Olejowy ekstrakt z rozmarynu - Antyoksydant

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 2 dni robocze
Cena: 9,80 zł 9.80
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 3.81818
Data ważności: 2020.04
Kod produktu: SA-00018

Opis

INCI:  Helianthus Annuus Seed Oil, Rosmarinus Officinalis Leaf Extract


Olejowy ekstrakt z rozmarynu ma właściwości antyseptyczne, przyspiesza procesy gojenia się skóry, wzmacnia skórę głowy oraz przyspiesza porost włosów. Właściwości przeciwzapalne kwasu rozmarynowego oparte są na jego efekcie hamowania leukotrienów i wolnych rodników.

To także bardzo silny przeciwutleniacz. Działanie przeciwutleniające ekstraktu z rozmarynu wynika z obecności diterpenów takich jak karnozol czy kwas karnozowy oraz rozmanolu, epirozmanolu i i izorozmanolu. Karnoloz i kwas karnozowy to dwie aktywne substancje zdolne do hamowania rodników nadtlenkowych o stężeniu przekraczającym 90% we wszystkich antyutleniaczach zawartych w roślinie. Ich działanie przeciwutleniające to zdolność do zwalczania czynników zewnętrznych przyczyniających się do starzenia skóry, takich właśnie jak wolne rodniki.

Rozmaryn już od czasów starożytnych wychwalany był ze względu na medyczne i aromatyczne właściwości. Stosowano go jako środek wzmacniający, stymulujący, łagodnie moczopędny, żółciopędny, wiatropędny, kardiologiczny, przeciwskurczowy, antyseptyczny oraz zwalczający dolegliwości żołądkowe, nadciśnienie, problemy oddechowe, różnego rodzaju bóle (reumatyzm, nerwobóle). Miejscowa aplikacja rozmarynu stosowana była do leczenie reumatyzmu, ran, wrzodów i kontuzji. Ponadto jest to ceniona roślina aromatyczna stosowana jako przyprawa kulinarna.

Charakterystycznymi substancjami aktywnymi rozmarynu są olejek eteryczny, kwasyfenolowe – pochodne kwasu cynamonowego, flawonoidy, triterpeny i diterpeny. Znajdujemy w nim także kwas chlorogenowy i kofeinowy. Co więcej, w rozmarynie występują znaczące ilości trójterpenowych pochodnych, szczególnie kwasy ursolowego. Wśród fenolowych diterpenów należy podkreślić obecność karnozolu, izorozmanolu, rozmadialu, rozmarydifenolu i rozmarychinonu.

 

Olej rozmarynowy ekstrahowany jest z liści rozmarynu przy wykorzystaniu oleju słonecznikowego jako medium ekstrakcji.

 

Sposób pakowania:

- szklana brązowa butelka farmaceutyczna

 

 

Zastosowanie W kosmetyce: jako konserwant fazy olejowej (olejów, maseł), opóźnia procesy jełczenia (utleniania), kremy i sera do twarzy przeciwstarzeniowe, ujędrniające, antybakteryjne. Kosmetyki do opalania i po opalaniu. Kosmetyki do stóp antybakteryjne. Kosmetyki do włosów (odżywki, maski).
Zalecane stężenie Od 0,3% do 1%.
Przechowywanie Szczelnie zamknięte w chłodnym miejscu (w lodówce).
Rozpuszczalność W tłuszczach.
Ciężar właściwy 0,943 g/ml
   

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl