Olej z nasion pachnotki Perilla nierafinowany w butelce z ozdobną pipetą

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 2 dni robocze
Cena: 8,60 zł 8.60
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 3.33333
Data ważności: 2021.11
Kod produktu: MO-00050010P

Opis

INCI:   Perilla Ocymoides Seed Oil


Pachnotka - Perilla jest rośliną jednoroczną dorastającą do wysokości 45-100 cm, w okresie kwitnienia wytwarza dużą liczbę drobnych białych kwiatów. Perilla występuje w dwóch odmianach czerwono listnej i zielono listnej. Odmianę czerwono listną wykorzystuje się jako roślinę przyprawową odmiana zielono listna wykorzystywana jest głównie jako źródło oleju. 

Owoce perilli zawierają 50% tłuszczu i są surowcem, z którego tłoczy się olej, odznaczający się nadzwyczaj wysoką zawartością wielo nienasyconych kwasów tłuszczowych alfa-linolenowego - roślinnego Omega 3. W żadnej innej roślinie Omega 3 nie występuje w takim stężeniu jak w roślinie Perilla (dwukrotnie więcej niż zawierają go ryby). Poza tym olej z pachnotki zawiera inne nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas linolowy Omega 6, kwas olejowy Omega 9 oraz inne wartościowe flawonoidy, kwas rozmarynowy, luteolin, katechiny, apigenin. 

Olej z pachnotki jest tłoczony metodą „na zimno”, nierafinowany. Dzięki zawartym w nim składnikom posiada szereg istotnych w kosmetyce właściwości:

- przeciwutleniające

- przeciwzapalne

- przeciwbakteryjne

- przeciwirusowe

- promienioochronne

- przyspiesza gojenie ran i oparzeń

- działa łagodząco na objawy odczynów alergicznych

- chroni układ krwionośny (ściany naczyń krwionośnych)

- regeneruje i zwiększa elastyczność skóry

- łagodzi zmiany trądzikowe

- chroni przed zaczopowaniem ujść gruczołów łojowych

- łagodzi egzemy o podłożu atopowym

- działa wzmacniająco na suche włosy i paznokcie.

 

Szczególnie polecany dla: 

- skóry suchej, łuszczącej się

- skóry atopowej

- skóry dojrzałej z objawami starzenia

- skóry tłustej , mieszanej

- skóry dotkniętej trądzikiem

- skóry pękającej

- skóry podrażnionej również u dzieci

- włosów, łamliwych, zniszczonych, rozdwajających się końcówek, łuszczycy skóry głowy.

 

Zastosowanie W kosmetyce: kremy do twarzy i ciała, pielęgnacja włosów, skóry, stóp, paznokci.
Zalecane stężenie Do 100%, można stosować bezpośrednio na skórę.
Przechowywanie Zaciemnione, czyste miejsce, w temperaturze pokojowej.
Rozpuszczalność W tłuszczach.
Ciężar właściwy 0,90 g/ml
   

 

 

Opinie o produkcie (1)

11 grudnia 2019

Ten olejek stosuję głównie wtedy, gdy na mojej twarzy pojawi się więcej drobnych niedoskonałości lub czuje że skóra się zanieczyściła. Po nocy zmiany są widocznie uspokojone, bardziej płaskie. Przy takim działaniu olejek nie powoduje wysuszenia pozostałej części twarzy, na której niedoskonałości nie występują więc mogę go nakładać jednocześnie na całą twarz

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl