KREM PRECIWSTARZENIOWY 30+, ZIELONA HERBATA, PRAWOSLAZ, KWAS HIALURONOWY

KREM PRECIWSTARZENIOWY 30+, ZIELONA HERBATA, PRAWOSLAZ, KWAS HIALURONOWY

Krem przeciwstarzeniowy zalecany po 30 roku życia zapewniający skórze gładkość i blask, oraz chroniący ją przez efektami przedwczesnego starzenia się. Bogactwo składników zapewnia skórze pełną ochronę, młodzieńczy wygląd oraz jędrność i blask

Przygotowanie kremu: (dla 50g bazy kremowej)

LP.

NAZWA SUBSTANCJI

SKŁAD PROCENTOWY

SKŁAD ILOŚCIOWY [g]

 

 FAZA A

 

 

1

Baza emulgatorowa

6

3

2

Alkohol cetearylowy

4

2

3

Wybrane Oleje

5

2,5

4

Masło Shea

2

1

 

 FAZA B

 

 

1

Gliceryna roślinna

5

2,5

2

Woda

67

34

3

Konserwant naturalny

1

0,5

 

FAZA C

 

 

1

Witamina E

0,5

9 kropli (0,25)

2

Witamina B5

1,5

0,75

3

Ekstrakt z zielonej herbaty

3

1,5

4

Ekstrakt z prawoślazu lekarskiego

3

1,5

5

Kwas hialuronowy 1%

2

1

 

WYKONANIE KREMU:

  1. Pierwszym krokiem przy wykonywaniu kremu jest przygotowanie łaźni wodnej. Najprościej stawiany np. garnek z woda na kuchence, pamiętają o tym, aby naczynie pomieściło dwie zlewki, szklanki czy słoiki, i podgrzewamy
  2. W pierwszym naczyniu (zlewce, szklance czy słoiku) umieszczamy składniki fazy A wraz z emulgatorem (olejowej: baza emulgatorowa, alkohol cetylowy, wybrane oleje, masło shea) i umieszczamy w łaźni wodnej. Podgrzewamy zawartość naczynia do temperatury ok. 70%, aby rozpuściły się wszystkie składniki.
  3. W drugim naczyniu umieszczamy składniki fazy B – rozpuszczalne w wodzie (woda, gliceryna, konserwant) i także umieszczamy w łaźni wodnej.
  4. Naczynia umieszczone w łaźni wodnej podgrzewamy tak długo, aż rozpuszczą się wszystkie składniki w nich umieszczone, należy jednak uważać, aby nie przegrzać składników, po czym wyjmujemy je z łaźni.
  5. Następnie intensywnie mieszając, do fazy wodnej dodajemy fazę olejowa. Do mieszania najlepiej używać mieszadełka, ale można wykorzystać słoik z nakrętką i po połączeniu faz intensywnie wstrząsać.
  6. Mieszamy do momentu ostudzenia i zgęstnienia kremu.
  7. Po lekkim ostudzeniu kremu, (temperatura pokojowa) dodajemy substancje aktywne (ekstrakty: zielona herbata, prawoślaz oraz kwas hialuronowy), witaminy (witamina E i witamina B5) - związki wrażliwe na temperaturę.
  8. Dodajemy konserwant wcześniej do fazy wodnej (bez konserwantu kosmetyk powinnyśmy przechowywać w lodówce, czas przydatności do 2 tygodni) przekładamy krem do pudełka i umieszczamy w lodówce.
  9. Na drugi dzień krem osiągnie właściwą konsystencje i będzie gotowy do stosowania

Wstecz

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl