ZŁOTY BALSAM DO CIAŁA
Złoty balsam o propozycja zarówno przed jak i po opalaniu. Pielęgnuje każdy rodzaj skóry a w szczególności narażonej na działanie promieni słonecznych. Regeneruje, nawilża, odżywia oraz nadaje skórze piękny złotawy połysk, podkreślając zdrową opaleniznę. Pomaga przywrócić odpowiedni poziom nawilżenia skóry, jednocześnie ma działanie kondycjonujące. Chroni skórę przed działaniem promieniowania oraz łagodzi poparzenia słoneczne.
Balsam to także kompozycja maseł ma bardzo delikatną konsystencję (zbliżoną do balsamu). Idealnie się rozprowadza i szybko wchłania pozostawiając skórę w doskonałej kondycji. Z powodzeniem może być stosowana jako balsam po opalaniu, wspomagający regenerację naskórka oraz łagodzący poparzenia słoneczne. Produkt dedykowany szczególnie do pielęgnacji skóry suchej, łuszczącej się i wymagającej regeneracji oraz intensywnego nawilżenia. Z powodzeniem może być jednak stosowany do codziennej pielęgnacji każdego rodzaju skóry. Złoty pigment nadaje skórze połysku oraz poprawia jej koloryt.
LP. | NAZWA SUBSTANCJI | SKŁAD % | SKŁAD ILOŚCIOWY (g/100g KOSMETYKU) |
FAZA A | |||
1 | Olej kokosowy | 10 | 10 |
2 | Masło kakaowe | 10 | 10 |
3 | Masło waniliowe | 10 | 10 |
4 | Olej avocado | 14 | 14 |
5 | Baza emulgatorowa | 5 | 5 |
FAZA B | |||
6 | Konserwant | 1 | 1 |
7 | Woda destylowana/demineralizowana | 35 | 35 |
FAZA C | |||
8 | Proteiny zbożowe | 5 | 5 |
9 | Mleczko pszczele | 5 | 5 |
10 | Złoty pigment yellow gold | 5 | 5 |
11 | Olejek grejpfrutowy | 0,3 | 0,3 |
PRZYDATNE AKCESORIA | |||
12 | szpatułka | 2 szt | |
13 | zlewka | 2 szt | |
14 | termometr laboratoryjny | 1 szt | |
15 | mikser/blender/mieszadło | 1 szt | |
16 | pojemnik/słoik na kosmetyk 100 ml | 1 szt |
Wykonanie masła:
- Sprawdzenie kompletności otrzymanego zestawu.
- Przygotowanie stanowiska pracy zgodnie z zachowaniem podstawowych zasad higieny.
- W jednym naczyniu (szklance lub zlewce) umieszczamy składniki fazy A, a w drugim naczyniu składniki fazy B, następnie umieszczamy je w łaźni wodnej (np. stawiamy garnek na palnik i podgrzewamy).
- Całość podgrzewamy do temperatury ok. 70 °C, mieszając do całkowitego rozpuszczenia się składników. Potrwa to około 10 do 15 minut.
- Następnie wyciągamy naczynia z łaźni wodnej i intensywne mieszając, do fazy A (tłustej) dodajemy fazę B. Po połączeniu faz mieszamy przez co najmniej 5 minuty do zgęstnienia otrzymanego produktu. Do mieszania najlepiej użyć miksera lub blendera.
- Odstawiamy do ostygnięcia.
- Po ostygnięciu do otrzymanego balsamu dodajemy proteiny zbożowe, mleczko pszczele.
- Otrzymane masło odstawiamy na co najmniej 12 h do lodówki.
- Na drugi dzień produkt jest gotowy do użycia.
Przechowywanie:
Masło można przechowywać w temperaturze pokojowej do 21 °C (wskazana lodówka).
Termin ważności - do 6 miesięcy
Oferujemy także możliwość osobnego zakupienia bazy w naszym sklepie.
4) Olej z orzechów macadamia – 2,5g