EMULSJA ODŻYWCZA DO CIAŁA Z MASŁEM KAKAOWYM, MAK, PRAWOŚLAZ

EMULSJA ODŻYWCZA DO CIAŁA Z MASŁEM KAKAOWYM, MAK, PRAWOŚLAZ

Delikatna emulsja przeznaczona do codziennej pielęgnacji ciała. Idealnie nawilża oraz odżywia skórę, pozostawiając ją miękką i przyjemną w dotyku.

Masło kakaowe jest bogatym źródłem witamin, potasu, magnezu, wapna, żelaza oraz kwasu oleinowego dzięki któremu rewelacyjnie regeneruje i nawilża skórę. Ponadto zawarte w nim naturalne antyutleniacze neutralizują działanie wolnych rodników, niszczących skórę, Charakteryzuje się całkowitą zgodnością ze skórą co oznacza, iż składniki w nim zawarte są łatwo tolerowane i wchłaniane przez skórę.

Ekstrakt z maku polnego posiada łagodne przeciwzapalne właściwości, idealny surowiec do każdego rodzaju skóry a szczególnie wrażliwej, delikatnej i skłonnej do podrażnień, w tym skóry alergicznej. Posiada właściwości zmiękczające i łagodzące, dzięki zawartości cennych śluzów przynosi ulgę i ukojenie.

Dodatkowo prawoślaz lekarski, bogaty w witaminy A, C, D, E oraz z grupy B, ma właściwości kojące, odżywiające a także zmiękczające i przeciwzapalne.

Przygotowanie emulsji: (dla 100g )

LP.

NAZWA SUBSTANCJI

SKŁAD PROCENTOWY

SKŁAD ILOŚCIOWY [g]

.

FAZA A

.

.

1

Masło kakaowe

20

20

2

Glyceryl Stearate Citrate

5

5

3

Alkohol cetylostearynowy

4

4

4

Olej ze słodkich migdałów

3

3

5

Olej avocado

2

2

.

FAZA B

.

.

1

Gliceryna roślinna

5

5

2

Woda

46

46

3

Aculyn

4

4

4

Konserwant

1

1

.

Faza C

.

.

1

Witamina B5

2

2

2

Witamina E

1

1

3 Ekstrakt z prawoślazu lekarskiego 4 4
4 Ekstrakt z maku polnego 3 3

 

WYKONANIE KREMU:

  1. Pierwszym krokiem przy wykonywaniu kremu jest przygotowanie łaźni wodnej. Najprościej stawiany np. garnek z woda na kuchence, pamiętają o tym, aby naczynie pomieściło dwie zlewki, szklanki czy słoiki, i podgrzewamy 
  2. W pierwszym naczyniu (zlewce, szklance czy słoiku) umieszczamy składniki fazy A wraz z emulgatorem (olejowej: masło kakaowe, GSC, alkohol cetearylowy, olej avocado, olej ze słodkich migdałów) i umieszczamy w łaźni wodnej. Podgrzewamy zawartość naczynia do temperatury ok. 70%, aby rozpuściły się wszystkie składniki.
  3. W drugim naczyniu umieszczamy składniki fazy B – rozpuszczalne w wodzie i także umieszczamy w łaźni wodnej.
  4. Naczynia umieszczone w łaźni wonnej podgrzewamy tak długo, aż rozpuszczą się wszystkie składniki w nich umieszczone, należy jednak uważać, aby nie przegrzać składników, po czym wyjmujemy je z łaźni. 
  5. Następnie intensywnie mieszając, do fazy wodnej dodajemy fazę olejowa. Do mieszania najlepiej używać mieszadełka, ale można wykorzystać słoik z nakrętką i po połączeniu faz intensywnie wstrząsać.
  6. Mieszamy do momentu ostudzenia i zgęstnienia kremu.
  7. Po lekkim ostudzeniu kremu, (temperatura pokojowa) dodajemy substancje aktywne, witaminy (w tym witamina E), olejki eteryczne – związki wrażliwe na temperaturę.
  8. Dodajemy konserwant wcześniej do fazy wodnej (bez konserwantu kosmetyk powinnyśmy przechowywać w lodówce, czas przydatności do 2 tygodni) przekładamy krem do pudełka i umieszczamy w lodówce. Na drugi dzień osięgnie właściwą konsystencje i będzie gotowy do stosowania 

 

 

 

 

Wstecz

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl