KREM NAWILŻAJĄCY Z HYDROMANILEM I KWASEM HIALURONOWYM
Krem o właściwościach nawilżających, oraz chroniący skórę przed efektami przedwczesnego starzenia. Kwas hialuronowy zawarty w skórze jest jednym z jej najważniejszych składników. Wiążąc wodę w naskórku zapobiega powstawaniu zmarszczek oraz nadaje jej elastyczność i sprężystość, a hydromanil dodatkowo nawilża ją, dając skórze zdrowy i młodzieńczy wygląd
Przygotowanie kremu: (dla 50g bazy kremowej)
LP. |
NAZWA SUBSTANCJI |
SKŁAD PROCENTOWY |
SKŁAD ILOŚCIOWY [g] |
|
FAZA A |
|
|
1 |
6 |
3 |
|
2 |
4 |
2 |
|
3 |
5 |
2,5 |
|
4 |
2 |
1 |
|
|
FAZA B |
|
|
1 |
5 |
2,5 |
|
2 |
Woda |
67 |
34 |
3 |
1 |
0,5 |
|
|
|
|
|
1 |
0,5 |
0,25 (9 kropli) |
|
2 |
2 |
1 |
|
3 |
4,5 |
2,25 |
|
4 |
3 |
1,5 |
WYKONANIE KREMU:
- Pierwszym krokiem przy wykonywaniu kremu jest przygotowanie łaźni wodnej. Najprościej stawiany np. garnek z woda na kuchence, pamiętają o tym, aby naczynie pomieściło dwie zlewki, szklanki czy słoiki, i podgrzewamy
- W pierwszym naczyniu (zlewce, szklance czy słoiku) umieszczamy składniki fazy A wraz z emulgatorem (olejowej: baza emulgatorowa, alkohol cetylowy, wybrane oleje, masło shea) i umieszczamy w łaźni wodnej. Podgrzewamy zawartość naczynia do temperatury ok. 70%, aby rozpuściły się wszystkie składniki.
- W drugim naczyniu umieszczamy składniki fazy B – rozpuszczalne w wodzie (woda, gliceryna, konserwant) i także umieszczamy w łaźni wodnej.
- Naczynia umieszczone w łaźni wodnej podgrzewamy tak długo, aż rozpuszczą się wszystkie składniki w nich umieszczone, należy jednak uważać, aby nie przegrzać składników, po czym wyjmujemy je z łaźni.
- Następnie intensywnie mieszając, do fazy wodnej dodajemy fazę olejowa. Do mieszania najlepiej używać mieszadełka, ale można wykorzystać słoik z nakrętką i po połączeniu faz intensywnie wstrząsać.
- Mieszamy do momentu ostudzenia i zgęstnienia kremu.
- Po lekkim ostudzeniu kremu, (temperatura pokojowa) dodajemy substancje aktywne (hydromanil, kwas hialuronowy), witaminy (witamina E i witamina B5) - związki wrażliwe na temperaturę.
- Dodajemy konserwant wcześniej do fazy wodnej (bez konserwantu kosmetyk powinnyśmy przechowywać w lodówce, czas przydatności do 2 tygodni) przekładamy krem do pudełka i umieszczamy w lodówce.
- Na drugi dzień krem osiągnie właściwą konsystencje i będzie gotowy do stosowania