Darmowa dostawa (Kurier InPost) już od 119,00 zł.

Olej z pestek opuncji figowej nierafinowany (organiczny) - Naturalny botoks

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 2 dni robocze
Cena: 29,90 zł 29.90
ilość szt.
Zyskujesz 1 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4.5296
Data ważności: 2022.04
Kod produktu: MO-00078005

Opis

INCI: Opuntia ficus-indica 

Opuncja figowa  jest rośliną z rodziny kaktusowatych, która pochodzi z Meksyku. Zbiory tych owoców przeprowadza się zaledwie przez kilka dni w roku. Olej z pestek tej rośliny jest najdroższym olejem kosmetycznym na świecie. Proces jego pozyskiwania jest bardzo czasochłonny i mało wydajny, ze względu na niską zawartość oleju w nasionach opuncji. Do produkcji 1 litra potrzeba miliona pestek z ok. 470 kg świeżych owoców (ok. 1 miliona pestek).

Olej z opuncji figowej to naturalny kosmetyk do cery dojrzałej bogaty w witaminę E, fitosterole oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Odznacza się silnymi właściwościami wygładzającymi i ujędrniającymi. Chroni skórę przed działaniem wolnych rodników i promieniowania UV. Olej z pestek opuncji figowej jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Kwas omega-6 jest składnikiem płaszcza lipidowego naszej skóry, zapewnia odpowiedni poziom nawilżenia oraz chroni przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.

Olej ten zawiera również fitosterole, które zatrzymują wodę w naskórku, łagodzą podrażnienia i regenerują. Dodatkowo fitosterole poprawiają elastyczność i działają przeciwzmarszczkowo. Olej z pestek opuncji jest również źródłem witaminy E, która doskonale walczy z wolnymi rodnikami, tym samym opóźniając procesy starzenia się skóry. Znajdziemy w nim również cenne składniki mineralne - fosfor, potas, wapń oraz magnez.  

Właściwości oleju:

  • spowalnia proces starzenia się skóry
  • spłyca zmarszczki
  • doskonale nawilża
  • odżywia i regeneruje
  • łagodzi podrażnienia
  • chroni przed niekorzystnych działaniem czynników zewnętrznych (wolne rodniki, promieniowanie UV, dym papierosowy, zanieczyszczenia powietrza)
  • poprawia elastyczność skóry
  • ujędrnia i napina
  • poprawia koloryt skóry – niweluje przebarwienia oraz drobne blizny
  • reguluje pracę gruczołów łojowych
  • łagodzi stany zapalne
  • wzmacnia barierę ochronną skóry

Olej z pestek opuncji może być stosowany jako samodzielny kosmetyk do twarzy i ciała oraz jako składnik gotowych preparatów do pielęgnacji. Olej z pestek opuncji figowej zalecany jest osobom o cerze dojrzałej, suchej, wrażliwej, a także tłustej i mieszanej. Nie zatyka porów. Doskonale sprawdza się w pielęgnacji okolic oczu, ust, szyi oraz dłoni. Dodatkowo wzmacnia płaszcz lipidowy skóry, poprawia jej elastyczność i jędrność. Działa przeciwzapalnie i łagodzi podrażnienia. Jest przydatny szczególnie latem, gdyż zapobiega fotostarzeniu się skóry. Można go stosować jako uzupełnienie ochrony przeciwsłonecznej lub jako odżywcze serum po opalaniu.  

Sposób pakowania:

- oleje o wadze 10g, 30g, 45g - szklana brązowa butelka farmaceutyczna

- oleje o wadze powyżej 100g - plastikowe butelki farmaceutyczne 

Zastosowanie Kosmetyka: kremy, sera do twarzy i ciała o działaniu łagodzącym, ujędrniającym i przeciwstarzeniowym.
Zalecane stężenie Do 100%. Może być stosowany bezpośrednio na skórę.
Przechowywanie Temp. pokojowej, szczelnie zamknięte opakowanie.
Rozpuszczalność W tłuszczach.
   

 

 

 

 

 

Produkt został użyty w recepturach:

Opinie o produkcie (2)

16 maja 2015

Cudowny olej.Zastosowałam go w serum wraz z olejem arganowym,vitasource i witaminą E.Już po kilku zastosowaniach zauważyłam zmiany -skóra cudowna w dotyku, świetnie nawilżona.Olej z pewnością zagości u mnie na dłużej.

13 marca 2019

Bardzo fajny olej. Dodałam do niego olejową formę witaminy C i używam jako serum na noc.Nie zapycha,dobrze nawilża(także skórę pod oczami),buzia jest gładsza i bardziej rozświetlona.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl