Darmowa dostawa (Kurier InPost) już od 100,00 zł.
KREM POD OCZY ODŻYWCZO-WYGŁADZAJĄCY, ALGI, KAWA, SKWALAN, ARGAN


KREM POD OCZY ODŻYWCZO-WYGŁADZAJĄCY, ALGI, KAWA, SKWALAN, ARGAN

Przygotowanie kremu: (dla 50g kremu)

LP.

NAZWA SUBSTANCJI

SKŁAD PROCENTOWY

SKŁAD ILOŚCIOWY [g]

.

FAZA A

.

.

1

Baza emulgatorowa

6

3

2

Alkohol cetearylowy

4

2

3

Olej ze słodkich migdałów

3

1,5

 4

Olej arganowy

2

1

5

Masło Shea

10

5

.

FAZA B

.

.

1

Gliceryna roślinna

5

2,5

2

Woda

60

30

3

Konserwant

1

0,5

.

Faza C

.

.

1

Ekstrakt z kawy eco

2

1

 2

Skwalan

2

1

 3 Kompleks morski z algami 3 1,5
 4

Witamina E

1

0,5

 5

Witamina B5

1 0,5

 

WYKONANIE KREMU:

  1. Pierwszym krokiem przy wykonywaniu kremu jest przygotowanie łaźni wodnej. Najprościej stawiany np. garnek z woda na kuchence, pamiętają o tym, aby naczynie pomieściło dwie zlewki, szklanki czy słoiki, i podgrzewamy 
  2. W pierwszym naczyniu (zlewce, szklance czy słoiku) umieszczamy składniki fazy A oprócz oleju arganowego, wraz z emulgatorem (olejowej: baza emulgatorowa, alkohol cetearylowy, olej ze słodkich migdałów, masło shea) i umieszczamy w łaźni wodnej. Podgrzewamy zawartość naczynia do temperatury ok. 70%, aby rozpuściły się wszystkie składniki.
  3. W drugim naczyniu umieszczamy składniki fazy B – rozpuszczalne w wodzie (woda, gliceryna, konserwant) i także umieszczamy w łaźni wodnej.
  4. Naczynia umieszczone w łaźni wonnej podgrzewamy tak długo, aż rozpuszczą się wszystkie składniki w nich umieszczone, należy jednak uważać, aby nie przegrzać składników, po czym wyjmujemy je z łaźni. 
  5. Następnie intensywnie mieszając, do fazy wodnej dodajemy fazę olejowa. Do mieszania najlepiej używać mieszadełka, ale można wykorzystać słoik z nakrętką i po połączeniu faz intensywnie wstrząsać.
  6. Mieszamy do momentu ostudzenia i zgęstnienia kremu.
  7. Po lekkim ostudzeniu kremu, (temperatura pokojowa) dodajemy skłądniki fazy C oraz olej arganowy olejki eteryczne – związki wrażliwe na temperaturę.
  8. Dodajemy konserwant wcześniej do fazy wodnej (bez konserwantu kosmetyk powinnyśmy przechowywać w lodówce, czas przydatności do 2 tygodni) przekładamy krem do pudełka i umieszczamy w lodówce. Na drugi dzień osięgnie właściwą konsystencje i będzie gotowy do stosowania 

 

 

 

Wstecz

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
W przypadku problemu z zalogowaniem się na konto prosimy skorzystać z opcji "nie pamiętasz hasła".
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium