Darmowa dostawa (Kurier InPost) już od 199,00 zł.

Olejek cynamonowy z kory, naturalny

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 2 dni robocze
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 12,90 zł 12.90
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Data ważności: 2025.09
Kod produktu: OE-00008010

Opis

INCI:  Cinnamomum Zeylanicum (Cinnamon) Oil


Naturalny olejek cynamonowy pozyskuje się z kory Cynamonowca metodą destylacji z parą wodną. Olejek zawiera ok. 55% aldehydu cynamonowego i do 18% eugenolu. Znaczna część aldehydu utlenia się do kwasu cynamonowego. Poza tym aldehydem olejki z kory zawierają wiele innych związków, od których zależy ich smak i zapach, np. keton metylowo-n-amylowy, furfural, L-α-pinen, L-felandren, p-cymen, aldehyd benzoesowy, aldehyd nonylowy, aldehyd fenylopropylowy (hydrocynamonowy), aldehyd kuminowy, L-linalol, eugenol, kariofylen.

Olejek cynamonowy jest jednym z najsilniejszych naturalnych antyseptyków. Ma silne właściwości rozgrzewające i ściągające oraz jest cennym składnikiem preparatów przeciwreumatycznych i na kurzajki.

Olejek znajduje zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym - aromatyzowanie leków - w przemyśle kosmetycznym, tytoniowym - aromatyzowanie tytoniu - oraz w przemyśle perfumeryjnym. Jest ważnym składnikiem orientalnych kompozycji perfumeryjnych.

Ze względu na drażniące działanie na skórę w produktach mających kontakt ze skórą IFRA ograniczyła zawartość olejku cynamonowego do 1%. W pozostałych produktach (np. odświeżaczach powietrza) jego zawartość wynosi 5%.

Przed użyciem olejku należy rozrowadzić go w oleju bazowym.

W przypadku wrażliwej skóry może wywoływać podrażnienia.

Tylko do użytku zewnętrznego. Może powodować podrażnienia.

Olejku nie powinny stosować kobiety w ciąży!

 

Sposób pakowania:

- szklane brązowe butelki farmaceutyczne

Zastosowanie Formulacje kosmetyczne, aromaterapia, masaże.
Zalecane stężenie

Formulacje kosmetyczne: do 1%; inne produkty (np. odświeżacze) do 5%.

Przechowywanie Szczelnie zamknięty w lodówce, chronić przed dziećmi. 
Rozpuszczalność W olejach, alkoholu etylowym.
   

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
W przypadku problemu z zalogowaniem się na konto prosimy skorzystać z opcji "nie pamiętasz hasła".
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier InPost) już od 199,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

Karta produktu

Nazwa produktu

Olejek cynamonowy z kory, naturalny

Rodzaj produktu Surowiec,składnik kosmetyczny
Zastosowanie Formulacje kosmetyczne, aromaterapia, masaże
Kod produktu OE-00008005
Rekomendowane stężenie Formulacje kosmetyczne: do 1%; inne produkty (np. odświeżacze) do 5%
Przechowywanie Szczelnie zamknięty w lodówce, chronić przed dziećmi
Sposób pakowania Szklane brązowe butelki farmaceutyczne
Data ważności Data ważności podana na etykiecie
Rozpuszczalność W olejach, alkoholu etylowym
Układ konserwujący  
Postać Postać:ciecz
pH  
Ciężar właściwy  
Ekologiczność  
Certyfikat EKO  
Skład (INCI) Cinnamomum Zeylanicum (Cinnamon) Oil
Informacje dodatkowe Przed użyciem olejku należy rozrowadzić go w oleju bazowym
Opis produktu

Naturalny olejek cynamonowy pozyskuje się z kory Cynamonowca metodą destylacji z parą wodną. Olejek zawiera ok. 55% aldehydu cynamonowego i do 18% eugenolu. Znaczna część aldehydu utlenia się do kwasu cynamonowego. Poza tym aldehydem olejki z kory zawierają wiele innych związków, od których zależy ich smak i zapach, np. keton metylowo-n-amylowy, furfural, L-α-pinen, L-felandren, p-cymen, aldehyd benzoesowy, aldehyd nonylowy, aldehyd fenylopropylowy (hydrocynamonowy), aldehyd kuminowy, L-linalol, eugenol, kariofylen.

Olejek cynamonowy jest jednym z najsilniejszych naturalnych antyseptyków. Ma silne właściwości rozgrzewające i ściągające oraz jest cennym składnikiem preparatów przeciwreumatycznych i na kurzajki.

Olejek znajduje zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym - aromatyzowanie leków - w przemyśle kosmetycznym, tytoniowym - aromatyzowanie tytoniu - oraz w przemyśle perfumeryjnym. Jest ważnym składnikiem orientalnych kompozycji perfumeryjnych.

Ze względu na drażniące działanie na skórę w produktach mających kontakt ze skórą IFRA ograniczyła zawartość olejku cynamonowego do 1%. W pozostałych produktach (np. odświeżaczach powietrza) jego zawartość wynosi 5%

Uwagi W przypadku wrażliwej skóry może wywoływać podrażnienia
Przeciwskazania

Tylko do użytku zewnętrznego. Może powodować podrażnienia.

Olejku nie powinny stosować kobiety w ciąży!

Przykładowe receptury  
Sklep internetowy Shoper Premium