KREM Z KWASEM SALICYLOWYM 1%

KREM Z KWASEM SALICYLOWYM 1%

Idealna propozycja będąca innowacyjnym rozwiązaniem do skóry trądzikowej, z tendencja do tworzenia się zaskórników oraz nadmiernego wydzielania się sebum. Oczyszcza gruczoły łojowe, przyspiesza gojenie się ran oraz ognisk zapalnych, reguluje odnowę naskórka oraz wygładza cerę.

Przygotowanie kremu: (dla 100g)

LP.

NAZWA SUBSTANCJI

SKŁAD PROCENTOWY

SKŁAD ILOŚCIOWY [g]

 

FAZA A

 

 

1

Glyceryl Stearate Citritate

2

2

2

Alkohol cetearylowy

2

2

3

Wybrane Oleje

10

10

4

Kwas Salicylowy

1

1

 

FAZA B

 

 

1

Alantoina

1

1

2

Woda

70

70

3

Konserwant naturalny

1

1

 

FAZA C

 

 

1

Zagęszczacz polimerowy

3

3

 

FAZA D

   

1

Witamina E

1

1

2

Witamina B5

2

2

3

Ekstrakt z zielonej herbaty

3

3

5

Kwas hialuronowy 1%

4

4

 

WYKONANIE KREMU:

  1. Pierwszym krokiem przy wykonywaniu kremu jest przygotowanie łaźni wodnej. Najprościej stawiany np. garnek z woda na kuchence, pamiętają o tym, aby naczynie pomieściło dwie zlewki, szklanki czy słoiki, i podgrzewamy
  2. W pierwszym naczyniu (zlewce, szklance czy słoiku) umieszczamy składniki fazy A wraz z emulgatorem (olejowej: baza emulgatorowa, alkohol cetylowy, wybrane oleje) i umieszczamy w łaźni wodnej. Podgrzewamy zawartość naczynia do temperatury ok. 70%, aby rozpuściły się wszystkie składniki.
  3. W drugim naczyniu umieszczamy składniki fazy B – rozpuszczalne w wodzie (woda, gliceryna, konserwant) i także umieszczamy w łaźni wodnej.
  4. Naczynia umieszczone w łaźni wodnej podgrzewamy tak długo, aż rozpuszczą się wszystkie składniki w nich umieszczone, należy jednak uważać, aby nie przegrzać składników (temp. ok. 75 st.C), po czym wyjmujemy je z łaźni.
  5. Następnie intensywnie mieszając, do fazy wodnej dodajemy fazę olejowa. Do mieszania najlepiej używać mieszadełka, ale można wykorzystać słoik z nakrętką i po połączeniu faz intensywnie wstrząsać, bardzo dobrym rozwiązaniem jest blender kuchenny (najniższe obroty).
  6. Mieszamy do momentu ostudzenia i połączenia faz.
  7. Po lekkim ostudzeniu kremu, (temperatura pokojowa) dodajemy substancje zagęszczacz po czym nadal intensywnie mieszamy do zgęstneinia kremu.
  8. Na koniec dodajemy substancje aktywne, witaminy - związki wrażliwe na temperaturę.
  9. Dodajemy konserwant wcześniej do fazy wodnej (bez konserwantu kosmetyk powinnyśmy przechowywać w lodówce, czas przydatności do 2 tygodni) przekładamy krem do pudełka i umieszczamy w lodówce.
  10. Na drugi dzień krem osiągnie właściwą konsystencje i będzie gotowy do stosowania
  11. Termin ważności: do 6 miesięcy od daty wykonania.
  12. Przechowywanie: w lodówce - termin ważności do 6 msc, w temp. pokojowej: do 2 msc od daty wykonania.

Wstecz

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl