KREM Z KWASEM SALICYLOWYM 2%
Idealna propozycja będąca innowacyjnym rozwiązaniem do skóry trądzikowej, z tendencja do tworzenia się zaskórników oraz nadmiernego wydzielania się sebum. Oczyszcza gruczoły łojowe, przyspiesza gojenie się ran oraz ognisk zapalnych, reguluje odnowę naskórka oraz wygładza cerę. Krem jest także bardzo dobrą propozycją do stóp z problemami prawidłowego rogowacenia naskórka. Pozwala w prosty sposób pozbyć się warty rogowej (po zastosowaniu kremu, najlepiej po np. 2 dniach stosowania kremu, należy zetrzeć zrogowaciały naskórek. Zabieg powtarzać przez kilka dni)
Przygotowanie kremu: (dla 100g)
LP. |
NAZWA SUBSTANCJI |
SKŁAD PROCENTOWY |
SKŁAD ILOŚCIOWY [g] |
FAZA A |
|
||
1 |
2 |
2 |
|
2 |
2 |
2 |
|
3 |
10 |
10 |
|
4 |
2 |
2 |
|
FAZA B |
|
||
1 |
1 |
1 | |
2 |
Woda |
71 |
71 |
3 |
1 |
1 |
|
FAZA C |
|
|
|
1 |
3 |
3 |
|
FAZA D |
|||
1 |
1 |
1 |
|
2 |
2 |
2 |
|
3 |
3 |
3 | |
5 |
4 |
4 |
WYKONANIE KREMU:
- Pierwszym krokiem przy wykonywaniu kremu jest przygotowanie łaźni wodnej. Najprościej stawiany np. garnek z woda na kuchence, pamiętają o tym, aby naczynie pomieściło dwie zlewki, szklanki czy słoiki, i podgrzewamy
- W pierwszym naczyniu (zlewce, szklance czy słoiku) umieszczamy składniki fazy A wraz z emulgatorem (olejowej: baza emulgatorowa, alkohol cetylowy, wybrane oleje) i umieszczamy w łaźni wodnej. Podgrzewamy zawartość naczynia do temperatury ok. 70%, aby rozpuściły się wszystkie składniki.
- W drugim naczyniu umieszczamy składniki fazy B – rozpuszczalne w wodzie (woda, gliceryna, konserwant) i także umieszczamy w łaźni wodnej.
- Naczynia umieszczone w łaźni wodnej podgrzewamy tak długo, aż rozpuszczą się wszystkie składniki w nich umieszczone, należy jednak uważać, aby nie przegrzać składników (temp. ok. 75 st.C), po czym wyjmujemy je z łaźni.
- Następnie intensywnie mieszając, do fazy wodnej dodajemy fazę olejowa. Do mieszania najlepiej używać mieszadełka, ale można wykorzystać słoik z nakrętką i po połączeniu faz intensywnie wstrząsać, bardzo dobrym rozwiązaniem jest blender kuchenny (najniższe obroty).
- Mieszamy do momentu ostudzenia i połączenia faz.
- Po lekkim ostudzeniu kremu, (temperatura pokojowa) dodajemy substancje zagęszczacz po czym nadal intensywnie mieszamy do zgęstneinia kremu.
- Na koniec dodajemy substancje aktywne, witaminy - związki wrażliwe na temperaturę.
- Dodajemy konserwant wcześniej do fazy wodnej (bez konserwantu kosmetyk powinnyśmy przechowywać w lodówce, czas przydatności do 2 tygodni) przekładamy krem do pudełka i umieszczamy w lodówce.
- Na drugi dzień krem osiągnie właściwą konsystencje i będzie gotowy do stosowania
- Termin ważności: do 6 miesięcy od daty wykonania.
- Przechowywanie: w lodówce - termin ważności do 6 msc, w temp. pokojowej: do 2 msc od daty wykonania.