Darmowa dostawa (Kurier InPost) już od 199,00 zł.

Olej abisyński rafinowany

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 2 dni robocze
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 5,50 zł 5.50
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4.5
Data ważności: 2024.11
Kod produktu: MO-00041010

Opis

INCI:  Crambe Abyssinica Seed Oil

 

Olej abisyński rafinowany bardzo dobrze wchłania się, widocznie poprawiając wygląd skóry - wygładza jej powierzchnię oraz odpowiednio nawilża. Stanowi idealny produkt do pielęgnacji każdego rodzaju skóry, szczególnie skóry przesuszonej oraz dojrzałej. Dzięki właściwościom nawilżającym wspomaga walkę z pierwszymi oznakami starzenia się. To bardzo skuteczny nawilżacz, który po aplikacji nie pozostawia tłustego filmu. 

Crambe abyssinica (Modrak abisyński) jest rośliną jednoroczną, dorastającą do wysokości 60-100 cm. W okresie kwitnienia wytwarza dużą liczbę drobnych białych kwiatów. Nasiona tej rośliny osiągają średnicę ok. 3 mm. Naturalnym terenem występowania Crambe abyssinica jest region Morza Śródziemnego, zwłaszcza obszar zwany Abisynią (dzisiejsza Etiopia).

Olej ten jest wyjątkowo bogaty w długołańcuchowy nienasycony kwas erukowy (kwas cis 13-dokozenowy). Kwas erukowy zwykle stanowi ponad 50% wszystkich kwasów tłuszczowych zawartych w oleju. Obecność kwasu erukowego decyduje o wyjątkowo korzystnych właściwościach pielęgnacyjnych oleju abisyńskiego.

Poza tym w jego skład wchodzą kwasy tłuszczowe: palmitynowy, palmitoleinowy – oleinowy, linolowy, stearynowy, linolenowy arachidowy, behenowy i lignocerynowy. Olej posiada słomkowy kolor. Ponadto jest praktycznie pozbawiony zapachu, a także odporny na działanie wysokich temperatur (można podgrzewać do 110 °C).

Można go stosować zarówno w tworzeniu kosmetyki białek, jak i kolorowej. W kosmetyce kolorowej ułatwia dyspergowanie pigmentów oraz wzmacnia uczucie wygładzenia i nawilżenia skóry.

 

Zastosowanie oleju:

Kremy i lotiony: od 1% do 4% - efekt nawilżenia bez pozostawienia tłustego filmu na skórze oraz wygładzenie skóry i spłycenie zmarszczek.

Produkty do mycia ciała: od 1% do 2% - efekt kondycjonujący, zapobiega wysuszeniu skóry, łagodzi niekorzystne działanie środków powierzchniowo czynnych na skórę.

Pomadki i błyszczyki do ust: od 0,5% do ponad 10% - nawilża i kondycjonuje skórę warg, ułatwia równomierne rozprowadzenie kosmetyku, wzmacnia połysk. Może być stosowany jako uszlachetniacz do już stosowanych receptur.

Tusze, maskary: 0,5% do 1% - wzmacnia wodoodporność kosmetyku, ułatwia równomierne rozprowadzenie pigmentów, kompatybilny z hydrokarbonami afilaktycznymi, pomaga uzyskać efekt “długich rzęs, nie podrażnia.

Fluidy i róże: 0,5% do 1% - ułatwia równomierne rozprowadzenie kosmetyku (pigmentu), nawilża skórę, pozostawia cienką warstwę lipidową chroniącą skórę, dając jednocześnie miłe odczucie po nałożeniu kosmetyku.

Szampony, odżywki do włosów, środki do układania włosów: od 1% do 2% - nadaje połysk, nawilża, pozostawia na włosach cienki, nieobciążający film poprawiający wygląd.

Środki do prostowania i trwałego układania włosów: od 2% do 5% - łagodzi podrażnienia wywoływane agresywnymi składnikami preparatów.

Sposób pakowania:

- oleje o wadze 10g, 30g, 45g - szklana brązowa butelka farmaceutyczna

- oleje o wadze powyżej 100g - plastikowe butelki farmaceutyczne 

Zastosowanie W kosmetyce: kremy do twarzy i ciała, maseczki do włosów, maseczki do twarzy, mleczka do demakijażu, preparaty przeciwstarzeniowe. Kosmetyka kolorowa: pudry, tusze, pomadki.
Zalecane stężenie Do 100%, można stosować bezpośrednio na twarz.
Przechowywanie Zaciemnione, czyste miejsce, w temperaturze pokojowej.
Rozpuszczalność W tłuszczach.
Ciężar właściwy 0,910 g/ml
Liczba zmydlenia 160-175
   

 *Autorem zdjęcia jest: Kurt Stüber

 

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
W przypadku problemu z zalogowaniem się na konto prosimy skorzystać z opcji "nie pamiętasz hasła".
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier InPost) już od 199,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

Karta produktu

Nazwa produktu

Olej abisyński rafinowany

Rodzaj produktu Tłuszcz roślinny
Zastosowanie W kosmetyce: kremy do twarzy i ciała, maseczki do włosów, maseczki do twarzy, mleczka do demakijażu, preparaty przeciwstarzeniowe. Kosmetyka kolorowa: pudry, tusze, pomadki
Kod produktu MO-00041010
Rekomendowane stężenie Do 100%, można stosować bezpośrednio na twarz
Przechowywanie Zaciemnione, czyste miejsce, w temperaturze pokojowej
Sposób pakowania

Sposób pakowania:

- oleje o wadze 10g, 30g, 45g - szklana brązowa butelka farmaceutyczna

- oleje o wadze powyżej 100g - plastikowe butelki farmaceutyczne 

Data ważności Data ważności podana na etykiecie
Rozpuszczalność W tłuszczach
Układ konserwujący  
Postać Olejowa konsystencja
pH  
Ciężar właściwy 0,910 g/ml
Ekologiczność  
Certyfikat EKO  
Skład (INCI) Crambe Abyssinica Seed Oil
Informacje dodatkowe

Zastosowanie oleju:

Kremy i lotiony: od 1% do 4% - efekt nawilżenia bez pozostawienia tłustego filmu na skórze oraz wygładzenie skóry i spłycenie zmarszczek.

Produkty do mycia ciała: od 1% do 2% - efekt kondycjonujący, zapobiega wysuszeniu skóry, łagodzi niekorzystne działanie środków powierzchniowo czynnych na skórę.

Pomadki i błyszczyki do ust: od 0,5% do ponad 10% - nawilża i kondycjonuje skórę warg, ułatwia równomierne rozprowadzenie kosmetyku, wzmacnia połysk. Może być stosowany jako uszlachetniacz do już stosowanych receptur.

Tusze, maskary: 0,5% do 1% - wzmacnia wodoodporność kosmetyku, ułatwia równomierne rozprowadzenie pigmentów, kompatybilny z hydrokarbonami afilaktycznymi, pomaga uzyskać efekt “długich rzęs, nie podrażnia.

Fluidy i róże: 0,5% do 1% - ułatwia równomierne rozprowadzenie kosmetyku (pigmentu), nawilża skórę, pozostawia cienką warstwę lipidową chroniącą skórę, dając jednocześnie miłe odczucie po nałożeniu kosmetyku.

Szampony, odżywki do włosów, środki do układania włosów: od 1% do 2% - nadaje połysk, nawilża, pozostawia na włosach cienki, nieobciążający film poprawiający wygląd.

Środki do prostowania i trwałego układania włosów: od 2% do 5% - łagodzi podrażnienia wywoływane agresywnymi składnikami preparatów

Opis produktu

Olej abisyński rafinowany bardzo dobrze wchłania się, widocznie poprawiając wygląd skóry - wygładza jej powierzchnię oraz odpowiednio nawilża. Stanowi idealny produkt do pielęgnacji każdego rodzaju skóry, szczególnie skóry przesuszonej oraz dojrzałej. Dzięki właściwościom nawilżającym wspomaga walkę z pierwszymi oznakami starzenia się. To bardzo skuteczny nawilżacz, który po aplikacji nie pozostawia tłustego filmu. 

Crambe abyssinica (Modrak abisyński) jest rośliną jednoroczną, dorastającą do wysokości 60-100 cm. W okresie kwitnienia wytwarza dużą liczbę drobnych białych kwiatów. Nasiona tej rośliny osiągają średnicę ok. 3 mm. Naturalnym terenem występowania Crambe abyssinica jest region Morza Śródziemnego, zwłaszcza obszar zwany Abisynią (dzisiejsza Etiopia).

Olej ten jest wyjątkowo bogaty w długołańcuchowy nienasycony kwas erukowy (kwas cis 13-dokozenowy). Kwas erukowy zwykle stanowi ponad 50% wszystkich kwasów tłuszczowych zawartych w oleju. Obecność kwasu erukowego decyduje o wyjątkowo korzystnych właściwościach pielęgnacyjnych oleju abisyńskiego.

Poza tym w jego skład wchodzą kwasy tłuszczowe: palmitynowy, palmitoleinowy – oleinowy, linolowy, stearynowy, linolenowy arachidowy, behenowy i lignocerynowy. Olej posiada słomkowy kolor. Ponadto jest praktycznie pozbawiony zapachu, a także odporny na działanie wysokich temperatur (można podgrzewać do 110 °C).

Można go stosować zarówno w tworzeniu kosmetyki białek, jak i kolorowej. W kosmetyce kolorowej ułatwia dyspergowanie pigmentów oraz wzmacnia uczucie wygładzenia i nawilżenia skóry

Uwagi  
Przeciwskazania  
Przykładowe receptury

Produkt został użyty w recepturach:

  1. Serum olejowe pod maskę algową, glinki i błota dla cery zmęczonej, poszarzałej; ekstrakt z Centella asiatica, oleje

  2. Serum przeciwstarzeniowe

  3. Serum olejowe pod maskę algową, glinki i błota dla cery wrażliwej: caresoft, oleje

  4. Serum olejowe pod maskę algową, glinki i błota, przeciwstarzeniowe: kolagen i elastyna, oleje

  5.  Szampon regenerujący do włosów farbowanych z olejkiem arganowym

  6. Serum po goleniu odżywczo-łagodzące

  7. Krem pod oczy odżywczo-wygładzający, likwidujący opuchliznę

  8. Serum olejowe pod oczy, przeciwstarzeniowe

  9. Krem dla mężczyzn odżywczo-regenerujący caresoft, kwas hialuronowy, algi
Sklep internetowy Shoper Premium