Darmowa dostawa (Kurier InPost) już od 119,00 zł.

Ekstrakt z arbuza

DROP.jpg
  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 2 dni robocze
Cena: 5,80 zł 5.80
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 5
Data ważności: 2024.04
Kod produktu: ER-00059010

Opis

INCI: Aqua, Glycerin, Citrullus Lanatus (Watermelon) Fruit Extract , Sodium Benzoate, Potassium Sorbate

 

Ekstrakt z arbuza wytwarzany jest z owoców Citrullus vulgaris. Arbuz wprowadzany jest do receptur kosmetycznych z uwagi na działanie zmiękczające i nawilżające, a także przeciwutleniające i przeciwstarzeniowe.

Działanie zmiękczające i regulujące transepidermalną utratę wody

Aktywność ta wynika z zawartości węglowodanów.

Zawarte w arbuzie mono- i oligosacharydy mają właściwości higroskopijne, czyli absorbujące wodę, przyczyniają się do utrzymania prawidłowego nawilżenia warstwy rogowej skóry oraz zapobiegają utracie wody.

Działanie przeciwutleniające

Aktywność ta wynika z zawartości Witaminy C oraz likopenu.

Ekstrakt z arbuza jest bogaty w witaminę C, która ma właściwości fotoochronne niezwykle przydatne w leczeniu fotostarzenia skóry. Zawarty w arbuzie likopen jest silnym antyoksydantem, który wzmacnia właściwości przeciwutleniające, zapobiega powstawaniu wolnych rodników oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia rumienia po nadmiernej ekspozycji skóry na działanie słońca.

Aktywność uzupełniająca witaminy i minerały

 Ekstrakt z arbuza bogaty jest w minerały takie jak: potas, magnez, cynk, żelazo, mangan oraz witaminy A, C, E i witaminy z grupy B. Dzięki temu ekstrakt pomaga przywrócić naturalną równowagę skóry.

 Dlatego ekstrakt z arbuza polecany jest do formułowania produktów kosmetycznych o działaniu nawilżającym, odświeżającym i łagodzącym oraz mających na celu ochronę integralności skóry i włosów przed procesami starzenia. Jak również do tworzenia produktów kosmetycznych o działaniu pobudzającym i rewitalizującym.

Sposób pakowania:

- plastikowe butelki farmaceutyczne

 

Zastosowanie Preparaty pielęgnacyjne do skóry. Polecany szczególnie do produktów zmiękczających i nawilżających, a także przeciwutleniających. Doskonały dodatek do kosmetyków przeciwstarzeniowych. 
Zalecane stężenie Od 2% do 5%
Przechowywanie Lodówka, szczelnie zamknięte opakowanie
Rozpuszczalność W wodzie
 pH  od 2 do 11.5
Gęstość  0.998g\dm3
 
 

Opinie o produkcie (0)

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl