Olej z ostropestu nierafinowany

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 2 dni robocze
Cena: 3,90 zł 3.90
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4.54727
Data ważności: 2019.04
Kod produktu: MO-00035010
Pin It

Opis

INCI:  Silybum Marianum  Seed Oil

 

Olej z Ostropestu plamistego nierafinownay jest otrzymywany w wyniku procesu tłoczenia na zimno nasion tej rośliny. Wpływa na procesy regeneracyjne skóry oraz jej właściwe nawilżenie, ze względu na swoje właściwości jest wykorzystywany do produkcji kosmetyków, podobnie jak olej wiesiołkowy i ogórecznikowy.

To silny przeciwutleniacz, głęboko nawilża i regeneruje skórę. Sylimaryna zawarta w oleju chroni naturalną warstwę lipidową skóry, stymuluje odnowę komórkową, rekonstruuje lipidy i naturalną barierę ochronną, chroniąc ją przed działaniem wolnych rodników.

Działa regenerująco, zmniejsza zaczerwienienia skórne, rozjaśnia cerę, wspomaga gojenie się ran, zwalcza egzemy skórne oraz nadmierne rogowacenia skóry. Olej ten jest idealny do skóry tłustej ze skłonnością do trądziku.

W olejku uzyskiwanym z nasion znajduje się ponad 50% kwasu linolenowego, należącego do niezbędnych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), określanych jako prowitamina witamimy F. Zawiera do 2% mieszaniny flawonolignanów, zwanych sylimaryną, toksyfolinę, alkohol dehydrokoniferylowy, kwercetynę, tyraminę, histaminę, śluzy, kwasy organiczne, witaminy C i K, fitosterole, zwłaszcza β-sytosterol, garbniki, białka, cukry (około 21%), a także sole mineralne.

Olej z ostropestu możemy używać bezpośrednio na skórę, dobrze się wchłania. Może być on również stosowany jako idealny dodatek do kosmetyków.


 

Sposób pakowania:

- oleje o wadze 10g, 30g, 45g - szklana brązowa butelka farmaceutyczna

- oleje o wadze 100g - plastikowe butelki farmaceutyczne 

Zastosowanie W kosmetyce: kremy do twarzy i ciała, maseczki do włosów, maseczki do twarzy, mleczka do demakijażu, preparaty przeciwstarzeniowe.
Zalecane stężenie Do 100% można stosować bezpośrednio na skórę.
Przechowywanie W lodówce, chronić przed dostępem światła, szybko ulega utlenieniu. Konserwować np. witaminą E.
Rozpuszczalność W tłuszczach.
   

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (1)

1 listopada 2013

Mieszam z olejem arganowym i z róży piżmowej- fantastyczne serum na poszarzałą, wysuszoną skórę:)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl