Wysyłka zagraniczna

Partner handlowy

Program lojalnościowy

Konsultanci

Partner

 

Elaine salon kosmetyczny

Olej rycynowy

Oleje
3.1
PLN
Olej rycynowy
Olej rycynowy 2 4.06
in_stock
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w:
2 dni robocze
Cena: 3,10 zł
Cena netto: 2,52 zł
Ilość:  
szt. Zyskujesz 0 pkt [?]
Ocena:
(Ilość ocen: 21)
Kod produktu:

MO-00046010

Data ważności:
2018.03

INCI:   Ricinus Communis (Castor) Seed Oil


Olej rycynowy jest olejem tłoczonym z nasion rycyny. Jest on obecnie niedoceniany jako lek mający różne możliwości zastosowania. Przyjmowany jest najczęściej doustnie jako środek na przeczyszczenie. Ponadto stosowany jest w kosmetyce jako odżywka do suchych włosów, łamliwych i wypadających rzęs, paznokci i naskórka wokół nich.

Olej rycynowy stosowany jest w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów. Tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Jest także w dużym stopniu wykorzystywany do produkcji pomadek i błyszczyków - nadaje połysk oraz do oczyszczania twarzy metodą OCM.

Poza tym dodawany jest do kremów, którym nadaje śnieżnobiały kolor, a użyty przy produkcji mydeł zapewnia ich delikatność. Stosowanie oleju rycynowego na rzęsy sprawia, że stają się one zdrowsze, silniejsze i odporniejsze na działanie kosmetyków do makijażu.  

 

Przykładowe zastosowanie oleju rycynowego jako odżywkę do rzęs:

Wystarczy do tego używana wcześniej szczoteczka do tuszu, którą najpierw należy umyć dokładnie w ciepłej wodzie (można ją też wyparzyć). Oczyszczone rzęsy smarować trzeba szczoteczką zamoczoną w olejku rycynowym. Nadmiaru olejku można pozbyć się wycierając go w chusteczkę lub po prostu strzepując. Aplikujemy na rzęsy w taki sam sposób, jak je malujemy tuszem. Najlepiej pozostawić tak posmarowane rzęsy na noc, żeby olejek mógł się wchłonąć. Rano należy zmyć pozostałości olejku ciepła wodą. Aby osiągnąć oczekiwane rezultaty należy kurację stosować długo i systematycznie. Efekty powinny być widoczne już po kilku tygodniach.

 

Olej rycynowy na włosy:

Jeżeli w grę wchodzą zniszczone, rozdwajające się końcówki, pomocne okazać się może smarowanie ich na noc olejkiem rycynowym. Rankiem dnia następnego należy umyć głowę szamponem. Aplikację należy powtarzać przez kilka dni. Innym, „babcinym ” sposobem jest sporządzenie z olejku rycynowego maski na włosy: łyżka oleju rycynowego + łyżka oliwy z oliwek + 1 żółtko. Tak przygotowany specyfik nakładamy na włosy i przykrywamy czepkiem (najlepiej foliowym) i owijamy ręcznikiem. Okład możemy trzymać na głowie kilka godzin lub pozostawić na noc. Rano należy umyć dokładnie głowę.

W przypadku mniej zniszczonych włosów, dla poprawienia ich kondycji i nadania blasku olej rycynowy można stosować  na zasadzie standardowego olejowania. Nakładamy olej na suche lub wilgotne włosy, następnie nakładamy czepek (foliowy) lub ewentualnie gorący ręcznik i taką maseczkę trzymamy minimum przez pół godziny (im dłużej tym lepiej). Następnie zmywamy olej za pomocą szamponu. Oleje można dowolnie mieszać. Do oleju rycynowego z powodzeniem można dodać olej z pestek malin, lniany, kokosowy czy argan.

 

Olej rycynowy do pielęgnacji dłoni i paznokci:

Jeżeli mamy do czynienia z suchymi i zniszczonymi dłońmi (skórą i paznokciami), warto wykorzystać działanie olejku rycynowego. Zadziała on kojąco i regenerująco zarówno na skórę dłoni oraz wzmocni paznokcie. Jednym z najczęstszych sposobów stosowania oleju rycynowego do pielęgnacji dłoni jest posmarowanie ich olejkiem na noc i nałożenie bawełnianych rękawiczek. Na zniszczone skórki polecane jest smarowanie okolic paznokcia olejkiem przynajmniej raz w tygodniu. Wcieramy olejek za pomocą patyczka kosmetycznego,  następnie popychamy skórki drewnianym patyczkiem i znów wcieramy.

 

Olej rycynowy dla nóg:

Olejek sprawdza się  znakomicie w przypadku zmęczonych i obolałych nóg, a także przy zrogowaciałych i popękanych piętach. Zastosowanie olejku rycynowego pozwoli nawilżyć stopy, wystarczy wetrzeć go i pozostawić na noc. Można olejek rycynowy zastosować również do kąpieli stóp, dolewając go do wody. Skóra stóp i nóg stanie się dzięki takiemu zabiegowi miękka i elastyczna.

