Darmowa dostawa (Kurier InPost) już od 199,00 zł.
Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Blog wpisy
Kofeina w kosmetykach - jak działa ona na skórę i włosy?

Kofeina, znana głównie jako pobudzający składnik naszej ulubionej porannej kawy, od pewnego czasu zyskuje na popularności także w kosmetykach. Co sprawia, że jest tak wyjątkowa? Jakie korzyści przynosi naszej skórze i włosom? W tym artykule przyjrzymy się bliżej, jak kofeina działa w produktach do pielęgnacji oraz polecimy wybrane kosmetyki naszej marki Lynia.

Witamina F – twoje codzienne wsparcie dla skóry i włosów

W naszym cotygodniowym cyklu przyszedł czas na witaminę F. Mamy wrażenie, że na tle innych jest niedoceniana. Pomyśl sama - co wiesz na jej temat? Czy masz świadomość jej właściwości dla skóry problematycznej, która zmaga się z trądzikiem? A może słyszałaś o tym, że rewelacyjnie wpływa na wygląd i kondycję włosów? Jeśli nie do końca ją znasz, najwyższy czas to zmienić. Mamy dla ciebie dawkę ciekawej wiedzy, którą możesz wykorzystać podczas codziennej pielęgnacji. Zaczynamy!

Jak odbudować zaburzoną barierę hydrolipidową?

Bariera hydrolipidowa skóry (w skrócie BHL) określana także mianem warstwy lub płaszcza hydrolipidowego składa się głównie z wody i tłuszczu, a jej główną funkcją jest ochrona przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych oraz TEWL (transepidermalną utratą wody z naskórka). Systematyczna oraz prawidłowa pielęgnacja jest w stanie dobrze zadbać o stan naszej BHL, jednak w dalszym ciągu istnieje wiele czynników mogących zaburzyć jej funkcje ochronne, np. w skutek jej naruszenia lub uszkodzenia. Dowiedz się, co wpływa na zaburzenia płaszcza lipidowego, jak się one objawiają oraz które składniki i dlaczego są niezbędne podczas kuracji odbudowującej. Zwróć również uwagę na propozycje tzw. produktów „must have”, które zahamują skutki nieprawidłowego funkcjonowania BHL.

 

Blog chmura tagów
Betaina - wyjątkowe właściwości i szerokie zastosowanie
Betaina - wyjątkowe właściwości i szerokie zastosowanie

Wśród wszystkich składników, które mogą sprawić, że twoja skóra będzie promienna, włosy lśniące, a ciało pełne energii, jednym z najbardziej niezwykłych jest betaina. Może być to nazwa, którą słyszysz po raz pierwszy, ale gwarantujemy, że po przeczytaniu tego artykułu nie będziesz mogła się doczekać, aby włączyć ją do swojej codziennej rutyny pielęgnacyjnej.

czytaj całość »
Kwas hialuronowy - czym jest i jak działa?
Kwas hialuronowy - czym jest i jak działa?

Przechadzając się po drogerii na pewno nie raz zauważyłaś kosmetyki z kwasem hialuronowym. Ten składnik zapewne widziałaś również w opisach produktów w sklepach internetowych. Dlaczego jest tak popularny? I czym właściwie jest? Mówiąc krótko - to naturalny związek, który ma zdolność do intensywnego nawilżania i odmładzania skóry. Dla kobiet pragnących zachować młodość i świeży wygląd, kwas hialuronowy może stać się tajną bronią w walce ze znakami starzenia się skóry. Już brzmi dobrze! Czytaj dalej, aby poznać wszystkie sekrety kwasu hialuronowego :)

czytaj całość »
Lipidy - co to? Rodzaje lipidów i ich zastosowanie w kosmetykach.
Lipidy - co to? Rodzaje lipidów i ich zastosowanie w kosmetykach.

 

 

Czy wiesz, że lipidy odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowej skóry i organizmu? Od starożytnych czasów ludzie wykorzystywali tłuszcze roślinne i naturalne oleje do pielęgnacji skóry. Dziś, kosmetyki zawierające lipidy stają się coraz popularniejsze. Oferują nawilżenie, ochronę i regenerację skóry. Zaskakujące jest to, że lipidy pełnią istotną rolę w transporcie i magazynowaniu witamin w organizmie. Dlatego pielęgnacja skóry za pomocą produktów zawierających lipidy może przynieść wiele korzyści zdrowotnych.

czytaj całość »
Trehaloza - piękno i świeżość przez cały dzień!
Trehaloza - piękno i świeżość przez cały dzień!

Każda z nas pragnie piękna, świeżej cery i uczucia pełnej pewności siebie. To dlatego spędzamy wiele czasu i energii na pielęgnację skóry oraz wybór odpowiednich kosmetyków. Jednym z ciekawych składników, który zdobywa coraz większą popularność w świecie urody, jest trehaloza. Dziś dowiesz się, dlaczego trehaloza jest tak wyjątkowa, jakie ma właściwości, i jak może pomóc w walce z nieprzyjemnymi zapachami. Poznamy także jej rosnące zastosowanie w kosmetykach. 

czytaj całość »
Zioła seboregulujące w kosmetykach – równowaga pielęgnacji
Zioła seboregulujące w kosmetykach – równowaga pielęgnacji

Wśród stosowanych od wieków surowców ważne miejsce zajmują zioła. Przypisuje się im działanie intensywnie nawilżające, antyseptyczne, opóźniające postęp procesów starzenia oraz regulujące wydzielanie sebum. Zioła w zgodzie z naturą wspierają podstawowe i najważniejsze funkcje skóry – wszystko to dla zachowania jej jak najlepszej kondycji.

czytaj całość »
Mocznik w kosmetykach – czym jest, jakie stężenia wybierać?
Mocznik w kosmetykach – czym jest, jakie stężenia wybierać?

Substancja zwana mocznikiem często pojawia się w składzie kosmetyków. Występuje nie tylko w produktach o profesjonalnym działaniu, wykorzystywanych w salonach kosmetycznych przez profesjonalistów, lecz także w tych drogeryjnych, dostępnych do użytku domowego. Jak z nich korzystać? Co warto wiedzieć o tym składniku kosmetycznym i jakie stężenia produktów wybierać do określonych celów?

 

czytaj całość »
Kwas hialuronowy – czym jest, jakie są jego rodzaje i zastosowanie
Kwas hialuronowy – czym jest, jakie są jego rodzaje i zastosowanie

Kwas hialuronowy kojarzy się z piękną, jędrną cerą pozbawioną zmarszczek. Substancja ta występuje naturalnie w skórze człowieka, lecz z wiekiem jej ilość się zmniejsza. By spowolnić proces starzenia się, można jej sobie dostarczać poprzez stosowanie kosmetyków lub poddawanie się zabiegom estetycznym. Co jeszcze warto wiedzieć o kwasie hialuronowym?

czytaj całość »
Trehaloza – co to jest i jak działają kosmetyki z jej zawartością?
Trehaloza – co to jest i jak działają kosmetyki z jej zawartością?

Składnik aktywny o nazwie trehaloza to organiczny związek chemiczny zaliczany do grupy cukrów. Pod względem strukturalnym składa się on z dwóch cząsteczek glukozy połączonych odpowiednim rodzajem wiązania. Można odnaleźć ją w składzie drożdży lub grzybów, a na skalę przemysłową trehalozę pozyskuje się ze skrobi. Spotykana w przyrodzie pełni przede wszystkim funkcję ochronną zabezpieczającą przed utratą cennych składników. Wykorzystuje się ją nie tylko w kosmetyce, lecz także w cukiernictwie oraz w medycynie jako bezpieczny dla zdrowia i wartościowy składnik rozmaitych formuł produktów.

czytaj całość »
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
W przypadku problemu z zalogowaniem się na konto prosimy skorzystać z opcji "nie pamiętasz hasła".
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier InPost) już od 199,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium