PACHNĄCE MASŁO DO CIAŁA
Masło do ciała przeznaczone jest do pielęgnacji każdego rodzaju skóry. Idealnie natłuszcza, nawilża oraz wygładza, przy tym jednocześnie jest źródłem drogocennych substancji, witamin, zarówno nasyconych jak i nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz mikroelementów. Bardzo dobry produkt, pozwalający utrzymać skórę w idealnej kondycji oraz intensywnie wspomagający jej regenerację.
Świetny produkt zarówno przed jak i po aplikacji na słońce. Należy jednak pamiętać o dodatkowym stosowaniu filtrów przeciwsłonecznych.
LP. | NAZWA SUBSTANCJI | SKŁAD % | SKŁAD ILOŚCIOWY (g/200g KOSMETYKU) |
FAZA A | |||
1 | Masło shea | 7,5 | 15 |
2 | Masło kakaowe | 7,5 | 15 |
3 | Olej ze słodkich migdałów | 10 | 20 |
4 | Olej z avocado | 10 | 20 |
5 | Glyceryl Stearate Citrate | 6 | 12 |
6 | Alkohol Cetylostearylowy | 4 | 8 |
FAZA B | |||
7 | Hydrolat* | 48 | 96 |
8 | Konserwant naturalny | 1 | 2 |
9 | Gliceryna roślinna | 5 | 10 |
FAZA C | |||
10 | Olejek eteryczny lub zapachowy* | 1 | 2 |
PRZYDATNE AKCESORIA | |||
14 | szpatułka | 2 szt | |
15 | zlewka | 2 szt | |
16 | termometr laboratoryjny | 1 szt | |
17 | mikser/blender/mieszadło | 1 szt | |
18 | pojemnik/słoik na kosmetyk 200 ml | 1 szt | |
19 | woda destylowana/demineralizowana** | do 60g |
*Nasze propozycje pachnących surowców:
Różane masło:
Hydrolat z bułgarskiej róży damasceńskiej
Hydrolat z białej róży Rosa Alba
Pomarańczowe masło:
Miętowe masło:
Lawendowe masło:
Cytrynowe masło:
Grejpfrutowe masło:
** Woda – do rozcieńczenia, w przypadku chęci uzyskania bardziej lejącej konsystencji produktu.
Wykonanie masła:
Wykonanie masła:
-
Sprawdzenie kompletności otrzymanego zestawu.
-
Przygotowanie stanowiska pracy zgodnie z zachowaniem podstawowych zasad higieny.
-
W jednym naczyniu (szklance lub zlewce) umieszczamy składniki fazy A, a w drugim naczyniu składniki fazy B, następnie umieszczamy je w łaźni wodnej (np. stawiamy garnek na palnik i podgrzewamy).
-
Całość podgrzewamy do temperatury ok. 70 st. C, mieszając do całkowitego rozpuszczenia się składników. Potrwa to około 5 do 10 minut.
-
Następnie wyciągamy naczynia z łaźni wodnej i intensywne mieszając, do fazy A (tłustej) dodajemy fazę B. Po połączeniu faz mieszamy przez co najmniej 2 minuty do zgęstnienia otrzymanego produktu.
-
Odstawiamy do ostygnięcia.
-
Po ostygnięciu dodajemy eteryczny olejek eteryczny w celu zintensyfikowania zapachu oraz zwiększenia właściwości pielęgnacyjnych.
-
Otrzymane masło odstawiamy na co najmniej 12 h do lodówki.
-
Na drugi dzień produkt jest gotowy do użycia.
Masło można przechowywać w temperaturze pokojowe do 21 st. C (wskazana lodówka).
Jeżeli konsystencja masła wyda się za gęsta, zgodnie z oczekiwaniami można dodać do 30% wody do otrzymanego produktu – zalecamy 10%.
Masło można wzbogacić, dodając do 5% ulubionych ekstraktów np. aloesem, zieloną herbatą itd.
Sposób pakowania: