Olej z nasion pachnotki Perilla nierafinowany

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 2 dni robocze
Cena: 3,60 zł 3.60
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4.41
Data ważności: 2021.11
Kod produktu: MO-00050010

Opis

INCI:   Perilla Ocymoides Seed Oil


Pachnotka - Perilla jest rośliną jednoroczną dorastającą do wysokości 45-100 cm, w okresie kwitnienia wytwarza dużą liczbę drobnych białych kwiatów. Perilla występuje w dwóch odmianach czerwono listnej i zielono listnej. Odmianę czerwono listną wykorzystuje się jako roślinę przyprawową odmiana zielono listna wykorzystywana jest głównie jako źródło oleju. 

Owoce perilli zawierają 50% tłuszczu i są surowcem, z którego tłoczy się olej, odznaczający się nadzwyczaj wysoką zawartością wielo nienasyconych kwasów tłuszczowych alfa-linolenowego - roślinnego Omega 3. W żadnej innej roślinie Omega 3 nie występuje w takim stężeniu jak w roślinie Perilla (dwukrotnie więcej niż zawierają go ryby). Poza tym olej z pachnotki zawiera inne nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas linolowy Omega 6, kwas olejowy Omega 9 oraz inne wartościowe flawonoidy, kwas rozmarynowy, luteolin, katechiny, apigenin. 

Olej z pachnotki jest tłoczony metodą „na zimno”, nierafinowany. Dzięki zawartym w nim składnikom posiada szereg istotnych w kosmetyce właściwości:

- przeciwutleniające

- przeciwzapalne

- przeciwbakteryjne

- przeciwirusowe

- promienioochronne

- przyspiesza gojenie ran i oparzeń

- działa łagodząco na objawy odczynów alergicznych

- chroni układ krwionośny (ściany naczyń krwionośnych)

- regeneruje i zwiększa elastyczność skóry

- łagodzi zmiany trądzikowe

- chroni przed zaczopowaniem ujść gruczołów łojowych

- łagodzi egzemy o podłożu atopowym

- działa wzmacniająco na suche włosy i paznokcie.

 

Szczególnie polecany dla: 

- skóry suchej, łuszczącej się

- skóry atopowej

- skóry dojrzałej z objawami starzenia

- skóry tłustej , mieszanej

- skóry dotkniętej trądzikiem

- skóry pękającej

- skóry podrażnionej również u dzieci

- włosów, łamliwych, zniszczonych, rozdwajających się końcówek, łuszczycy skóry głowy.

 

Sposób pakowania:

- oleje o wadze 10g, 30g, 45g - szklana brązowa butelka farmaceutyczna

- oleje o wadze powyżej 100g - plastikowe butelki farmaceutyczne 

Zastosowanie W kosmetyce: kremy do twarzy i ciała, pielęgnacja włosów, skóry, stóp, paznokci.
Zalecane stężenie Do 100%, można stosować bezpośrednio na skórę.
Przechowywanie Zaciemnione, czyste miejsce, w temperaturze pokojowej.
Rozpuszczalność W tłuszczach.
Ciężar właściwy 0,90 g/ml
   

 

 

Opinie o produkcie (14)

15 stycznia 2014

Stosuję razem z olejem abisyńskim codziennie rano, przed nałożeniem makijażu. Bardzo dobrze sprawdza się też przy olejowaniu końcówek włosów oraz zmiękczaniu skórek paznokci

23 stycznia 2014

Od kilku dni używam go zamiast kremu na noc. Nawilża, szybko się wchłania nie zostawiając tłustej warstwy. Ma jednak charakterystyczny zapach, który nie każdemu przypadnie do gustu. Mnie się kojarzy z tranem. Na szczęście jednak dość szybko wietrzeje ;)

5 maja 2014

Ten olej bardzo ladnie pachnie co bylo dla mnie mila niespodzianka, przypomina zapach sianka ale bardzo delikatnie. Zaskoczyl mnie rowniez swoim dzialaniem, uzylam go wieczorem z zelem hialuronowym i nastepnego dnia rano skora byla jakby bardziej napieta i miala wyrownany koloryt.

22 sierpnia 2014

Używam zamiast kremu do twarzy, dobrze się wchłania

11 grudnia 2014

Świetny na zmiany trądzikowe. Skóra się po nim uśmiecha. :)

7 maja 2018

Najlepszy olej do walki z trądzikiem! Szybko się wchłania, dobrze nawilża.

18 maja 2018

Doskkonały do cery z AZS i trądzikiem. Bardzo dobry olejek, polecam

24 lipca 2018

super do cery trądzikowej. Dodaję 2 krople do żelu aloesowego. Wchłania się szybko, nie zapycha, skóra wręcz goi się znacznie szybciej i syfy znikają. Dla mnie idealny

26 września 2018

Olej nie zapycha porów.

5 października 2018

Jestem nim zachwycona !!! Wcześniej moi faworytami były oleje z pestek malin i z opuncji figowej ale nawet one nie zostawiają mojej skóry tak gładkiej i świeżej.

16 października 2018

Olej z pachnotki to mój nr 1. Jedyny oprócz oleju ze słodkich migdałów, który mogę stosować też w okolicy oczu-nie uczula, dodaję do dwufazowego płynu do demakijażu. Czesto używam go zamiast kremu, bo bardzo dobrze robi cerze z niedoskonałościami.

24 listopada 2018

Rewelacyjny produkt - super się sprawdza przy cerze z trądzikiem- nie podrażnia, nie piecze co jest dla mnie kluczowe. Wracam po raz kolejny :)

5 lutego 2019

Uwielbiam go. Idealnie się wchłania. Nie zapycha moich podatnych porów. Nawilża cerę. Wygładza ją. Polecam

25 września 2019

Używam dopiero drugi dzień, ale już stał się moim ulubionym kosmetykiem (cera trądzikowa). Stosuję na noc razem z hydrolatem domowej roboty.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl