KREM PRZECIWSTARZENIOWY DO CERY DOJRZAŁEJ Z KOLAGENEM I ELASTYNĄ, KWASEM HIALURONOWYM
Krem przeznaczony do pielęgnacji skóry dojrzałej, wymagającej intensywnej ochrony oraz regeneracji oznak starzenia się skóry. Kolagen intensywnie nawilża cerę, pełniąc funkcję naturalnego środka nawilżającego, natomiast dodatek elastyny zwiększa sprężystość i elastyczność skóry. Kwas hialuronowy zwiększa skuteczność nawilżenia kremu poprzez wiązanie wody w naskórku.
Przygotowanie kremu: (dla 50g bazy kremowej)
LP. |
NAZWA SUBSTANCJI |
SKŁAD PROCENTOWY |
SKŁAD ILOŚCIOWY [g] |
|
FAZA A |
|
|
1 |
6 |
3 |
|
2 |
4 |
2 |
|
3 |
5 |
2,5 |
|
4 |
2 |
1 |
|
|
FAZA B |
|
|
1 |
5 |
2,5 |
|
2 |
Woda |
67 |
34 |
3 |
1 |
0,5 |
|
|
FAZA C |
|
|
1 |
1 |
0,5 (18 kropli) |
|
2 |
2 |
1 |
|
3 |
5 |
2,5 |
|
5 |
2 |
1 |
WYKONANIE KREMU:
- Pierwszym krokiem przy wykonywaniu kremu jest przygotowanie łaźni wodnej. Najprościej stawiany np. garnek z woda na kuchence, pamiętają o tym, aby naczynie pomieściło dwie zlewki, szklanki czy słoiki, i podgrzewamy
- W pierwszym naczyniu (zlewce, szklance czy słoiku) umieszczamy składniki fazy A wraz z emulgatorem (olejowej: baza emulgatorowa, alkohol cetylowy, wybrane oleje, masło shea) i umieszczamy w łaźni wodnej. Podgrzewamy zawartość naczynia do temperatury ok. 70%, aby rozpuściły się wszystkie składniki.
- W drugim naczyniu umieszczamy składniki fazy B – rozpuszczalne w wodzie (woda, gliceryna, konserwant) i także umieszczamy w łaźni wodnej.
- Naczynia umieszczone w łaźni wodnej podgrzewamy tak długo, aż rozpuszczą się wszystkie składniki w nich umieszczone, należy jednak uważać, aby nie przegrzać składników, po czym wyjmujemy je z łaźni.
- Następnie intensywnie mieszając, do fazy wodnej dodajemy fazę olejowa. Do mieszania najlepiej używać mieszadełka, ale można wykorzystać słoik z nakrętką i po połączeniu faz intensywnie wstrząsać.
- Mieszamy do momentu ostudzenia i zgęstnienia kremu.
- Po lekkim ostudzeniu kremu, (temperatura pokojowa) dodajemy substancje aktywne (kolagen z elastyną oraz kwas hialuronowy), witaminy (witamina E i witamina B5) - związki wrażliwe na temperaturę.
- Dodajemy konserwant wcześniej do fazy wodnej (bez konserwantu kosmetyk powinnyśmy przechowywać w lodówce, czas przydatności do 2 tygodni) przekładamy krem do pudełka i umieszczamy w lodówce.
- Na drugi dzień krem osiągnie właściwą konsystencje i będzie gotowy do stosowania