PACHNĄCE MASŁO DO CIAŁA
PACHNĄCE MASŁO DO CIAŁA
Masło do ciała przeznaczone jest do pielęgnacji każdego rodzaju skóry. Idealnie natłuszcza, nawilża oraz wygładza, przy tym jednocześnie jest źródłem drogocennych substancji, witamin, zarówno nasyconych jak i nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz mikroelementów. Bardzo dobry produkt, pozwalający utrzymać skórę w idealnej kondycji oraz intensywnie wspomagający jej regenerację.
Świetny produkt zarówno przed jak i po aplikacji na słońce. Należy jednak pamiętać o dodatkowym stosowaniu filtrów przeciwsłonecznych.
| LP. | NAZWA SUBSTANCJI | SKŁAD % | SKŁAD ILOŚCIOWY (g/200g KOSMETYKU) |
| FAZA A | |||
| 1 | Masło shea | 7,5 | 15 |
| 2 | Masło kakaowe | 7,5 | 15 |
| 3 | Olej ze słodkich migdałów | 10 | 20 |
| 4 | Olej z avocado | 10 | 20 |
| 5 | Glyceryl Stearate Citrate | 6 | 12 |
| 6 | Alkohol Cetylostearylowy | 4 | 8 |
| FAZA B | |||
| 7 | Hydrolat* | 48 | 96 |
| 8 | Konserwant naturalny | 1 | 2 |
| 9 | Gliceryna roślinna | 5 | 10 |
| FAZA C | |||
| 10 | Olejek eteryczny lub zapachowy* | 1 | 2 |
| PRZYDATNE AKCESORIA | |||
| 14 | szpatułka | 2 szt | |
| 15 | zlewka | 2 szt | |
| 16 | termometr laboratoryjny | 1 szt | |
| 17 | mikser/blender/mieszadło | 1 szt | |
| 18 | pojemnik/słoik na kosmetyk 200 ml | 1 szt | |
| 19 | woda destylowana/demineralizowana** | do 60g |
*Nasze propozycje pachnących surowców:
Różane masło:
Hydrolat z bułgarskiej róży damasceńskiej
Hydrolat z białej róży Rosa Alba
Pomarańczowe masło:
Miętowe masło:
Lawendowe masło:
Cytrynowe masło:
Grejpfrutowe masło:
** Woda – do rozcieńczenia, w przypadku chęci uzyskania bardziej lejącej konsystencji produktu.
Wykonanie masła:
Wykonanie masła:
-
Sprawdzenie kompletności otrzymanego zestawu.
-
Przygotowanie stanowiska pracy zgodnie z zachowaniem podstawowych zasad higieny.
-
W jednym naczyniu (szklance lub zlewce) umieszczamy składniki fazy A, a w drugim naczyniu składniki fazy B, następnie umieszczamy je w łaźni wodnej (np. stawiamy garnek na palnik i podgrzewamy).
-
Całość podgrzewamy do temperatury ok. 70 st. C, mieszając do całkowitego rozpuszczenia się składników. Potrwa to około 5 do 10 minut.
-
Następnie wyciągamy naczynia z łaźni wodnej i intensywne mieszając, do fazy A (tłustej) dodajemy fazę B. Po połączeniu faz mieszamy przez co najmniej 2 minuty do zgęstnienia otrzymanego produktu.
-
Odstawiamy do ostygnięcia.
-
Po ostygnięciu dodajemy eteryczny olejek eteryczny w celu zintensyfikowania zapachu oraz zwiększenia właściwości pielęgnacyjnych.
-
Otrzymane masło odstawiamy na co najmniej 12 h do lodówki.
-
Na drugi dzień produkt jest gotowy do użycia.
Masło można przechowywać w temperaturze pokojowe do 21 st. C (wskazana lodówka).
Jeżeli konsystencja masła wyda się za gęsta, zgodnie z oczekiwaniami można dodać do 30% wody do otrzymanego produktu – zalecamy 10%.
Masło można wzbogacić, dodając do 5% ulubionych ekstraktów np. aloesem, zieloną herbatą itd.
Sposób pakowania:
Zaloguj się