Balsam ujędrniająco-odżywiający

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 5 dni
Cena: 34,90 zł 34.90
ilość szt.
Zyskujesz 1 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4.37765
Data ważności: 2021.02
Kod produktu: GZ-00102100

Opis

Oferujemy zestaw do samodzielnego wykonania balsamu. Zestaw zawiera elementy do łatwego i szybkiego przygotowania kosmetyku w domu.

Podstawą do przygotowania balsamu jest stworzona przez nas nowoczesna baza kosmetyczna, której recepturę oparliśmy na naturalnych składnikach. Dajemy także możliwość osobnego zakupienia bazy w naszym sklepie.

 

Balsam ujędrniająco-odżywczy przeznaczony jest do codziennej pielęgnacji każdego rodzaju skóry. Wspomaga walkę z tzw. "skórką pomarańczową", wpływa na modelowanie sylwetki, poprawia elastyczność skóry. Działa ujędrniająco, antyseptycznie, pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej oraz poprawia krążenie. Balsam dodatkowo reguluje funkcje skóry, pomaga poprawić jej kondycję oraz intensywnie nawilża ją i odżywia.

 

Ekstrakt z kawy ECOCERT jest idealnym składnikiem w preparatach antycellulitowych, redukujących tkankę tłuszczową, przeciwstarzeniowych (silny przeciwutleniacz), antyseptycznych i oczyszczających. Kasantyny i polifenole zawarte w kawie działają na tkankę tłuszczową (cellulit), stymulują system nerwowy poprzez hamowanie enzymu fosfodiesterazy i zwiększanie poziomu komórkowego cAMP. Działanie antycellulitowe wzmagane jest także poprzez mobilizację wapnia i zwiększenie przepuszczalności błon.

Kompleks antycellulitowy to 24-godzinne działanie przeciwcellulitowe. Redukuje cellulit w każdych okolicznościach: podczas odpoczynku, ćwiczeń, stresu czy po posiłku. Zmniejsza skórkę pomarańczową i wyszczupla. Skutecznie redukuje cellulit, remodeluje sylwetkę i poprawia elastyczność skóry, wygładza nierówności, zmniejsza obrzęki oraz grubość i objętość skóry. Skuteczność preparatu została potwierdzona badaniami in-vivo i in-vitro.

Kompleks antycellulitowy jest połączeniem dwóch aktywnych cząsteczek pochodzenia roślinnego (fizetyna i frambinon), które spełnia te potrzeby, czyli:

  • aktywuje bazową lipolizę (degradację trójglicerydów) podczas odpoczynku;

  • stymuluje lipolizę indukowaną adrenaliną w trakcie wysiłku lub stresu;

  • hamuje lipogenezę (powstawanie trójglicerydów) po posiłku;

  • hamuje adipogenezę (dojrzewanie komórek tłuszczowych), dając globalny efekt prewencyjny.

Korzyścią dodatkową jest fakt, że substancja nie zawiera konserwantów, dzięki czemu jest w 100% pochodzenia roślinnego (za wyjątkiem wody).

Proteiny zbożowe pozawalają na osiągnięcie wysokiego poziomu nawilżenia, mają działanie niwelujące podrażnienia oraz chroniące skórę przed skutkami promieniowania. Ze względu na swoją charakterystykę wykazują właściwości filmotwórcze i nawilżające. Silne właściwości filmotwórcze wynikają ze składu aminokwasów, które mają higroskopijną naturę i pomagają utrzymywać odpowiedni poziom nawilżenia skóry, pozostawiając jednocześnie przyjemne odczucie. Cechy te powodują, że hydrolizat zbożowy szczególnie dobrze spisuje się w produktach do kąpieli, po kąpieli, po goleniu czy w mleczkach do ciała.

Mleczko owsiane zawiera największą ilość lipidów spośród zbóż (6–8%). Kwasem tłuszczowym występującym w największej ilości jest kwas linolowy (ponad 40%), oprócz niego występuje kwas oleinowy, palmitynowy oraz linolenowy, stearynowy i mirystynowy. Do protein owsianych zaliczyć możemy globulinę (awenalinę), prolaminę (glutynę), glutelinę (aweninę), miozynę, wolne aminokwasy (zwłaszcza siarkowe) oraz enzymy.

Owies to także bogactwo minerałów. Ziarno owsa zawiera następujące składniki mineralne: sód, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor, siarkę, chlor, krzem, miedź, cynk, mangan, fluor, jod i kobalt oraz witaminy: B1 i B2, PP, a także ślady witamin K, E i D. Aktywność kondycjonująca skórę mleczka owsianego wynika z zawartości protein i węglowodanów.

Mleczko owsiane to bardzo dobry nawilżacz, jak również substancja ujędrniającą i wygładzająca. Poprawia kompatybilność pomiędzy substancjami powierzchniowo-czynnymi a skórą/śluzówką, redukując tym samym podrażnienia wywołane przez np. surfaktanty czy golenie. β-glukan owsa jest strukturalnie bardzo zbliżony do kwasu hialuronowego, który stosowany jest jako substancja nawilżająca i wygładzająca skórę.

Olej avocado jest bogaty w witaminy A, B, E, H, K, PP, F, stanowi źródło aminokwasów, protein i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawarty jest w nim również skwalen (składnik ludzkiego sebum), który posiada właściwości antyzapalne i antygrzybiczne oraz chlorofil (nadający owocu zieloną barwę), który również działa antyzapalnie oraz łagodząco. Olej chroni przed promieniowaniem UV, nawilża i ujędrnia skórę, łagodzi podrażnienia i poparzenia, stanowi idealny produkt stosowany jako dodatek do kosmetyków do pielęgnacji ciała. Bardzo dobrze się wchłania, pozostawiając skórę odpowiednio nawilżoną i odżywioną.

Naturalny olejek grejpfrutowy wykazuje działanie oczyszczające, reguluje pracę gruczołów łojowych, działa bakteriobójczo oraz bakteriostatycznie. Zapobiega zaburzeniom rogowacenia mieszków włosowych, powstawaniu zaskórników oraz niweluje plamy. To idealny dodatek do produktów o działaniu antycellulitowym. Ponadto olejek chroni przed rozstępami, wspomaga walkę z wolnymi rodnikami oraz hamuje procesy starzenia się skóry.

 

Skład zestawu odpowiedni do przygotowania 100 g/200 g balsamu:

  • Baza kremowa – 60 g/120 g

  • Kompleks antycellulitowy – 2 g/4 g
  • Olej avocado – 10 g/20 g

  • Ekstrakt z kawy ECO – 2 g/4 g

  • Proteiny zbożowe – 6 g/12 g

  • Mleczko owsiane – 6 g/12 g

  • Olejek grejpfrutowy – 0,3 g/0,6 g
  • Naklejka

  • Pipeta

  • Szpatułka drewniana
  • Elegancka butelka na balsam w komplecie 

Ilość wszystkich składników zestawu jest dokładnie odmierzona.

Zestaw nie zawiera wody (hydrolatu).

 

Dodatkowe elementy niezawarte w zestawie:

  • Woda lub hydrolat: 13 g dla 100 g balsamu lub 26 g dla 200 g balsamu, ml – odmierzyć załączona pipetą lub naczyniem miarowym.

 

Wykonanie balsamu:

  1. Sprawdzenie kompletności otrzymanego zestawu oraz przygotowanie dodatkowych składników (woda lub hydrolat).

  2. Przygotowanie stanowiska pracy z zachowaniem podstawowych zasad higieny.

  3. Do pojemnika z bazą kosmetyczną dodajemy odpowiednią ilość wody destylowanej (demineralizowanej), po czym całość mieszamy do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy.

  4. Następnie do uzyskanej masy wlewamy olej avocado. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników i uzyskania jednolitej masy.
  5. Do otrzymanego balsamu dodajemy pozostałe składniki załączone w komplecie. Składniki należy przelewać bardzo dokładnie, niemal do ostatniej kropli, nie pozostawiając ich w załączonych opakowaniach. Mieszamy po dodaniu każdego ze składników.

  6. Następnie całość dokładnie wymieszać. Balsam jest gotowy do użycia.

  7. Na koniec dodajemy załączony do kompletu olejek eteryczny.

 

Przechowywanie:

Balsam można przechowywać w temperaturze pokojowej do 21 °C. Zalecane jest jednak przechowywanie w lodówce.

 

Sposób pakowania:

- składniki: plastikowe butelki i pojemniki farmaceutyczne, eppendorfy,

- cały zestaw: foliowy woreczek strunowy

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl