Azeloglicyna

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 2 dni robocze
Cena: 9,40 zł 9.40
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 3.78689
Data ważności: 2020.02
Kod produktu: SA-00022005

Opis

INCI:  Potassium Azeloyl Diglycinate

Azeloglicyna - substancja aktywna, łączy w sobie właściwości dwóch składników: kwasu azelainowego i aminokwasu glicyny. To substancja, mająca postać jasno-żółtego płynu. Bezzapachowa. Rozpuszczalna w wodzie, stabilna w zakresie pH = 5.0 - 11.0

Kwas azelainowy, charakteryzuje się działaniem przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym oraz w mniejszym stopniu działaniem złuszczającym. Hamuje rozwój bakterii Propionibacterium acnes, odgrywających istotną rolę w patogenezie trądziku. Polecany jest pacjentom z atopowym zapaleniem skóry. Dodatkowym jego działaniem jest hamowanie syntezy melaniny (barwnika skóry) co jest wyjątkowo przydatne u osób z trądzikiem pospolitym, trądzikiem różowatym i przebarwieniami. 

Azeloglicyna posiada działanie antybakteryjne, antytrądzikowe i regulujące sebum - zmniejsza ilość mikroziarniaków i wewnątrzmieszkowych bakterii propionowych oraz redukuje wolne kwasy tłuszczowe w sebum skóry, nie zmniejszając zarówno jakości, jak i składu sebum lub morfologii gruczołów łojowych.

Azeloglicyna używana jest do leczenia zwiększonej pigmentacji skóry wynikającej ze wzrostu aktywności lub nadmiernego działania melanocytów. Obejmuje to malanodermę, piegi złośliwe i nadmierna pigmentację fotochemiczną. Uważana jest za za konkurencyjny i odwracalny inhibitor tyrozynazy, która jest kluczowym enzymem w elanogenezie.

Właściwości kosmetyczne:

- rozjaśnia przebarwienia, 
- normalizuje produkcję i wydzielanie sebum,
- przeciwdziała zaskórnikom, 
- działą antybakteryjnie,
- działa przeciwzapalnie,
- nawilża i uelastycznia skórę.


Zastosowanie azeloglicyny w kosmetyce:


Kosmetyki dla cery:
 
 
• trądzikowej,
• łojotokowej,
• z rumieniem,
• cery naczynkowej,
• z trądzikiem różowatym,
• zanieczyszczonej,
• przetłuszczającej się,
• odwodnionej,
• z przebarwieniami (pozapalnymi, potrądzikowymi, po urazach oraz pigmentacyjnymi typu melazma-ostuda, posłonecznymi, hormonalnymi),
 

 

Sposób pakowania:

- plastikowe butelki farmaceutyczne

Zastosowanie W kosmetyce: kremy, sera i toniki dla cery trądzikowej, łojotokowej, z rumieniem, przetłuszczającej się, odwodnionej, naczynkowej.
Zalecane stężenie

Od 3% do 10 %

Przechowywanie Szczelnie zamknięte opakowanie. W lodówce.
Rozpuszczalność W wodzie. Stabilna w zakresie pH = 5.0 - 11.0
   


Produkt został użyty w recepturach:
 

 


Opinie o produkcie (3)

30 marca 2018

Niezbędny produkt przy mojej przetłuszczającej się cerze. Dodaję do toniku i do serum na dzień. Naprawdę reguluje wydzielanie sebum! Poza tym dobrze działa na zmiany trądzikowe. Polecam!

31 maja 2018

Uspokaja naczynka, skóra się tak nie czerwieni, na przykład przy nakładaniu bardzo bogatych w składniki odżywcze produktów, przy zmianach temperatury w zimie. Razem z niacynamidem goi stany zapalne (idealna synergia działania leczącego), sama nie radzi sobie już tak dobrze. Nie wiem jak jest z ograniczaniem przetłuszczania, bo tego problemu nie posiadam. Polecam do kuracji na wzmocnienie naczynek.

19 września 2018

Dla mnie idealna. Nakładam bezpośrednio na oczyszczoną twarz przed wklkepaniem kremu. Przebarwienia potrądzikowe znikaja praktycznie z dnia na dzien. plamy od słońca tak samo :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl