Masło shea (karite) nierafinowane

Dostępność: spodziewana dostawa
Cena: 5,90 zł 5.90
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 4.9
Data ważności: 2021.11
Kod produktu: MO-00008050

Opis

INCI: Butyrospermum parkii (Shea Butter) Fruit

Masło karite to naturalny tłuszcz roślinny nierafinowany, otrzymywany w wyniku tłoczenia na zimno z owoców afrykańskiego drzewa Vitellaria Paradoxa pochodzącego z terenów Zachodniej Afryki (Togo). Posiada biały kolor i lekki orzechowy zapach, rozpuszcza się pod wpływem ciepła, jakie wydzielane jest podczas wcierania go w skórę. 

Dzięki wyjątkowo wysokiej zawartości frakcji niezmydlającej (fitosterole, trójterpeny, węglowodór kariten) posiada doskonałe właściwości pielęgnujące skórę. Jest także naturalnym źródłem antyutleniaczy (katechiny) i witaminy E.

Obecność kwasu cynamonowego oraz cykloartenolu powoduje, że Masło karite zaliczane jest do naturalnych filtrów chroniących skórę przed działaniem promieni UV i opóźniających procesy jej starzenia. Jest także bogatym źródłem trójterpenów, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne, antybakteryjne, łagodzące, wygładzające, rewitalizujące oraz stymulujące krążenie krwi.

Dodatkowo wspomaga utrzymanie wody w komórkach skóry, działa korzystnie na cerę tłustą, nie powoduje zaczopowania ujść mieszków włosowych.

Posiada właściwości łagodząco-odżywcze. Przy cerze tłustej polecane do stosowania na noc. Pomocne jest także w niektórych chorobach skóry jak trądzik, łuszczyca i dermatozy.

W Afryce jest używane bez domieszek jako maść przeciw rozstępom oraz do pielęgnowania niemowlaków i starszych dzieci, do masażu bolących mięśni, leczenia reumatyzmu i podrażnień skóry.

Masło karite jest też naturalną odżywką do włosów suchych, łamliwych, rozdwajających się.

Nie posiada działania alergizującego, może być aplikowane bezpośrednio na wszystkie obszary skóry, łącznie z okolicą oczu.

Wykazuje duże powinowactwo do warstw lipidowych naskórka, wspomaga ich ochronne działanie oraz wzmacnia cement międzykomórkowy. Pielęgnuje skórę nie, pozostawiając uczucia tłustości.

Trwałość Masła karite wynosi około dwóch lat.  

 

 

Sposób pakowania:

- plastikowe pojemniki farmaceutyczne 

 

Zastosowanie W kosmetyce: produkty nawilżające, odżywcze do twarzy i ciała, preparaty chroniące przed szkodliwym działaniem czynników atmosferycznych. Produkcja kremów, balsamów, mydeł (duża zawartość frakcji niezmydlanej).
Zalecane stężenie Do 100% może być stosowane bezpośrednio na skórę.
Przechowywanie Lodówka, szczelnie zamknięte opakowanie.
Rozpuszczalność W tłuszczach.
   

 

 

 
 
 

Recenzje produktu - Youtube:

Pliki do pobrania:

Opinie o produkcie (3)

13 marca 2017

Bardzo dobre jako baza, pięknie nawilża, nieźle się wchłania i nie uczula (dla mnie ogromny plus). Stosuje od roku na suchą, wrażliwą skórę całego ciała i jestem bardzo zadowolona.

22 czerwca 2018

Masło stosowałam w ciąży przeciw rozstępom i naprawdę działa! (wiem, że to kwestia genów, ale u mnie się super sprawdziło) Na początku używałam olejków drogeryjnych (wydawały mi się mniej tłuste). Pewnego dnia zauważyłam, że na brzuchu pojawiają się pierwsze rozstępy. Natychmiast sięgnęłam po masło shea i się nim posmarowałam. Po rozstępach nie ma ani śladu! Wszystko wyblakło i się "wchłonęło". Najczęściej używałam masła w połączeniu z nierafinowanym olejem kokosowym. Szczerze polecam!

5 lutego 2019

Fajnie zwężyło mi pory, ładnie pachnie, szybko się wchłania nie zostawiając tłustego filmu. Polecam

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl