Olej lniany zimnotłoczony nierafinowany

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 2 dni robocze
Cena: 7,90 zł 7.90
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4.07677
Data ważności: 2020.11
Kod produktu: MO-00019045

Opis

INCI:  Linum usitatissiumum Seed Oil

 

Olej lniany - należący do grupy olejów tłustych schnących - otrzymywany jest w procesie mechanicznego tłoczenia na zimno małych, brązowych nasion lnu zwyczajnego.

Przeznaczony dla skóry tłustej, pękającej, skłonnej do zapaleń. Zastosowany na skórę działa przeciwzapalnie, rozmiękczająco, przeciwświądowo. Pobudza procesy regeneracji skóry właściwej i naskórka, rozmiękcza strupy, przyśpiesza gojenie oparzeń, odleżyn, owrzodzeń, ropni. Działa przeciw tworzeniu zaskórników. Znakomity do pielęgnacji skóry i warg. Okłady z ciepłego oleju lnianego polecane są na duże i bolesne zmiany trądzikowe.

Olej lniany zastosowany zewnętrznie wykazuje działanie przeciwzapalnie (advulnans), łagodzące, rozmiękczające (resolutivum). Przyspiesza regenerację naskórka i skóry właściwej (np. po ostrych stanach zapalnych czy oparzeniach), udrażnia gruczoły łojowe, wspomaga zahamowanie rozwoju bakterii. Olej ułatwia również leczenie odleżyn (decubitus), owrzodzeń (ulcus) i czyraków (furunculus). Odznacza się niewielkim działaniem przeciwświądowym i przeciwalergicznym.

Stosowany jest także pomocniczo w trądziku (acne), łojotoku (seborrhoea), zmianach zaskórnikowych (comedo). Bardzo dobrze tolerowany przez skórę - efektywnie natłuszcza i nawilża, nadaje miękkości i elastyczności. Łagodzi objawy suchych egzem.

Olej lniany zawiera kwasy typu omega –3, omega – 6 i omega – 9, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, niezestryfikowane, wolne kwasy tłuszczowe.

Ponadto w jego skład wchodzą witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, głównie witamina E – ok. 0,02–0,03%, tylko 9,8–10% nasycone kwasy tłuszczowe, barwniki organiczne (takie jak ksantofil, chlorofil, erytrofil), fruktooligosacharydy, lignany, w bardzo małych ilościach śluzy oraz inne związki. 

 

Sposób pakowania:

- oleje o wadze 30g, 45g - szklana brązowa butelka farmaceutyczna

- oleje o wadze powyżej 100g - plastikowe butelki farmaceutyczne 

Zastosowanie W kosmetyce: kremy do twarzy i ciała, maseczki do twarzy, masaże. 
Zalecane stężenie Do 100%, można aplikować bezpośrednio na skórę.
Przechowywanie Zaciemnione, czyste i chłodne miejsce.
Rozpuszczalność W tłuszczach.
   

 

 

Produkt został użyty w recepturach:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (1)

12 sierpnia 2019

Mój ukochany olej do olejowania włosów wysokoporowatych, kręconych! Włosy są po nim mięciutkie, odżywione, witać że dostały to czego potrzebowały. Włosy są po nim sprężyste, dociążone, "napite". Po nocy nie tracą tak łatwo kształtu od dociskania do poduszki

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl