Olej sezamowy nierafinowany

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 2 dni robocze
Cena: 2,90 zł 2.90
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4.38
Data ważności: 2020.04
Kod produktu: MO-00018010

Opis

INCI:  Sesamum Indicum Seed Oil

 

Olej sezamowy - tłoczony na zimno - otrzymywany jest, jak sama nazwa wskazuje, z nasion tej rośliny. Ma od jasno- po ciemnożółty do brązowego kolor.

Stosowany w preparatach przeznaczonych dla skóry suchej, mieszanej, dojrzałej, źle ukrwionej i wrażliwej. Używany jest także w kosmetykach przeciwsłonecznych (posiada naturalny współczynnik ochronny przed słońcem ok. 3-4), w preparatach do pielęgnacji suchych włosów i suchej skóry głowy. Olej sezamowy ma właściwości rozgrzewające, oczyszczające (odtrutkowe) oraz reguluje pracę gruczołów łojowych.

Ma wysoką zawartość kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 - kwas linolowy, z równoczesną wysoką zawartością naturalnie występujących konserwantów sezamolu i sezaminy, co sprawia, że olej ten jako jeden z nielicznych z taką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych jest stosunkowo stabilny w temperaturze pokojowej. Sesamol w połączeniu z naturalnymi tokoferolami jest bardzo aktywnym antyutleniaczem i wymiataczem wolnych rodników.

Olej sezamowy zaliczany jest do środków ''anti-aging'', zwiększa barierową funkcję skóry, zmniejsza utratę wody przez naskórek oraz zwiększa elastyczność skóry.

UWAGA: ze względu na właściwości rozgrzewające nie zaleca się stosowania oleju sezamowego w przypadku skóry naczynkowej i przy stanach zapalnych.

Sposób pakowania:

- oleje o wadze 10g ,30g, 45g - szklana brązowa butelka farmaceutyczna

- oleje o wadze powyżej 100g - plastikowe butelki farmaceutyczne 

 

Zastosowanie W kosmetyce: kremy do twarzy i ciała, maseczki do twarzy, masaże. 
Zalecane stężenie Do 100%, można aplikować bezpośrednio na skórę.
Przechowywanie Zaciemnione, czyste i chłodne miejsce. 
Rozpuszczalność W tłuszczach.
   

 

 

Produkt został użyty w recepturach:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (2)

15 marca 2014

Bardzo przyjemny olej do pielęgnacji włosów - ładnie wygładza, dociąża, nabłyszcza. Mam cerę naczynkową, zatem do twarzy użyłam tylko kilka razy, bo nie jest do takiej cery polecany - ładnie wygładził skórę ;)

22 sierpnia 2014

Doskonały do masażu, zwłaszcza lekko podgrzany

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl