EMULSJA ODŻYWCZA DO CIAŁA Z MASŁEM KAKAOWYM, MAK, PRAWOŚLAZ
Delikatna emulsja przeznaczona do codziennej pielęgnacji ciała. Idealnie nawilża oraz odżywia skórę, pozostawiając ją miękką i przyjemną w dotyku.
Masło kakaowe jest bogatym źródłem witamin, potasu, magnezu, wapna, żelaza oraz kwasu oleinowego dzięki któremu rewelacyjnie regeneruje i nawilża skórę. Ponadto zawarte w nim naturalne antyutleniacze neutralizują działanie wolnych rodników, niszczących skórę, Charakteryzuje się całkowitą zgodnością ze skórą co oznacza, iż składniki w nim zawarte są łatwo tolerowane i wchłaniane przez skórę.
Ekstrakt z maku polnego posiada łagodne przeciwzapalne właściwości, idealny surowiec do każdego rodzaju skóry a szczególnie wrażliwej, delikatnej i skłonnej do podrażnień, w tym skóry alergicznej. Posiada właściwości zmiękczające i łagodzące, dzięki zawartości cennych śluzów przynosi ulgę i ukojenie.
Dodatkowo prawoślaz lekarski, bogaty w witaminy A, C, D, E oraz z grupy B, ma właściwości kojące, odżywiające a także zmiękczające i przeciwzapalne.
Przygotowanie emulsji: (dla 100g )
LP. |
NAZWA SUBSTANCJI |
SKŁAD PROCENTOWY |
SKŁAD ILOŚCIOWY [g] |
. |
FAZA A |
. |
. |
1 |
20 |
20 |
|
2 |
5 |
5 |
|
3 |
4 |
4 |
|
4 |
3 |
3 |
|
5 |
2 |
2 |
|
. |
FAZA B |
. |
. |
1 |
5 |
5 |
|
2 |
Woda |
46 |
46 |
3 |
4 |
4 |
|
4 |
1 |
1 |
|
. |
Faza C |
. |
. |
1 |
2 |
2 |
|
2 |
1 |
1 |
|
3 | Ekstrakt z prawoślazu lekarskiego | 4 | 4 |
4 | Ekstrakt z maku polnego | 3 | 3 |
WYKONANIE KREMU:
- Pierwszym krokiem przy wykonywaniu kremu jest przygotowanie łaźni wodnej. Najprościej stawiany np. garnek z woda na kuchence, pamiętają o tym, aby naczynie pomieściło dwie zlewki, szklanki czy słoiki, i podgrzewamy
- W pierwszym naczyniu (zlewce, szklance czy słoiku) umieszczamy składniki fazy A wraz z emulgatorem (olejowej: masło kakaowe, GSC, alkohol cetearylowy, olej avocado, olej ze słodkich migdałów) i umieszczamy w łaźni wodnej. Podgrzewamy zawartość naczynia do temperatury ok. 70%, aby rozpuściły się wszystkie składniki.
- W drugim naczyniu umieszczamy składniki fazy B – rozpuszczalne w wodzie i także umieszczamy w łaźni wodnej.
- Naczynia umieszczone w łaźni wonnej podgrzewamy tak długo, aż rozpuszczą się wszystkie składniki w nich umieszczone, należy jednak uważać, aby nie przegrzać składników, po czym wyjmujemy je z łaźni.
- Następnie intensywnie mieszając, do fazy wodnej dodajemy fazę olejowa. Do mieszania najlepiej używać mieszadełka, ale można wykorzystać słoik z nakrętką i po połączeniu faz intensywnie wstrząsać.
- Mieszamy do momentu ostudzenia i zgęstnienia kremu.
- Po lekkim ostudzeniu kremu, (temperatura pokojowa) dodajemy substancje aktywne, witaminy (w tym witamina E), olejki eteryczne – związki wrażliwe na temperaturę.
- Dodajemy konserwant wcześniej do fazy wodnej (bez konserwantu kosmetyk powinnyśmy przechowywać w lodówce, czas przydatności do 2 tygodni) przekładamy krem do pudełka i umieszczamy w lodówce. Na drugi dzień osięgnie właściwą konsystencje i będzie gotowy do stosowania