Darmowa dostawa (Kurier InPost) już od 149,00 zł.
Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29
Blog wpisy
Witamina F – twoje codzienne wsparcie dla skóry i włosów

W naszym cotygodniowym cyklu przyszedł czas na witaminę F. Mamy wrażenie, że na tle innych jest niedoceniana. Pomyśl sama - co wiesz na jej temat? Czy masz świadomość jej właściwości dla skóry problematycznej, która zmaga się z trądzikiem? A może słyszałaś o tym, że rewelacyjnie wpływa na wygląd i kondycję włosów? Jeśli nie do końca ją znasz, najwyższy czas to zmienić. Mamy dla ciebie dawkę ciekawej wiedzy, którą możesz wykorzystać podczas codziennej pielęgnacji. Zaczynamy!

Jak odbudować zaburzoną barierę hydrolipidową?

Bariera hydrolipidowa skóry (w skrócie BHL) określana także mianem warstwy lub płaszcza hydrolipidowego składa się głównie z wody i tłuszczu, a jej główną funkcją jest ochrona przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych oraz TEWL (transepidermalną utratą wody z naskórka). Systematyczna oraz prawidłowa pielęgnacja jest w stanie dobrze zadbać o stan naszej BHL, jednak w dalszym ciągu istnieje wiele czynników mogących zaburzyć jej funkcje ochronne, np. w skutek jej naruszenia lub uszkodzenia. Dowiedz się, co wpływa na zaburzenia płaszcza lipidowego, jak się one objawiają oraz które składniki i dlaczego są niezbędne podczas kuracji odbudowującej. Zwróć również uwagę na propozycje tzw. produktów „must have”, które zahamują skutki nieprawidłowego funkcjonowania BHL.

 

Co to jest sebum i jak zmniejszyć jego nadmiar podczas kompleksowej pielęgnacji?

Sebum to jeden ze składników tworzących cenny płaszcz hydrolipidowy naskórka. Zapewnia on optymalne nawodnienie, poprawia elastyczność oraz miękkość skóry. Jednak gdy jest go za dużo, cera wygląda mało estetycznie, błyszczy się i boryka z nawracającymi problemami stanów zapalnych. Jak zmniejszyć wydzielanie sebum, a przy tym zapewnić skórze kompleksową pielęgnację?

Blog chmura tagów
TEWL – czym jest?
TEWL – czym jest?

TEWL, czyli transpidermalna utrata wody, ma bezpośredni wpływ na poziom nawilżenia skóry. Parametr ten oznacza przede wszystkim ilość wody, która została utracona przez naskórek podczas zachodzącego nieustannie procesu parowania.

czytaj całość »
Bez tajemnic – cera mieszana cz. 2
Bez tajemnic – cera mieszana cz. 2

Bez tajemnic – cera mieszana cz. 2

Największym wyzwaniem w pielęgnacji skóry mieszanej jest znalezienie równowagi pomiędzy strefą wymagającą mniej nawilżenia a strefą suchą, potrzebującą ochrony oraz uelastycznienia. Strategia zakłada delikatną bazę, a także możliwość warstwowego budowania nawilżenia — na policzkach więcej warstw lub ekstra produkt dla tej strefy (również na szyję i dekolt). Istotne są też substancje przeciwzapalne, ograniczające łojotok i hamujące skłonność do pozostawania śladów. Warto zadbać o punktowe, optyczne zwężanie porów oraz oczyszczanie ich z utlenionej treści.

czytaj całość »
Bez tajemnic – cera mieszana cz. 1
Bez tajemnic – cera mieszana cz. 1

Bez tajemnic – cera mieszana cz. 1

Największym wyzwaniem w pielęgnacji skóry mieszanej jest znalezienie równowagi pomiędzy strefą wymagającą mniej nawilżenia a strefą suchą, potrzebującą ochrony oraz uelastycznienia. Strategia zakłada delikatną bazę, a także możliwość warstwowego budowania nawilżenia — na policzkach więcej warstw lub ekstra produkt dla tej strefy (również na szyję i dekolt). Istotne są też substancje przeciwzapalne, ograniczające łojotok i hamujące skłonność do pozostawania śladów. Warto zadbać o punktowe, optyczne zwężanie porów oraz oczyszczanie ich z utlenionej treści.

czytaj całość »
Kwas szikimowy w kosmetyce — działanie i zastosowanie
Kwas szikimowy

Kwas szikimowy, po japońsku shikimi, oznacza anyż gwiaździsty. Zastosowanie związek ten znajduje przede wszystkim w kosmetologii i dermatologii — jest bowiem składnikiem wielu kosmetyków z uwagi na swoje drogocenne właściwości. Kwas szikimowy zalicza się do grupy, jaką są kwasy AHA.

Kwas szikimowy wykazuje delikatne działanie złuszczające, dzięki czemu może być stosowany w przypadku skóry wrażliwej.

czytaj całość »
Niacynamid — substancja pełna drogocennych właściwości
Niacynamid

Niacynamid (inne nazwy: witamina B3, witamina PP) znany też jako nikotynamid, jest składową niacyny, czyli wit. B3. Ta substancja aktywna znajduje zastosowanie w kosmetologii z uwagi na swoje drogocenne właściwości. Charakteryzuje się szerokim spektrum działania, dzięki czemu jest składnikiem produktów takich jak naturalne kosmetyki pielęgnacyjne do twarzy, dermokosmetyki, a nawet szampony.

czytaj całość »
Charakterystyka kwasów i ich zastosowanie w kosmetyce
Charakterystyka kwasów i ich zastosowanie w kosmetyce

Kwasy kosmetyczne to związki chemiczne o szerokim zastosowaniu w kosmetologii. Dzięki tym substancjom można osiągnąć efekt odmłodzonej, ożywionej skóry, a także zredukować ilość zmarszczek czy zmian powodujących nieprzyjemne objawy. Profesjonalne kwasy kosmetyczne wykorzystywane są również w gabinetach dermatologicznych w celu zmniejszenia podrażnień. Ich działanie wspomaga też walkę z chorobami skóry, m.in. z trądzikiem.

czytaj całość »
Kwas migdałowy — sposób na piękną, zdrową i młodą cerę
Kwas migdałowy — sposób na piękną, zdrową i młodą cerę

Kwas migdałowy ma zastosowanie przede wszystkim w przemyśle kosmetycznym. Znajduje się w takich produktach jak serum, peelingi, toniki, a nawet domowe kosmetyki DIY. Oprócz tego wykorzystywany jest w gabinetach dermatologicznych i kosmetycznych podczas zabiegów poprawiających wygląd cery. Kwas migdałowy doskonale sprawdza się w pielęgnacji każdego typu skóry, a jego działanie w dużej mierze zależy od stężenia w danym kosmetyku. Substancja ceniona jest przez wielu specjalistów nie tylko z uwagi na swoje działanie złuszczające, lecz także odkażające.

czytaj całość »
Kwas azelainowy w kosmetykach – niezbędne informacje
Kwas azelainowy w kosmetykach – niezbędne informacje

Kwas azelainowy jest związkiem organicznym z grupy kwasów dikarboksylowych o udowodnionym działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym oraz lekko złuszczającym.

Polecany jest osobom z trądzikiem różowatym i pospolitym, AZS i przebarwieniami. Działanie kwasu powoduje hamowanie rozwoju bakterii Propionibacterium acnesStaphylococcus epidermidis, powodujących zmiany trądzikowe. Hamuje również wzrost i nadmierną aktywność melanocytów. Leczenie przebarwień odbywa się poprzez hamowanie syntezy DNA i oddychanie komórkowe melanocytów.

 

czytaj całość »
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
W przypadku problemu z zalogowaniem się na konto prosimy skorzystać z opcji "nie pamiętasz hasła".
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier InPost) już od 149,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium