Olej z nasion chia (szałwia hiszpańska) nierafinowany
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
INCI: Chia Seed Oil
Chia (szałwia hiszpańska) nierafinowany roślina, pochodząca z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali. Bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona. Uprawiany przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Obecnie nadal powszechna w Meksyku i Gwatemali. Nasiona służą do przygotowywania odżywczych napojów i żywności. Jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 – około 64%. Uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości kwasu α-linolenowego. Nasiona zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej), znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy,oraz flawonoidy w tym myrycetynę, kwercetynę i kemferol).
Olej z nasion chia jest jednym z najlepszych olejów opóźniających procesy starzenia się skóry ze względu na wysoką zawartość kwasów Omega 3 i 6 oraz witamin i minerałów (m.in. żelazo, potas, magnez, fosfor i wapń). Olej szybko się wchłania, docierając do najgłębszych warstw skóry, nie pozostawiając poczucia tłustości. Uelastycznia skórę oraz ujednolica jej koloryt, Dodatkowo wspomaga regenerację komórek skóry, nawilża ją oraz odżywia. Działa rewitalizująco, wygładzająco i odmładzająco. Olej z nasion chia działa zwężająco na pory co sprawia, że jest także doskonałym produktem dla cery tłustej oraz trądzikowej. Polecany także do włosów oraz dla cery dojrzałej, suchej i wrażliwej.
Sposób pakowania:
- oleje o wadze 10g, 30g, 45g - szklana brązowa butelka farmaceutyczna
- oleje o wadze powyżej 100g - plastikowe butelki farmaceutyczne
Zastosowanie | W kosmetyce: kosmetyki do pielęgnacji włosów oraz cery suchej, wrażliwej, trądzikowej, produkty przeciwstarzeniowe. |
Zalecane stężenie | Do 100% bezpośrednio na skórę, w formulacjach kosmetycznych 0,5 do 5%. |
Przechowywanie | W suchym i chłodnym miejscu, chronić przed działaniem promieni skónecznych, temp. do 21 st. C. |
Rozpuszczalność | W tłuszczach. |