 

Oczyszczanie twarzy metodą OCM z użyciem oleju rycynowego:

OCM Oil Cleansing Method (mycie twarzy metodą olejową).  Olej rycynowy pod względem konsystencji i budowy strukturalnej jest bardzo podobny do ludzkiego sebum. Można go zatem śmiało wykorzystać do oczyszczania twarzy.

Przy zabiegu OCM ważny jest  typ cery, dla której dobieramy odpowiednią mieszankę olejów.  Typ cery decyduje tutaj o wyborze proporcji: olej bazowy – olej rycynowy. Inne oleje bazowe będą wykorzystane przy cerze tłustej, inne przy suchej, a jeszcze inne przy trądzikowej. Skóra tłusta wymaga użycia olejów w miarę lekkich, np. migdałowego, z orzechów włoskich czy też z moreli. Natomiast sucha skóra może zostać potraktowana olejami cięższymi, np. kokosowym lub arganowym. Jeżeli chodzi o olej rycynowy, to przy myciu twarzy metodą olejową należy go stosować w odpowiednich proporcjach:

  • skóra sucha: 10% oleju rycynowego, 90% oleju bazowego,
  • skóra mieszana: 20% oleju rycynowego, 80% oleju bazowego,
  • skóra tłusta: 30% oleju rycynowego, 70% oleju bazowego.

Olej bazowy może być mieszanką kilku olejów, odpowiednio dobranych dla naszego typu cery. Oleje powinny być naturalnego pochodzenia, tłoczone na zimno.

Pierwszym krokiem jest zwilżenie  twarzy wodą, następnie przygotowaną mieszankę nanosimy na twarz kolistymi ruchami i wmasowujemy. Moczymy ręcznik w ciepłej wodzie, wykręcamy go i delikatnie dociskamy do twarzy. Chcąc zmyć specyfik z twarzy, ponownie moczymy ręcznik i go wykręcamy, przykładamy do twarzy i ścieramy pozostałości olejków. Aby zamknąć otwarte pod wpływem ciepła pory, ostatni raz moczymy ręcznik w zimnej wodzie i ponownie przykładamy go do twarzy. Na koniec należy osuszyć twarz ręcznikiem papierowym. Jeżeli po oczyszczeniu twarzy pozostała nam mieszanka należy pamiętać, by przechowywać ją w zaciemnionym, chłodnym miejscu, gdyż światło osłabia właściwości olejków.

 

Zastosowanie W kosmetyce: kremy do twarzy i ciała, kosmetyka kolorowa, pielęgnacja włosów, skóry, stóp,  paznokci.
Zalecane stężenie Do 100%, można stosować bezpośrednio na twarz.
Przechowywanie Zaciemnione, czyste miejsce, w temperaturze pokojowej.
Rozpuszczalność W tłuszczach.
Ciężar właściwy 0,90 g/ml
   

Sposób pakowania:

- oleje o wadze 10g, 30g, 45g - szklana brązowa butelka farmaceutyczna

- oleje o wadze powyżej 100g - plastikowe butelki farmaceutyczne 

 

 

 

 

Pliki do pobrania:

Produkty powiązane

Olej konopny nierafinowany Olej konopny nierafinowany

Olej konopny to niezwykle wartościowy olej roślinny, który zawiera wyważony stosunek cennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i naturalnych antyoksydantów, nie wywołuje alergii i bardzo dobrze penetruje w głąb skóry. Doskonale się rozprowadza i dosyć szybko wchłania. Wzmacnia odporność skóry, wygładza ją, nadaje miękkości i sprężystości. Polecany dla skóry tłustej z trądzikiem, przy zapaleniach skórnych oraz stosowany w preparatach do skóry dojrzałej, kremach odżywczych, pielęgnacyjnych, ale także w kosmetykach dla niemowląt i dzieci.  

Cena: 3,40 zł

Olej lniany zimnotłoczony nierafinowany Olej lniany zimnotłoczony nierafinowany

Olej lniany - należący do grupy olejów tłustych schnących - otrzymywany jest w procesie mechanicznego tłoczenia na zimno małych, brązowych nasion lnu zwyczajnego. Przeznaczony dla skóry tłustej, pękającej, skłonnej do zapaleń. Zastosowany na skórę działa przeciwzapalnie, rozmiękczająco, przeciwświądowo. Pobudza procesy regeneracji skóry właściwej i naskórka, rozmiękcza strupy, przyśpiesza gojenie oparzeń, odleżyn, owrzodzeń, ropni. Działa przeciw tworzeniu zaskórników. Znakomity do pielęgnacji skóry i warg. Okłady z ciepłego oleju lnianego polecane są na duże i bolesne zmiany trądzikowe.

 

Cena: 5,90 zł

Olej sezamowy nierafinowany Olej sezamowy nierafinowany

Olej sezamowy - tłoczony na zimno - otrzymywany jest, jak sama nazwa wskazuje, z nasion tej rośliny. Ma od jasno- po ciemnożółty do brązowego kolor. Stosowany w preparatach przeznaczonych dla skóry suchej, mieszanej, dojrzałej, źle ukrwionej i wrażliwej. Używany jest także w kosmetykach przeciwsłonecznych (posiada naturalny współczynnik ochronny przed słońcem ok. 3-4), w preparatach do pielęgnacji suchych włosów i suchej skóry głowy. Olej sezamowy ma właściwości rozgrzewające, oczyszczające (odtrutkowe) oraz reguluje pracę gruczołów łojowych.

Cena: 2,90 zł

Olej słonecznikowy nierafinowany Olej słonecznikowy nierafinowany

Olej z nasion Słonecznika otrzymywany jest poprzez wytłaczanie na zimno. Idealnie nadaje się do pielęgnacji cery tłustej i mieszanej, jako jeden z nielicznych olei nie zatyka porów, dodatkowo normalizuje wydzielanie sebum. Wzmacnia naturalną barierę ochronną, zmiękcza i regeneruje naskórek. Wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne.

Cena: 4,50 zł

Olej z marchwi (macerat) Olej z marchwi (macerat)

Macerat z marchwi otrzymywany jest w wyniku maceracji korzenia marchwi w oleju słonecznikowym, pozyskiwanym z tłoczenia na zimno. Uzyskany macerat posiada połączone zalety oleju słonecznikowego i marchwi. Wykazuje działanie przeciwzapalne, zwiększa zdolności obronne skóry przeciw infekcjom, chroni przed działaniem promieni słonecznych oraz przyspiesza gojenie się ran. Olej z marchwi reguluje funkcje skóry oraz pomaga poprawić jej kondycję. Przy regularnym stosowaniu oleju skóra staje się bardziej jędrna, elastyczna oraz zmniejsza się ilość zmarszczek.

Cena: 2,90 zł

Olej z pestek malin nierafinowany Olej z pestek malin nierafinowany

Olej z pestek malin nierfinowany otrzymuje się z ziaren malin metodą tłoczenia na zimno, nie jest poddawany rafinacji ani filtracji. Stanowi bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 3 i omega 6). Ponadto zawiera wysoki poziom karotenoidów, alfa i gamma tokoferolu oraz kwasu elagowego o właściwościach przeciwrakowych. Działa przeciwalergicznie, nawilżająco, przeciwzapalnie. Pobudza regenerację skóry, wspomaga gojenie się ran oraz działa przeciwzaskórnikowo.

Cena: 7,90 zł

Olej z pestek truskawek nierafinowany Olej z pestek truskawek nierafinowany

Olej z pestek truskawek nierafinowany otrzymuje się z ziaren truskawek metodą tłoczenia na zimno, nie jest poddawany dalszej rafinacji ani filtracji. Stanowi bogate źródło witamin (w tym witaminy E), nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 3, omega 6 i omega 9) oraz przeciwutleniaczy (tekofenole, kwas elagowy) o właściwościach przeciwrakowych. 

Cena: 6,50 zł

Olej ze słodkich migdałów Olej ze słodkich migdałów

Olej ze słodkich migdałów to nasiona słodkiego migdałowca, z których tłoczy się olej migdałowy o bursztynowej barwie i lekkim, przyjemnym, charakterystycznym zapachu.

Cena: 3,90 zł

Skwalan Skwalan

Skwalan to przeźroczysty i bezbarwny olej, będący substancją aktywną. Wzmacnia bariery lipidowe w głębi warstwy rogowej naskórka, ułatwia przenikanie przez skórę innych składników aktywnych, zmiękcza i uelastycznia naskórek, działa bakteriobójczo. Ogranicza naskórkową utratę wody. Ponadto dostarcza skórze drogocennych składników i substancji odżywczych oraz przedłuża działanie witaminy A i E, koenzymu q10.

 

Cena: 7,80 zł

Olej z avocado Olej z avocado

Olej z avocado pochodzi z wiecznie zielonego drzewa Avocado rosnącego w klimacie tropikalnym oraz subtropikalnym Ameryki.

Cena: 4,70 zł

Opinie o produkcie (2)

LUDMIŁA KISIAŁA
1 listopada 2013

Niedawno zrobiłam sobie olejek myjący z oleju słonecznikowego, rycynowego z dodatkiwm Glyceryl Cocoate + olejek eteryczny grejfrutowy- bardzo delikatnie myje wysuszoną skórę. Poza tym olejek rycynowy pomógł zregenerować łamliwe, rozdwajające się paznokcie.


Joanna Buć
22 sierpnia 2014

Gęsty, stosowałam na przesuszona słońcem skórę

Wersje językowe

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Videoblog

Vblog

Receptury

Pracownia

Facebook polski

English Facebook

Click Shop | Hosting home.pl