Silikon roślinny z alg - karagenian - ECOCERT

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 2 dni robocze
Cena: 6,30 zł 6.30
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 3.89474
Data ważności: 2021.02
Kod produktu: SA-00024010

Opis

INCI:  Aqua/Water - Chondrus Crispus (Carrageenan) extract

Karagenian (roslinny silikon z alg), zwany także oligogeliną to ekstrakt z czerwonych alg chondrus crispus (Chrząstnica kędzierzawa, mech irlandzki). Substancja ta zaopatruje skórę w mikrokolagen, który redukuje zmarszczki, spowalnia proces starzenia i ujędrnia. Posiada minerały takie jak magnezu i wapń, które w pozytywny sposób wpływają na zrównoważenie gospodarki mineralnej skóry. Pomaga zachować optymalny stopień wilgotności warstwy rogowej naskórk oraz posiada właściwości naturalnego filtru przeciwsłonecznego, chroniącego przed promieniami UVA.

Karagenian zawiera witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C i PP, które doskonale wpływają na prawidłowe funkcjonowanie skóry. Działa przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie się ran oraz działa wygładzająco na skórę.

Doskonały składnik kosmetyków do włosów (szampony, odżywki, maski). Wygładza powierzchnię włosów, wzmacnia je, nadaje im miękkości.

Karagenian pełni także funkcję substancji zagęszczającej i żelującej w serach i lekkich emulsjach.

W kosmetyce kolorowej z powodzeniem może zastąpić sztuczne silikony, idealne rozwiązanie jako dodatek do podkładów, pudrów w kremie, cieniach i maskarach. Zwiększa poślizg kosmetyku, ułatwia jego rozprowadzenie oraz przedłuża trwałość makijażu, jednocześnie intensywnie nawilżając skórę i odżywiając ją. Nie wykazuje działania komedogennego czyli z powodzeniem może być stosowany w kosmetykach do cery trądzikowej oraz ze zwiększonym łojotokiem.

Skład mineralny:

  • Magnez  
  • Wapń
  • Cynk
  • Fosfor
  • Żelazo
  • Miedź
  • Mangan

 

Sposób pakowania:

- plastikowe pojemniki farmaceutyczne

 

Zastosowanie W kosmetyce białej jako substancja nawilżająca i ułatwiająca rozprowadzanie kosmetyku. Jako substancja zagęszczająca sera i emulsje. W kosmetyce kolorowej jako naturalny odpowiednik silikonów. 
Zalecane stężenie 1-10%, w tym: 3-5% w formulacjach nawilżających; 10% w formulacjach liftingujących
Przechowywanie W temp. od 15 do 21 st. C, szczelnie zamknięte opakowanie.
Rozpuszczalność Woda
   

Opinie o produkcie (3)

25 lutego 2018

Bardzo fajny produkt. Dodaję do serum do twarzy, dobrze nawilża i wygładza skórę. A najważniejsze - idealnie zagęszcza gotowy produkt. Polecam!

16 października 2018

Polecam produkt.Idealny do serum,Łaczy składniki,skóra nawilżona.

3 lipca 2019

Składnik idealny do serum. Pod makijaż super się sprawdza a na dodatek ma fajne właściwości

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl