Darmowa dostawa (Kurier InPost) już od 119,00 zł.

Mocznik

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 2 dni robocze
Cena: 3,90 zł 3.90
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4.28095
Data ważności: 2022.05
Kod produktu: SA-00010030

Opis

INCI:  Urea


Mocznik to idealny składnik kosmetyków do cery trądzikowej, suchej oraz nadmiernie łuszczącej się. Składnik NMF, czyli naturalnego czynnika nawilżającego skórę, odpowiedzialnego za jej prawidłowe uwodnienie. Powoduje złuszczanie zrogowaciałych warstw naskórka. Zwiększa przepuszczalność warstwy rogowej, dzięki czemu ułatwia przenikanie substancji biologicznie aktywnych. Zmiękcza, odświeża i uelastycznia skórę.

Mocznik powstaje w końcowym etapie metabolizmu białek. Jest substancją całkowicie naturalną, wydalaną z organizmu nie tylko za pomocą moczu, ale także potu.

Mocznik używany w przemyśle kosmetycznym ma pochodzenie syntetyczne. Jako składnik NMF (naturalnego czynnika nawilżającego) odpowiada za prawidłowy poziom nawilżenia skóry. Dzięki mocznikowi skóra nie łuszczy się i nie przesusza, utrzymując prawidłowe właściwości ochronne.

Jest idealnym składnikiem w kosmetykach zarówno do skóry problemowej (trądzik, łupież, rozstępy) jak i do cery suchej.

Mocznik, jako substancja silnie higroskopijna, skutecznie wiąże wodę w skórze oraz nie pozwala jej wyparować.

 

W zależności od użytego stężenia wykazuje różne właściwości:

  • 2% - wpływa na szybszy podział komórek warstwy ziarnistej skóry i jej regenerację;

  • 5-10% - leczenie łuszczycy i dermatoz;

  • 10% - stosowany w kosmetykach do cery trądzikowej ułatwia złuszczanie i zwiększa przepuszczalność warstwy rogowej dla innych substancji aktywnych, działa przeciwbakteryjnie.

Ponieważ mocznik szybko ulega hydrolizie, powinno się stosować substancje stabilizujące, np. kwas mlekowy.

 

Sposób pakowania:

- plastikowe pojemniki farmaceutyczne

Zastosowanie

Preparaty do cery suchej, trądzikowej, łuszczyce, łupież.

Zalecane stężenie Od 2% do 10%, w wyższych stężeniach stosowany w preparatach silnie złuszczających.
Przechowywanie W temperaturze do 21 st. C szczelnie zamknięty, chronić przed wilgocią.
Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie, alkoholach.
   
Pliki do pobrania:

Opinie o produkcie (5)

6 marca 2014

Nawilżający niezbędnik. Dodaję w małych porcjach do balsamu do ciała, kremu do rąk, do stóp, do maseczki na skórę głowy. Pięknie nawilża i łagodzi.

18 sierpnia 2017

Kolejny produkt rewelacja od e-naturalne :D Póki co stosowałam go tylko do kąpieli stóp i w życiu tak zadbanych stóp nie miałam! W małej ilości mocznik idealnie nawilżał skórę (zakup będzie świetnym rozwiązaniem dla kogoś kto nie znosi lepiących się od kremów stóp) - zbędne okazały się inne produkty pielęgnacyjne. Dodany do wody w większej ilości delikatnie złuszczał naskórek. Po ponownym zakupieniu bankowo przetestuję mocznik z ulubionymi kremami do ciała, zwłaszcza na co bardziej suche partie, bo mam przeczucie, że sprawdzi się jeszcze lepiej niż Pilarix.

25 lutego 2018

Niezbędny, zwłaszcza w kremie do rąk. Nawilża, zmiękcza i łagodzi popękaną skórę. Efekty są odczuwalne już po pierwszym użyciu.

25 października 2018

Dodałam do toniku z glukonolaktonem, świetnie współgra z innymi składnikami, dobrze rozpuszcza się w wodzie, nawilża i łagodzi :)

22 października 2020

Nie ma preparatu który kochałabym bardziej! Mocznik w formie proszku jest dosyć problematyczny (zwykle dodaję półprodukty do gotowego kremu czy olejku), w związku z czym obecnie wybieram gotowe produkty z dużym stężeniem mocznika. Pamiętam kiedyś zrobiłam serum do twarzy właśnie z użyciem dużej ilości mocznika, na oleju konopnym i nigdy w życiu nie miałam bardziej nawilżonej skóry. Chyba wrócę do tworzenia swoich receptur :)

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl