Darmowa dostawa (Kurier InPost) już od 119,00 zł.

Kwas azelainowy

Kwas salicylowy
  • nowość
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 2 dni robocze
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 11,90 zł 11.90
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Data ważności: 2023.08
Kod produktu: KH-00012010

Opis

INCI: Azelaic acid

Kwas azelainowy jest związkiem organicznym z grupy kwasów dikarboksylowych o udowodnionym działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym oraz lekko złuszczającym.

Polecany jest osobom z trądzikiem różowatym i pospolitym, AZS i przebarwieniami. Działanie kwasu powoduje hamowanie rozwoju bakterii Propionibacterium acnes, Staphylococcus epidermidis, powodujących zmiany trądzikowe. Hamuje również wzrost i nadmierną aktywność melanocytów. Leczenie przebarwień odbywa się poprzez hamowanie syntezy DNA i oddychanie komórkowe melanocytów.

 

Produkty z kwasem azelainowym pozwalają na skuteczne kuracje w obrębie:

  • trądziku różowatego – działanie przeciwzapalne
  • stanów zapalnych – właściwości bakteriobójcze
  • anti-aging – działanie antyoksydacyjne (eliminacja wolnych rodników)
  • regulacji sebum – działanie keratolityczne (zmniejszone tworzenie się czopów łojowych)
  • przebarwień (chloasmamelasma) – jako inhibitor tyrozynazy hamuje działanie enzymu tyrozynazy odpowiedzialnego za powstawanie przebarwień na powierzchni skóry
  • zapalenia mieszków włosowych

Kwas azelainowy jest produktem całorocznym, jednak przy kuracjach kwasami zawsze zaleca się stosowanie wysokiej ochrony spf. 

Propozycja rozpuszczenia:

do rozpuszczalnika (woda/glikol/propanediol) dodajemy kwas azelainowy po czym całość podgrzewamy do temperatury około 70-75 st. C do całkowitego rozpuszczenia kwasu. Następnie regulujemy pH (od 3,2 do 5 w zależności od produktu, który chcemy uzyskać) za pomocą NaOH lub wodorowęglanu sodu.

Jeżeli chcemy stworzyć krem, w drugim naczyniu umieszczamy fazę tłustą i grzejemy razem z fazą wodną zawierającą kwas azelainowy.

 

Sposób pakowania:

- plastikowe pojemniki farmaceutyczne

Zastosowanie W preparatach (toniki, żele, kremy, emulsje) do pielęgnacji skóry trądzikowej, tłustej, z przebarwieniami
Zalecane stężenie W warunkach domowych od 1 do 20%. 
Przechowywanie W temp do 21 st. C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed działaniem światła i wilgoci. 
Rozpuszczalność Rozpuszczalny w alkoholach, glikolach, propanediolu oraz w gorącej wodzie. Może się wytrącać lub tworzyć zawiesinę. 
Ciężar właściwy ok. 0,6g/ml
   

 

Produkt został użyty w recepturach: 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier InPost) już od 119,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium