Olej z nasion chia (szałwia hiszpańska) nierafinowany w butelce z ozdobną pipetą

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 2 dni robocze
Cena: 10,70 zł 10.70
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4
Data ważności: 2021.03
Kod produktu: MO-00084010P

Opis

INCI:  Chia Seed Oil

 

Chia (szałwia hiszpańska)  roślina, pochodząca z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali. Bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona. Uprawiany przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Obecnie nadal powszechna w Meksyku i Gwatemali. Nasiona służą do przygotowywania odżywczych napojów i żywności. Jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 – około 64%. Uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości kwasu α-linolenowego. Nasiona zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej), znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy,oraz flawonoidy w tym myrycetynę, kwercetynę i kemferol).

Olej z nasion chia jest jednym z najlepszych olejów opóźniających procesy starzenia się skóry ze względu na wysoką zawartość kwasów Omega 3 i 6 oraz witamin i minerałów (m.in. żelazo, potas, magnez, fosfor i wapń). Olej szybko się wchłania, docierając do najgłębszych warstw skóry, nie pozostawiając poczucia tłustości. Uelastycznia skórę oraz ujednolica jej koloryt, Dodatkowo wspomaga regenerację komórek skóry, nawilża ją oraz odżywia. Działa rewitalizująco, wygładzająco i odmładzająco. Olej z nasion chia działa zwężająco na pory co sprawia, że jest także doskonałym produktem dla cery tłustej oraz trądzikowej. Polecany także do włosów oraz dla cery dojrzałej, suchej i wrażliwej. 

  

 

Zastosowanie W kosmetyce: kosmetyki do pielęgnacji włosów oraz cery suchej, wrażliwej, trądzikowej, produkty przeciwstarzeniowe.
Zalecane stężenie Do 100% bezpośrednio na skórę, w formulacjach kosmetycznych 0,5 do 5%.
Przechowywanie W suchym i chłodnym miejscu, chronić przed działaniem promieni skónecznych, temp. do 21 st. C.
Rozpuszczalność W tłuszczach.
   

 

Opinie o produkcie (1)

26 września 2018

Najlepszy olejek na skórę trądzikową. Świetnie goi skórę, nawilża ją mocno i zwalcza trądzik. Nakładam na noc. Rano skóra jest gładka, zregenerowana.

Wersje językowe
Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl