RECEPTURA KREMU PODSTAWOWEGO Z BAZĄ EMULGATOROWĄ

Krem podstawowy z bazą emulgatorową

ZLEWKIWzrost świadomości konsumentów, wpływa na coraz większe zainteresowanie możliwością wykonania własnego bezpiecznego kosmetyku. Własny kosmetyk to gwarancja jakości składu, oraz możliwość szybkiego wyeliminowania ewentualnych substancji, nie odpowiadających naszej skórze, a także nieograniczone możliwości w tworzeniu własnych i niepowtarzalnych skarbów.

Zasada wykonania kremu lub balsamu jest prosta i mówiąc w skrócie, polega na połączeniu fazy wodnej z fazą olejową (tłustą), w której jest rozprowadzony emulgator, ale wymaga precyzyjnego ustalenia proporcji. Aby ułatwić zadanie, proponujemy zastosować bazę emulgatorową pochodzenia ekologicznego z certyfikatem ECOCERT, gwarantującą otrzymanie najwyższej klasy kosmetyku.

Dla ułatwienia, proponujemy w pierwszej kolejności przygotować bazę kremową a następnie tworzyć z niej wymarzone kremy i balsamy.

Przygotowanie kremu: (dla 50g bazy kremowej)

LP.

NAZWA SUBSTANCJI

SKŁAD PROCENTOWY

SKŁAD ILOŚCIOWY [g]

.

 FAZA A

.

.

1

 Baza emulgatorowa

6

3

2

 Alkohol cetearylowy

4

2

3

 Wybrane oleje zimnotłoczone

5

2,5

4

 Masło Shea

2

1

.

 FAZA B

.

.

1

 Gliceryna roślinna

5

2,5

2

 Woda

67

33,5

3

 Konserwant

1

1,5

.

 Faza C

.

 .

1

 Witaminy i substancje czynne,   ekstrakty - substancje wrażliwe na temperaturę

10

5

 

WYKONANIE KREMU:

  1. Pierwszym krokiem przy wykonywaniu kremu jest przygotowanie łaźni wodnej. Najprościej stawiany np. garnek z woda na kuchence, pamiętają o tym, aby naczynie pomieściło dwie zlewki, szklanki czy słoiki, i podgrzewamy GARNEK
  2. W pierwszym naczyniu (zlewce, szklance czy słoiku) umieszczamy składniki fazy A wraz z emulgatorem (olejowej: baza emulgatorowa, alkohol cetylowy, olej avocado, olej karite, olej ze słodkich migdałów, masło shea) i umieszczamy w łaźni wodnej. Podgrzewamy zawartość naczynia do temperatury ok. 70%, aby rozpuściły się wszystkie składniki.
  3. W drugim naczyniu umieszczamy składniki fazy B – rozpuszczalne w wodzie (woda, gliceryna, konserwant) i także umieszczamy w łaźni wodnej.
  4. Naczynia umieszczone w łaźni wonnej podgrzewamy tak długo, aż rozpuszczą się wszystkie składniki w nich umieszczone, należy jednak uważać, aby nie przegrzać składników, po czym wyjmujemy je z łaźni. ZLEWKI
  5. Następnie intensywnie mieszając, do fazy wodnej dodajemy fazę olejowa. Do mieszania najlepiej używać mieszadełka, ale można wykorzystać słoik z nakrętką i po połączeniu faz intensywnie wstrząsać.     ZLEWKI3
  6. Mieszamy do momentu ostudzenia i zgęstnienia kremu. 
  7. Po lekkim ostudzeniu kremu, (temperatura pokojowa) dodajemy substancje aktywne, witaminy (w tym witamina E), olejki eteryczne – związki wrażliwe na temperaturę.
  8. Dodajemy konserwant wcześniej do fazy wodnej (bez konserwantu kosmetyk powinnyśmy przechowywać w lodówce, czas przydatności do 2 tygodni) przekładamy krem do pudełka i umieszczamy w lodówce. Na drugi dzień osięgnie właściwą konsystencje i będzie gotowy do stosowania kremik

 

Przykladowe substancje czynne do stosowania razem z naszą bazą:

Dla kremu nawilżającego:

Dla kremu przesiwstarzeniowego

Dla kremu do skóry wrażliwej:

 

 

Wstecz

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl