Olej z rokitnika nierafinowany, organic

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 2 dni robocze
Cena: 8,90 zł 8.90
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4.41
Data ważności: 2019.04
Kod produktu: MO-00054010
Pin It

Opis

INCI:  Hippophaë rhamnoides fruit oil (Seabuckthorn Oil)

Rokitnik zwyczajny nierafinownay, organic, rokitnik pospolity (Hippophaë rhamnoides L.) – gatunek rośliny z rodziny oliwnikowatych (Elaeagnaceae). Owoce rokitnika są jednymi z najbardziej odżywczych i bogatych w witaminy. Zawierają duże ilości witaminy C. Zawartość jej jest różna w poszczególnych odmianach tego gatunku i zależy od miejsca występowania danej rośliny. Miąższ owoców i nasiona zwiera olej, jego zawartość w nasionach sięga aż do 12 %.

Olej bogaty jest w kwas palmitynowy i palmitynowo-olejowy. Zawiera także wit. E i betakaroten. Jest to gęsta, czerwono pomarańczowa ciecz o charakterystycznym smaku i zapachu, o właściwościach witaminy F, gdyż zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe i jest zbliżony do oleju słonecznikowego i lnianego. Olej rokitnikowy działa przeciwbólowo oraz przyspiesza granulację i naskórkowanie uszkodzonych tkanek. Używany jest jako składnik preparatów nawilżających, przeciw łysieniu i przeciw łupieżowi.

Olej z rokitnika zawiera wysokie stężenie kwasu palmitynowego, składnika wchodzącego w skład związków budulcowych ludzkiej skóry. Kwas palmitynowy odpowiedzialny jest za szybsze ziarninowanie ran i regenerację naskórka. Wyciągi z rokitnika stosowane są w kosmetyce do pielęgnacji skóry uszkodzonej przez promienie słoneczne (łagodzi tany zapalne). Wchodzą w skład środków kosmetycznych używanych do pielęgnacji skóry zniszczonej, przesuszonej i łuszczącej się.

Ze względu na dużą zawartość witaminy C flawonów i flawonoidów w owocach, rokitnik jest cennym składnikiem preparatów likwidujących przebarwienia skóry, wykorzystywany jest do produkcji preparatów, do opalania się jako naturalny bloker promieni UVA i UVB.

Kosmetyki zawierające olej z rokitnika poprawiają wygląd cery , działają przeciwstarzeniowo, rozjaśniają przebarwienia m.in. potrądzikowe oraz likwidują cienie pod oczami. Preparaty z rokitnikiem docenia również dermatologia, np. w leczeniu blizn, egzemy, trądziku różowatego czy odleżyn.

 

 

 

Zastosowanie W kosmetyce: kremy do twarzy i ciała, pielęgnacja włosów, skóry, stóp, paznokci. Polecany dla cery dojrzałej, trądzikowej. 
Zalecane stężenie

Ze względu na intensywny kolor oleju zalecamy stosowanie w kosmetykach w stężeniu do 20%. 

Może być także stosowany miejscowo bezpośrednio na skórę.

Przechowywanie W lodówce. Chronić przed dostępem światła.
Rozpuszczalność W tłuszczach.
Ciężar właściwy 0,90 g/ml
   

 

 

Sposób pakowania:

- oleje o wadze 10g, 30g, 45g - szklana brązowa butelka farmaceutyczna

- oleje o wadze powyżej 100g - plastikowe butelki farmaceutyczne 

Opinie o produkcie (1)

19 marca 2015

Zapach piękny /jak dla mnie/ taki rokitnikowy, po zapachu czuć że jest dużo witamny C :) Wystarczy parę kropel by krem uzyskał piękny pomrańczowy kolor.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl