Wysyłka zagraniczna

Partner handlowy

Program lojalnościowy

Konsultanci

Partner

 

Elaine salon kosmetyczny

Olej kokos-rokitnik

Oleje
8.9
PLN
Olej kokos-rokitnik
Olej kokos-rokitnik
in_stock
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w:
2 dni robocze
Cena: 8,90 zł
Cena netto: 7,24 zł
Ilość:  
szt. Zyskujesz 0 pkt [?]
Ocena:
(Ilość ocen: 0)
Kod produktu:

MO-00087050

Data ważności:
2017.07

INCI:  Coconut Oil, Hippophaë rhamnoides fruit oil

Olej kokos-rokitnik to mieszanka olejów pozyskiwanych z tłoczenia na zimno owoców rokitnika Hippophaë rhamnoides   oraz pulpy Cocos nucifera. Olej ten, podobnie jak olej kokosowy, poniżej 25 st. C przybiera postać stałą. Doskonała mieszanka do pielęgnacji skóry po opalaniu, uszkodzonej oraz do pielęgnacji skóry głowy.. Działa nawilżająco i odżywiająco. 

Olej kokosowy zimnotłoczony (masło kokosowe) to produkt w 100% ekologiczny, otrzymywany z pulpy Cocos nucifera powszechnie znanej jako kokos lub drzewo kokosowe.

Olej nie został poddany rafinacji ani filtrowaniu oraz posiada piękny kokosowy zapach.

Idealny produkt do pielęgnacji włosów suchych i łamliwych oraz suchej i łuszczącej się skóry. Nawilża skórę i włosy, pozostawiając skórę gładką i odpowiednio naprężoną, a suchym i łamliwym włosom daje zdrowy wygląd. Zastosowany na włosy przed myciem chroni je przed niepożądanym działaniem detergentu. Bardzo delikatny środek, nie powoduje alergii i podrażnień. 

Świeża pulpa jest bogatym źródłem zarówno nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwas oleinowy i linolowy) oraz nasyconych kwasów. Zawiera od 35 do 40% tłuszczów, 10% protein i 50% wody.

Olej kokosowy w temperaturze poniżej 25 °C przybiera postać stałą, stąd często jest nazywany masłem kokosowym.

Olej kokosowy to przede wszystkim bogactwo kwasu laurynowego (wysokie powinowactwo do protein), oleinowego oraz linolowego.

 

Właściwości kosmetyczne oleju kokosowego:

  • Działa ochronnie, regenerująco i odbudowująco na włosy – ponieważ wykazuje wysokie powinowactwo względem protein włosa (trójgliceryd kwasu laurynowego) oraz stosunkowo niską masę cząsteczkową, najlepiej zapobiega utracie protein we włosach, zarówno zniszczonych jak i zdrowych, w porównaniu z innymi olejami (np. słonecznikowym czy oliwkowym). Jest on szczególnie polecany do produktów na włosy w celu ich ochrony i odbudowy, bez wywoływaniu efektu spłaszczenia.

  • Jest bardzo dobrym emolientem – łagodzi uczucie suchości, szorstkości, pieczenia oraz zapobiega nadmiernemu łuszczeniu się skóry suchej, a także pomaga przywrócić właściwy poziom nawilżenia skóry suchej.

  • Działa hamująco na dermatofity (włókniste grzyby wywołujące niektóre choroby skóry i naskórka ogólnie zwane grzybicą), jest idealnym dodatkiem do produktów dla włosów o charakterze oczyszczającym i przeciwgrzybicznym.

Olej owoców rokitnika. Rokitnik zwyczajny nierafinownay, organic, rokitnik pospolity (Hippophaë rhamnoides L.) – gatunek rośliny z rodziny oliwnikowatych (Elaeagnaceae). Owoce rokitnika są jednymi z najbardziej odżywczych i bogatych w witaminy. Zawierają duże ilości witaminy C. Zawartość jej jest różna w poszczególnych odmianach tego gatunku i zależy od miejsca występowania danej rośliny. Miąższ owoców i nasiona zwiera olej, jego zawartość w nasionach sięga aż do 12 %. Olej bogaty jest w kwas palmitynowy i palmitynowo-olejowy. Zawiera także wit. E i betakaroten. Jest to gęsta, czerwono pomarańczowa ciecz o charakterystycznym smaku i zapachu, o właściwościach witaminy F, gdyż zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe i jest zbliżony do oleju słonecznikowego i lnianego.

Olej rokitnikowy działa przeciwbólowo oraz przyspiesza granulację i naskórkowanie uszkodzonych tkanek. Używany jest jako składnik preparatów nawilżających, przeciw łysieniu i przeciw łupieżowi. Olej z rokitnika zawiera wysokie stężenie kwasu palmitynowego, składnika wchodzącego w skład związków budulcowych ludzkiej skóry. Kwas palmitynowy odpowiedzialny jest za szybsze ziarninowanie ran i regenerację naskórka. Wyciągi z rokitnika stosowane są w kosmetyce do pielęgnacji skóry uszkodzonej przez promienie słoneczne (łagodzi tany zapalne). Wchodzą w skład środków kosmetycznych używanych do pielęgnacji skóry zniszczonej, przesuszonej i łuszczącej się.

Ze względu na dużą zawartość witaminy C flawonów i flawonoidów w owocach, rokitnik jest cennym składnikiem preparatów likwidujących przebarwienia skóry, wykorzystywany jest do produkcji preparatów, do opalania się jako naturalny bloker promieni UVA i UVB. Kosmetyki zawierające olej z rokitnika poprawiają wygląd cery , działają przeciwstarzeniowo, rozjaśniają przebarwienia m.in. potrądzikowe oraz likwidują cienie pod oczami. Preparaty z rokitnikiem docenia również dermatologia, np. w leczeniu blizn, egzemy, trądziku różowatego czy odleżyn.

Olej zapewnia skórze znacząco szerokie spektrum ochrony przed szkodliwym promieniowaniem UV- A i UV- B.

Sposób pakowania:

- plastikowe pojemniki farmaceutyczne

- w okresie letnim: plastikowe butelki farmaceutyczne

 

Zastosowanie W kosmetyce: kosmetyki do pielęgnacji skóry twarzy i ciała. Pielęgnacja skóry głowy oraz włosów. Preparaty po opalaniu. 
Zalecane stężenie Do 100% można stosować bezpośrednio na skórę lub włosy.
Przechowywanie W lodówce, szczelnie zamknięty, topi się w temp. powyżej 25 st C, w temp. pokojowej zachowuje postać stałą.
Rozpuszczalność W tłuszczach.
   

Opinie o produkcie (0)

Wersje językowe

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Videoblog

Vblog

Receptury

Pracownia

Facebook polski

English Facebook

Click Shop | Hosting home.pl