KREM POD OCZY ODŻYWCZO-WYGŁADZAJĄCY, ALGI, KAWA, SKWALAN, ARGAN
Przygotowanie kremu: (dla 50g kremu)
LP. |
NAZWA SUBSTANCJI |
SKŁAD PROCENTOWY |
SKŁAD ILOŚCIOWY [g] |
. |
FAZA A |
. |
. |
1 |
6 |
3 |
|
2 |
4 |
2 |
|
3 |
3 |
1,5 |
|
4 |
2 |
1 |
|
5 |
10 |
5 |
|
. |
FAZA B |
. |
. |
1 |
5 |
2,5 |
|
2 |
Woda |
60 |
30 |
3 |
1 |
0,5 |
|
. |
Faza C |
. |
. |
1 |
2 |
1 |
|
2 |
2 |
1 |
|
3 | Kompleks morski z algami | 3 | 1,5 |
4 |
1 |
0,5 |
|
5 | 1 | 0,5 |
WYKONANIE KREMU:
- Pierwszym krokiem przy wykonywaniu kremu jest przygotowanie łaźni wodnej. Najprościej stawiany np. garnek z woda na kuchence, pamiętają o tym, aby naczynie pomieściło dwie zlewki, szklanki czy słoiki, i podgrzewamy
- W pierwszym naczyniu (zlewce, szklance czy słoiku) umieszczamy składniki fazy A oprócz oleju arganowego, wraz z emulgatorem (olejowej: baza emulgatorowa, alkohol cetearylowy, olej ze słodkich migdałów, masło shea) i umieszczamy w łaźni wodnej. Podgrzewamy zawartość naczynia do temperatury ok. 70%, aby rozpuściły się wszystkie składniki.
- W drugim naczyniu umieszczamy składniki fazy B – rozpuszczalne w wodzie (woda, gliceryna, konserwant) i także umieszczamy w łaźni wodnej.
- Naczynia umieszczone w łaźni wonnej podgrzewamy tak długo, aż rozpuszczą się wszystkie składniki w nich umieszczone, należy jednak uważać, aby nie przegrzać składników, po czym wyjmujemy je z łaźni.
- Następnie intensywnie mieszając, do fazy wodnej dodajemy fazę olejowa. Do mieszania najlepiej używać mieszadełka, ale można wykorzystać słoik z nakrętką i po połączeniu faz intensywnie wstrząsać.
- Mieszamy do momentu ostudzenia i zgęstnienia kremu.
- Po lekkim ostudzeniu kremu, (temperatura pokojowa) dodajemy skłądniki fazy C oraz olej arganowy olejki eteryczne – związki wrażliwe na temperaturę.
- Dodajemy konserwant wcześniej do fazy wodnej (bez konserwantu kosmetyk powinnyśmy przechowywać w lodówce, czas przydatności do 2 tygodni) przekładamy krem do pudełka i umieszczamy w lodówce. Na drugi dzień osięgnie właściwą konsystencje i będzie gotowy do stosowania