Ekologiczny wyciąg z prawoślazu - ECO

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 2 dni robocze
Cena: 4,50 zł 4.50
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4.36214
Data ważności: 2020.06
Kod produktu: ER-00004010

Opis

INCI:  Glicerin, Aqua, Althaea Officinalis Root Extract, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate

Prawoślaz lekarski to roślina zielna z rodziny ślazowatych (Malvaceae), występująca w Środkowej, Południowej i Wschodniej Europie.

Wykorzystywanymi częściami rośliny są korzenie.

Zawierają one ok. 20-30% śluzu jak również:

  • asparaginę (1-2%),

  • pektynę (10-12%),

  • duże ilości skrobi (35%),

  • cukier (5-10%),

  • betainę (2%),

  • garbniki (2%),

  • sole mineralne (5-8%)

  • śladowe ilości olejku eterycznego.

Prawoślaz bogaty jest także w witaminy, głównie A, C, D, E i z grupy B.

Dzięki swoim właściwościom (głównie poprzez zawarty w nim śluz) prawoślaz wykorzystywany był już w Starożytności. Rzymianie używali go głównie jako produkt spożywczy.

Tradycyjnie jego zmiękczające i kojące właściwości wykorzystywane były w leczeniu nieżytu dróg oddechowych, wrzodów żołądka i skóry oraz procesach zapalnych - głównie układu trawiennego.

W kosmetyce prawoślaz jest bardzo ceniony i znany za swojego dobrotliwego działania:

  • zmiękcza i wygładza skórę,

  • posiada właściwości przeciwzapalne,

  • ochrania skórę przed szkodliwym działaniem środowiska oraz powoduje jej regenerację,

  • łagodzi podrażnienia,

  • idealny składnik preparatów dla cery wrażliwej,

  • chroni suchą skórę oraz włosy, a także łagodzi oparzenia,

  • świetny składnik kompresów na oczy i płynów do pielęgnacji twarzy,

  • idealny produkt w walce z pękającymi piętami.

Prawoślaz hamuje degradację kwasu hialuronowego, który stanowi jeden z głównych składników cementu międzykomórkowego i jest odpowiedzialny za spoistość tkanki łącznej oraz za elastyczność skóry. Ma to korzystny wpływ na zachowanie właściwego stopnia nawilżenia, chroniąc przed procesami starzenia.

 

Sposób pakowania:

- plastikowe butelki farmaceutyczne

Zastosowanie

Pielęgnacja skóry: produkty łagodzące i nawilżające dla skóry wrażliwej.

Pielęgnacja ciała: produkty nawilżające, kojące i przeciwutleniające.

Pielęgnacja włosów: produkty łagodzące i ochronne.

Zalecane stężenie Od 0,1 do 4%
Przechowywanie Szczelnie zamknięty w lodówce
Rozpuszczalność W wodzie
   


Produkt został użyty w recepturach: 

Pliki do pobrania:

Opinie o produkcie (1)

13 września 2018

Bardzo fajny ekstrakt dla osób, którym nie przeszkadza gliceryna. Dobrze nawilża i łagodzi. Polecam ten i inne ekstrakty wodno-glicerynowe, taka ulepszona wersja starej, dobrej gliceryny + bonus ze wszystkich właściwości danego ekstraktu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl