,50 zł

Propanediol

Propanediol
Propanediol

Propanediol to naturalny organiczny surowiec pozyskany z glukozy. Jest naturalną alternatywą dla glikoli. Działa w formulacjach jako rozpuszczalnik, wzmacniającym działanie konserwantów, pozwalając ograniczyć ich dozę nawet o połowę. Dodatkowo poprawia znacznie nawilżenie skóry i znosi ryzyko podrażnień

 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 2 dni robocze

Cena: 6,20 zł

Alkohol cetylostearylowy

Alkohol cetylostearylowy
Alkohol cetylostearylowy

Alkohol cetylostearylowy jest mieszaniną alkoholi tłuszczowych: alkoholu cetylowego i stearylowego. To biała, woskowata substancja będąca stabilizatorem emulsji. Zmiękcza zarówno regulację lepkości jak i konsystencję otrzymanej formulacji w większym stopniu niż sam alkohol cetylowy.

Natłuszcza skórę i nadaje jej miękkości, elastyczności i gładkości, a także wspomaga złuszczanie i odbudowę nowego naskórka. 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 2 dni robocze

Cena: 4,90 zł

Cosmedia SP

Cosmedia SP
Cosmedia SP

Cosmedia to innowacyjny polimer emulgujący, dający możliwość formułowania lekkich produktów o bardzo wysokiej estetyce. Może być stosowany w różnych formulacjach kosmetycznych, zapewniając wysoką precyzję podczas emulgowania, idealny stabilizator. Daje lekką konsystencję, łatwo rozprowadza się i szybko wchłania, dając dużą elastyczność w stosunku do fazy olejowej. Może być stosowany zarówno sam jak i w połączeniu z innymi emulgatorami. Może być przetwarzany na zimno, gwarantując stabilność otrzymanych produktów. 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 2 dni robocze

Cena: 6,40 zł

Glyceryl Cocoate

Glyceryl Cocoate
Glyceryl Cocoate

Glyceryl Cocoate to wielofunkcyjna substancja, będąca doskonałym środkiem emulgującym, emolientem oraz środkiem rozpuszczającym. Jest pochodzenia naturalnego - otrzymywana z oleju kokosowego i gliceryny.

Emulgator: HLB 10.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 2 dni robocze

Cena: 5,90 zł

Glyceryl Stearate Citrate

Glyceryl Stearate Citrate
Glyceryl Stearate Citrate

Glyceryl Stearate Citrate to emulgator o jakości spożywczej,  wielowartościowy alkohol estryfikowany z kwasu cytrynowego oraz roślinnego kwasu stearynowego. Emulgator pochodzenia roślinnego (naturalnego) do tworzenia formulacji typu O/W, nie zawiera PEG. Stosowany jest także jako środek zapachowy oraz środek zmiękczający skórę, pomaga włosom i skórze zachować odpowiedni poziom nawilżenia.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 2 dni robocze

Cena: 4,90 zł
szt.

Polysorbate 20

Polysorbate 20
Polysorbate 20

Polysorbate 20 to nietoksyczny, nowoczesny emulgator otrzymywany z oleju kokosowego. Stosowany jest do emulgowania i utrwalania emulsji O/W. Nie podrażnia i jest najłagodniejszy ze wszystkich polysorbate. Idealny do tworzenia „mgieł w sprayu”, kremów, balsamów, toników. 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 2 dni robocze

Cena: 2,90 zł

Wosk pszczeli bielony

Wosk pszczeli bielony
Wosk pszczeli bielony

Naturalny biały wosk pszczeli otrzymuje się poprzez oczyszczanie żółtego wosku (Cera Flava). Jest bogaty w karetonoidy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Wykazuje działanie lekko emulgujące. Krem z dodatkiem wosku pszczelego jest twardszy, przyczepniejszy, uchwytniejszy i zwarty, dlatego wosk pszczeli w kosmetyce sprawdza się jak żaden inny składnik. Ma działanie wygładzające. Natłuszcza skórę i tworzy na niej ochronny film. Stosowany głównie do produkcji kosmetyki kolorowej: pomadki, błyszczyki i podkłady. 

 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 2 dni robocze

Cena: 2,90 zł

Wosk pszczeli żółty naturalny

Wosk pszczeli żółty naturalny
Wosk pszczeli żółty naturalny

Naturalny żółty wosk pszczeli otrzymany z plastrów miodu. Jest bogaty w karetonoidy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Wykazuje działanie lekko emulgujące. Krem z dodatkiem wosku pszczelego jest twardszy, przyczepniejszy, uchwytniejszy i zwarty, dlatego wosk pszczeli w kosmetyce sprawdza się jak żaden inny składnik. Ma działanie wygładzające. Natłuszcza skórę i tworzy na niej ochronny film. Stosowany głównie do produkcji kosmetyki kolorowej: pomadki, błyszczyki i podkłady. Dodatkowo stosowany w mydłach, balsamach do ciała i ust, świecach oraz kremach. 

 

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 2 dni robocze

Cena: 3,90 zł
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl