Tlenek cynku mikronizowany

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 2 dni robocze
Cena: 2,90 zł 2.90
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4.4
Data ważności: 2022.04
Kod produktu: FR-00001010

Opis

INCI:  Zinc Oxide

 

Tlenek cynku to naturalnym minerał będący jednocześnie pigmentem. W kosmetyce ma zastosowanie jako naturalny filtr UV, chroni skórę przed skutkami promieniowania słonecznego. Oprócz ochrony przeciwsłonecznej przyspiesza także gojenie się ran, owrzodzeń i podrażnień, działa antybakteryjnie, ściągająco, pomaga w leczeniu trądziku oraz zmniejsza stany zapalne.

W kosmetyce kolorowej jest stosowany do wybielania produktów kosmetycznych, stanowi dodatek do pudrów i podkładów.

Tlenek cynku praktycznie blokuje całe spektrum UV, odbijając i rozpraszając światło. Kremy z tlenkiem cynku, pełniące funkcję ochrony przed promieniowaniem UV są także przeznaczone do stosowania u małych dzieci oraz osób z wrażliwą skórą, u których chemiczne filtry mogą wywoływać podrażnienia.

Stosowanie tlenku cynku w większych stężeniach (powyżej 20%) pozostawia skórę białą (jest widoczny na skórze) oraz może ją wysuszać. Jedyną wadą tlenku cynku jest konieczność zastosowania go w większym stężeniu, co może rozjaśniać skórę, jednak jest to najbardziej skuteczny i bezpieczny składnik ochronny.

Tlenek cynku można stosować w połączeniu z innymi filtrami lub olejami pochłaniającymi promieniowanie UV (masło shea, olej kokosowy). Oleje posiadają filtr na poziome 4 SPF, dlatego w tym przypadku o tyle mniej dodajemy tlenku cynku.

1% tlenku cynku to filtr około 1,5 SPF.

 

Właściwości:

  • Tlenek cynku nie rozpuszcza się ani w roztworach wodnych, ani w olejowych, jedynie tworzy dyspersje, najlepiej w tłuszczach.

  • Absorbuje promieniowanie UV w szerokim spektrum - aż do 380 nm (UV-A i UV-B), znajduje zastosowanie w produktach przeciwsłonecznych, a także ze względu na wysokie absorbowanie promieniowania UV-A coraz częściej jest wykorzystywany w produktach do codziennego użytku.

  • Aplikowany w produktach zmniejsza odczucie tłustości, skóra nie świeci się. Przy stężeniu do 15%, pozostaje na skórze transparentny.

  • Nietoksyczny i nieuczulający, dlatego polecany w produktach dla dzieci.

  • Bardzo łatwy do zdyspergowania - przy dyspersji w fazie olejowej nie zmienia odczynu fazy wodnej, przy dyspersji w fazie wodnej odczyn rośnie o około 0.5 jednostki pH przy 5% stężeniu filtra.

 

Sposób pakowania:

- plastikowe pojemniki farmaceutyczne

Zastosowanie W kosmetyce: kremy, balsamy, olejki, filtry przeciwsłoneczne, żele, kosmetyki do cery trądzikowej, łojotokowej. Kosmetyki do cery delikatnej i podrażnionej.
Zalecane stężenie Od 1% do 20%.
Przechowywanie W temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Rozpuszczalność Nierozpuszczalny w wodzie i tłuszczach. W tłuszczach tworzy dyspersję.
Ciężar właściwy 0,5 g/cm3
Filtr 1% tlenku cynku to filtr około 1,5 SPF.
   

 

Produkt został użyty w recepturach:

  1. Balsam pielęgnujący z tlenkiem cynku 10%

  2. Krem z tlenkiem cynku 5% 

  3. Krem z tlenkiem cynku 10%

 

Pliki do pobrania:

Opinie o produkcie (6)

5 lutego 2014

Z tlenkiem cynku eksperymentowałam, aby stworzyć sobie naturalną ochronę przeciwsłoneczną dla mojej tłustej cery. Połączyłam go z pudrem bambusowym w stosunku 1:4 (czyli w maksymalnym stężeniu 20%). W przyszłości planuję ukręcić podkład z dodatkiem tlenku cynku. :D Jestem z niego bardzo zadowolona, ale uwaga! Tlenek cynku ma działanie wysuszające, dlatego osoby z cerą normalną i suchą powinny go używać ostrożnie.

27 czerwca 2016

Dodaję go do korektora pod oczy dla rozjaśnienia i sprawdza się idealnie, matowi i nie uczula :)

30 marca 2018

Stosuję w połączeniu z pudrem bambusowym do wykończenia makijażu. Bardzo dobrze radzi sobie ze świeceniem twarzy - matowi na bardzo długi czas, a przy okazji zapewnia całkiem dobry filtr.

24 lipca 2018

nakładam punktowo na pojedyncze syfy, dzięki czemu szybko znikają. Jak dla mnie rewelacja za grosze, no i radzi sobie nawet z podskórnymi gulami

4 lutego 2019

Mam maksymalnie przetłuszczającą się cerę, gdzie makijaż po 2-óch godz świeci mi się niczym żarówka, wygląda jakbym miała go na tłustej twarzy z 10h. Tlenek cynku dodaje na 3 sposoby: 1. odrobinę do kremu pod makijaż 2. bezpośrednio do zbyt ciemnego podkładu (dzięki czemu również pięknie mi go rozjaśnia) 3. do pudru ryżowego wykańczającego makijaż Na tę chwilę makeup trzyma mi się pięknie nie 2h, a cały dzień bez większych poprawek :) Wysusza w zbyt dużym stężeniu.

3 lipca 2019

Stosuję w połączeniu z pudrem bambusowym. Makijaż trzyma sie cały dzień a przede wszystkim nie zapycha cery

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl