Ekstrakt z ananasa

Ekstrakt z ananasa
  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 2 dni robocze
Cena: 4,90 zł 4.90
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4.5
Data ważności: 2022.12
Kod produktu: ER-00047010

Opis

INCI:  Glycerin, Aqua, Ananas Sativus Fruit Extract, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate

Świeżo zerwany ananas zawiera 80-85% wody, 12-15% cukrów, 0,6% kwasów, 0,4% protein, 0,5% popiołu, 0,1% tłuszczów, błonnik i witaminy (głównie A i C). Zawartość witaminy C waha się pomiędzy 10 a 25 mg/100 g. Głównymi węglowodanami ananasa są pojedyncze cukry takie jak sukroza, glukoza i fruktoza. Najważniejszymi kwasami w ananasie są kwas cytrynowy i jabłkowy. 

WŁAŚCIWOŚCI KOSMETYCZNE

Regulowanie transepidermalnej utraty wody (TEWL)
. 

Aktywność ta wynika z zawartości węglowodanów i kwasów AHA w ananasie.

Mono- i oligosacharydy są higroskopijne, czyli wiążą wodę przyczyniając się do zachowania zdrowego poziomu nawilżenia warstwy rogowej. Związki te tworzą wiązania wodorowe z cząsteczkami wody, chroniąc przed nadmierną jej utratą oraz redukując odwodnienie. Dodatkowo niektóre z nich pokrywają skórę cienkim, ochronnym filmem, obniżając transepidermalną utratę wody.

Kwasy AHA również są higroskopijnymi, nietoksycznymi związkami. Dodatkowo wszyscy przedstawiciele tej grupy sprzyjają normalnej keratynizacji i złuszczaniu. Kwasy z wieloma grupami hydroksylowymi można nazwać nawilżającymi przeciwutleniaczami, dodatkowo bardzo łagodnymi dla skóry (Yu RJ & Van Scott EJ, 2002).

Dlatego ekstrakt z ananasa zalecany jest w kosmetykach o działaniu nawilżającym i zmiękczającym skórę.

Stymulowanie regeneracji komórkowej

Aktywność ta wynika z obecności α-hydroksykwasów (AHA) w ananasie.


AHA działają na poziomie stratum corneum. Wpływają one na kohezję pomiędzy korneocytami w głębszych warstwach, czyniąc tym samym warstwę rogową cieńszą i poprawiając elastyczność skóry.

Dlatego ekstrakt z ananasa zalecany jest w kosmetykach o działaniu złuszczającym.

Stymulowanie syntezy kolagenu

Witamina C, czyli kwas L-askorbinowy, bierze udział w syntezie kolagenu.
 Witamina C jest niezbędna do wystąpienia hydroksylacji proliny. W konsekwencji,
jest ona niezbędna do produkowania i utrzymywania integralności kolagenu. Różne
badania wykazały, że może ona bezpośrednio stymulować syntezę kolagenu 
poprzez aktywację transkrypcji pro-kolagenowego mRNA oraz jego stabilizowanie. 
Dodatkowo, witamina C redukuje tworzenie metaloproteinaz w matrycy
pozakomórkowej (metaloproteinazy to enzymy stymulujące rozkład kolagenu w
skórze). Stymulowanie syntezy kolagenu przez witaminę C powoduje, że ma ona zdolność do przyspieszania gojenia ran i może być stosowana w zwalczaniu ran pourazowych, poparzeń czy śladów po operacjach. Jej działanie jest również korzystne przy tworzeniu nowych tkanek.

Dlatego ekstrakt z ananasa zalecany jest w kosmetykach o działaniu przeciwstarzeniowym, regenerującym i ujędrniającym.

Działanie przeciwutleniające


Witamina C to potężny przeciwutleniacz, zmiatający wolne rodniki, bardzo przydatny w walce z fotostarzeniem. Witamina C posiada właściwości foto ochronne zbliżone do witaminy E. Witamina C może neutralizować wolne rodniki generowane przez promieniowanie UVB. 

Dlatego ekstrakt z ananasa zalecany jest w kosmetykach ukierunkowanych na ochronę integralności skóry i włosów przed procesami utleniania.

 

 Sposób pakowania:

- plastikowe opakowania farmaceutyczne

Zastosowanie

Pielęgnacja skóry: kosmetyki o działaniu złuszczającym, nawilżającym, zmiękczającym, anti-aging, ochronnym

Zalecane stężenie Od 0,5 do 5%
Przechowywanie Szczelnie zamknięte w lodówce.
Rozpuszczalność W wodzie.
 pH  4,5 - 5,5

 

 

 

Produkt został użyty w recepturach:

Opinie o produkcie (0)

Wersje językowe
Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl