Darmowa dostawa (Kurier InPost) już od 100,00 zł.

Mleczan sodu

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 2 dni robocze
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 8,80 zł 8.80
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Data ważności: 2025.01
Kod produktu: SN-00007100

Opis

INCI:  Sodium Lactate

Mleczan sodu to sól sodowa kwasu L(+)mlekowego (jedyna forma o aktywności biologicznej) otrzymywanego podczas naturalnego procesu fermentacji cukrów z udziałem bakterii mlekowych z rodzaju Lactobacillus. Związek ten naturalnie występuje w naskórku, jest bowiem jedną ze składowych NMF (Natural Moisturizing Factor) - naturalnego czynnika nawilżającego skóry, który odpowiada za odpowiednie nawodnienie naskórka.

Jest bardzo wartościowym składnikiem formulacji kosmetycznych z uwagi na właściwości silnie nawilżające(podnosi nawilżenie naskórka aż do 90%.), antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwtrądzikowe oraz modyfikujące i stabilizujące poziom pH.

Zalecany przy cerze trądzikowej ze względu na swoje przeciwbakteryjne właściwości.

Mleczany mogą zmniejszać produkcję tyrozynazy, a tym samym zapobiegać i zmniejszać przebarwienia skóry, będąc bezpiecznym i efektywnym składnikiem wybielającym. Dodatkowo. mleczan sodu może być skutecznie stosowany do zmniejszania widoczności plam starczych i piegów. Mleczan sodu ma właściwości bakteriostatyczne, co oznacza, że włączenie go do formulacji kosmetycznej powoduje jej zakonserwowanie.

Mleczan sodu może być stosowany we wszelkich kosmetykach pielęgnacyjnych (kremach, balsamach, mleczkach, tonikach a także w produktach do mycia – żelach, mydłach i szamponach). Przy zastosowaniu wspólnie z detergentami łagodzi wywołane przez nie podrażnienie, nie dopuszcza do silnego wysuszenia skóry. Często zastępuje w recepturach glicerynę gdy celem jest otrzymanie kosmetyku o jak najmniejszej lepkości.

Mleczan sodu posiada silne właściwości przeciwbakteryjne – zaleca się stosowanie go wspólnie z kwasem mlekowym. To połączenie może prowadzić do zmniejszenia lub całkowitego usunięcia objawów trądziku.

Mleczan jest także środkiem służącym do regulacji pH – podwyższa pH, neutralizuje kwasy (np. kwas mlekowy, laktobionowy, glukonolakton) – może być stosowany zamiast wodorowęglanu sodu. Utwardza mydła, zwiększa ich działanie nawilżające i zmniejsza pękanie.

Mleczan sodu ma postać bezzapachowego jasnożółtego płynu.

 

Sposób pakowania:

- plastikowe butelki farmaceutyczne

Zastosowanie W kosmetyce:
  • produkty nawilżające do skóry twarzy i ciała
  • dodatek do gotowych preparatów do mycia
  • dodatek do szamponów, szczególnie w przypadku suchej czy łuszczącej się skóry głowy
  • jako regulator pH w kosmetykach własnej produkcji
  • dodatek zwiększający nawilżenie i komfort stosowania maseczek
  • w domowej produkcji mydeł
Zalecane stężenie 0,1 – 5% , do regulacji pH do 0,5%
Przechowywanie w temperaturze pokojowej, w suchym i ciemnym miejscu.
Rozpuszczalność W wodzie.
   



Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
W przypadku problemu z zalogowaniem się na konto prosimy skorzystać z opcji "nie pamiętasz hasła".
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier InPost) już od 100,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

Karta produktu

Nazwa produktu

Mleczan sodu

Rodzaj produktu Surowiec,składnik kosmetyczny
Zastosowanie W kosmetyce:
  • produkty nawilżające do skóry twarzy i ciała
  • dodatek do gotowych preparatów do mycia
  • dodatek do szamponów, szczególnie w przypadku suchej czy łuszczącej się skóry głowy
  • jako regulator pH w kosmetykach własnej produkcji
  • dodatek zwiększający nawilżenie i komfort stosowania maseczek
  • w domowej produkcji mydeł
Kod produktu SN-00007030
Rekomendowane stężenie 0,1 – 5% , do regulacji pH do 0,5%
Przechowywanie W temperaturze pokojowej, w suchym i ciemnym miejscu
Sposób pakowania

- plastikowe butelki farmaceutyczne

Data ważności Data ważności podana na etykiecie
Rozpuszczalność W wodzie
Układ konserwujący  
Postać Bezzapachowy, jasnożółty płyn
pH 6,5-8,5(r-r 10-60%)
Ciężar właściwy  
Ekologiczność  
Certyfikat EKO  
Skład (INCI) Sodium Lactate
Informacje dodatkowe  
Opis produktu

Mleczan sodu to sól sodowa kwasu L(+)mlekowego (jedyna forma o aktywności biologicznej) otrzymywanego podczas naturalnego procesu fermentacji cukrów z udziałem bakterii mlekowych z rodzaju Lactobacillus. Związek ten naturalnie występuje w naskórku, jest bowiem jedną ze składowych NMF (Natural Moisturizing Factor) - naturalnego czynnika nawilżającego skóry, który odpowiada za odpowiednie nawodnienie naskórka.

Jest bardzo wartościowym składnikiem formulacji kosmetycznych z uwagi na właściwości silnie nawilżające(podnosi nawilżenie naskórka aż do 90%.), antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwtrądzikowe oraz modyfikujące i stabilizujące poziom pH.

Zalecany przy cerze trądzikowej ze względu na swoje przeciwbakteryjne właściwości.

Mleczany mogą zmniejszać produkcję tyrozynazy, a tym samym zapobiegać i zmniejszać przebarwienia skóry, będąc bezpiecznym i efektywnym składnikiem wybielającym. Dodatkowo. mleczan sodu może być skutecznie stosowany do zmniejszania widoczności plam starczych i piegów. Mleczan sodu ma właściwości bakteriostatyczne, co oznacza, że włączenie go do formulacji kosmetycznej powoduje jej zakonserwowanie.

Mleczan sodu może być stosowany we wszelkich kosmetykach pielęgnacyjnych (kremach, balsamach, mleczkach, tonikach a także w produktach do mycia – żelach, mydłach i szamponach). Przy zastosowaniu wspólnie z detergentami łagodzi wywołane przez nie podrażnienie, nie dopuszcza do silnego wysuszenia skóry. Często zastępuje w recepturach glicerynę gdy celem jest otrzymanie kosmetyku o jak najmniejszej lepkości.

Mleczan sodu posiada silne właściwości przeciwbakteryjne – zaleca się stosowanie go wspólnie z kwasem mlekowym. To połączenie może prowadzić do zmniejszenia lub całkowitego usunięcia objawów trądziku.

Mleczan jest także środkiem służącym do regulacji pH – podwyższa pH, neutralizuje kwasy (np. kwas mlekowy, laktobionowy, glukonolakton) – może być stosowany zamiast wodorowęglanu sodu. Utwardza mydła, zwiększa ich działanie nawilżające i zmniejsza pękanie

Uwagi  
Przeciwskazania  
Przykładowe receptury  
Sklep internetowy Shoper Premium