KREM Z KWASEM SALICYLOWYM 1%
Idealna propozycja będąca innowacyjnym rozwiązaniem do skóry trądzikowej, z tendencja do tworzenia się zaskórników oraz nadmiernego wydzielania się sebum. Oczyszcza gruczoły łojowe, przyspiesza gojenie się ran oraz ognisk zapalnych, reguluje odnowę naskórka oraz wygładza cerę.
Przygotowanie kremu: (dla 100g)
LP. |
NAZWA SUBSTANCJI |
SKŁAD PROCENTOWY |
SKŁAD ILOŚCIOWY [g] |
FAZA A |
|
||
1 |
2 |
2 |
|
2 |
2 |
2 |
|
3 |
10 |
10 |
|
4 |
1 |
1 |
|
FAZA B |
|
||
1 |
1 |
1 | |
2 |
Woda |
70 |
70 |
3 |
1 |
1 |
|
FAZA C |
|
|
|
1 |
3 |
3 |
|
FAZA D |
|||
1 |
1 |
1 |
|
2 |
2 |
2 |
|
3 |
3 |
3 | |
5 |
4 |
4 |
WYKONANIE KREMU:
- Pierwszym krokiem przy wykonywaniu kremu jest przygotowanie łaźni wodnej. Najprościej stawiany np. garnek z woda na kuchence, pamiętają o tym, aby naczynie pomieściło dwie zlewki, szklanki czy słoiki, i podgrzewamy
- W pierwszym naczyniu (zlewce, szklance czy słoiku) umieszczamy składniki fazy A wraz z emulgatorem (olejowej: baza emulgatorowa, alkohol cetylowy, wybrane oleje) i umieszczamy w łaźni wodnej. Podgrzewamy zawartość naczynia do temperatury ok. 70%, aby rozpuściły się wszystkie składniki.
- W drugim naczyniu umieszczamy składniki fazy B – rozpuszczalne w wodzie (woda, gliceryna, konserwant) i także umieszczamy w łaźni wodnej.
- Naczynia umieszczone w łaźni wodnej podgrzewamy tak długo, aż rozpuszczą się wszystkie składniki w nich umieszczone, należy jednak uważać, aby nie przegrzać składników (temp. ok. 75 st.C), po czym wyjmujemy je z łaźni.
- Następnie intensywnie mieszając, do fazy wodnej dodajemy fazę olejowa. Do mieszania najlepiej używać mieszadełka, ale można wykorzystać słoik z nakrętką i po połączeniu faz intensywnie wstrząsać, bardzo dobrym rozwiązaniem jest blender kuchenny (najniższe obroty).
- Mieszamy do momentu ostudzenia i połączenia faz.
- Po lekkim ostudzeniu kremu, (temperatura pokojowa) dodajemy substancje zagęszczacz po czym nadal intensywnie mieszamy do zgęstneinia kremu.
- Na koniec dodajemy substancje aktywne, witaminy - związki wrażliwe na temperaturę.
- Dodajemy konserwant wcześniej do fazy wodnej (bez konserwantu kosmetyk powinnyśmy przechowywać w lodówce, czas przydatności do 2 tygodni) przekładamy krem do pudełka i umieszczamy w lodówce.
- Na drugi dzień krem osiągnie właściwą konsystencje i będzie gotowy do stosowania
- Termin ważności: do 6 miesięcy od daty wykonania.
- Przechowywanie: w lodówce - termin ważności do 6 msc, w temp. pokojowej: do 2 msc od daty wykonania.