Darmowa dostawa (Kurier InPost) już od 199,00 zł.

Kwas salicylowy

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 2 dni robocze
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 3,70 zł 3.70
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Data ważności: 2025.05
Kod produktu: KH-00005010

Opis

INCI: Salicilic Acid

Kwas salicylowy to eksfoliant, który należy do grupy kwasów beta-hydroksylowych (BHA), posiada właściwości złuszczające, zapobiega powstawaniu zaskórników, działa bakteriostatycznie i przeciwgrzybicznie. Wspomaga walkę z przebarwieniami oraz pomaga w likwidacji niewielkich blizn potrądzikowych. Spłyca drobne zmarszczki oraz poprawia elastyczność i nawilżenie skóry.

Kwas salicylowy działa łagodniej w porównaniu do kwasów AHA, dlatego też podczas jego stosowania rzadziej pojawiają się efekty uboczne w postaci pieczenia, szczypania i nadmiernego złuszczania się skóry. Może być dobrym rozwiązaniem dla osób nietolerujących kwasy AHA.

Ze względu na właściwości bakteriobójcze oraz dzięki temu, że rozpuszcza się w tłuszczach, ma zdolność przenikanie w głąb mieszków włosowych poprzez warstwę łojową oraz zapobiega powstawaniu zaskórników - jest to bardzo istotna właściwość przy leczeniu trądziku. W związku z tym stanowi idealne rozwiązanie dla osób z cerą trądzikową i łojotokową.

Kwas jest także polecany dla cery suchej, z problemem zanieczyszczonych porów (linia T), ponieważ nie posiada właściwości wysuszających.

Optymalne pH dla preparatów z kwasem salicylowym wynosi 2,5-3.

UWAGA: produkty z kwasem salicylowym nie mogą być stosowane przez osoby uczulone na salicylany oraz kobiety w ciąży i matki karmiące. W trakcie stosowania kuracji kwasem salicylowym nie należy korzystać z solarium i opalać się na słońcu. Obowiązkowe jest stosowanie stabilnych filtrów z wysokim poziomem protekcji.

 

Właściwości kwasu salicylowego:

  • oczyszcza gruczoły łojowe z zaskórników i zapobiega tworzeniu wyprysków;

  • przyspiesza proces gojenia ognisk zapalnych (np. zmiany trądzikowe) i podrażnień;

  • reguluje odnowę komórkową skóry i działa złuszczająco na zgrubiałą warstwę rogową naskórka;

  • pozwala zmniejszyć posłoneczne i pozapalne przebarwienia;

  • zwiększa skuteczność działania innych preparatów kosmetycznych - skóra przygotowana kwasami lepiej absorbuje składniki aktywne w nich zawarte;

  • zmniejsza płytkie blizny potrądzikowe;

  • zapobiega wrastaniu włosów po depilacji.

 

Sposób pakowania:

- plastikowe pojemniki farmaceutyczne

Zastosowanie W preparatach (toniki, żele, olejki, emulsje) do pielęgnacji skóry trądzikowej, tłustej i mieszanej.
Zalecane stężenie W warunkach domowych od 1 do 5%, sugerowanie do 2%.
Przechowywanie W lodówce, szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed działaniem światła. 
Rozpuszczalność W olejach, glikolu propylenowym, w alkoholu etylowym 96% (spirytus).
Ciężar właściwy 0,5g/ml
   

 

Produkt został użyty w recepturach:

  1. Tonik dla cery trądzikowej, łojotokowej: kwas salicylowy 1%, kwas AHA 50 C.I. 5%

  2. Tonik dla cery trądzikowej, łojotokowej: kwas salicylowy 2%, kwas AHA 50 C.I. 7%

  3. Krem z kwasem salicylowym 1%

  4. Krem z kwasem salicylowym 2%

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
W przypadku problemu z zalogowaniem się na konto prosimy skorzystać z opcji "nie pamiętasz hasła".
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier InPost) już od 199,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

Karta produktu

Nazwa produktu

Kwas salicylowy

Rodzaj produktu Kwas,składnik kosmetyczny 
Zastosowanie W preparatach (toniki, żele, olejki, emulsje) do pielęgnacji skóry trądzikowej, tłustej i mieszanej
Kod produktu KH-00005010
Rekomendowane stężenie W warunkach domowych od 1 do 5%, sugerowanie do 2%
Przechowywanie W lodówce, szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed działaniem światła
Sposób pakowania Plastikowe pojemniki farmaceutyczne
Data ważności Data ważności podana na etykiecie
Rozpuszczalność W olejach, glikolu propylenowym, w alkoholu etylowym 96% (spirytus)
Układ konserwujący  
Postać  
pH Optymalne pH dla preparatów z kwasem salicylowym wynosi 2,5-3
Ciężar właściwy 0,5g/ml
Ekologiczność  
Certyfikat EKO  
Skład (INCI) Salicilic Acid
Informacje dodatkowe  
Opis produktu

Kwas salicylowy to eksfoliant, który należy do grupy kwasów beta-hydroksylowych (BHA), posiada właściwości złuszczające, zapobiega powstawaniu zaskórników, działa bakteriostatycznie i przeciwgrzybicznie. Wspomaga walkę z przebarwieniami oraz pomaga w likwidacji niewielkich blizn potrądzikowych. Spłyca drobne zmarszczki oraz poprawia elastyczność i nawilżenie skóry.

Kwas salicylowy działa łagodniej w porównaniu do kwasów AHA, dlatego też podczas jego stosowania rzadziej pojawiają się efekty uboczne w postaci pieczenia, szczypania i nadmiernego złuszczania się skóry. Może być dobrym rozwiązaniem dla osób nietolerujących kwasy AHA.

Ze względu na właściwości bakteriobójcze oraz dzięki temu, że rozpuszcza się w tłuszczach, ma zdolność przenikanie w głąb mieszków włosowych poprzez warstwę łojową oraz zapobiega powstawaniu zaskórników - jest to bardzo istotna właściwość przy leczeniu trądziku. W związku z tym stanowi idealne rozwiązanie dla osób z cerą trądzikową i łojotokową.

Kwas jest także polecany dla cery suchej, z problemem zanieczyszczonych porów (linia T), ponieważ nie posiada właściwości wysuszających.

Właściwości kwasu salicylowego:

  • oczyszcza gruczoły łojowe z zaskórników i zapobiega tworzeniu wyprysków;

  • przyspiesza proces gojenia ognisk zapalnych (np. zmiany trądzikowe) i podrażnień;

  • reguluje odnowę komórkową skóry i działa złuszczająco na zgrubiałą warstwę rogową naskórka;

  • pozwala zmniejszyć posłoneczne i pozapalne przebarwienia;

  • zwiększa skuteczność działania innych preparatów kosmetycznych - skóra przygotowana kwasami lepiej absorbuje składniki aktywne w nich zawarte;

  • zmniejsza płytkie blizny potrądzikowe;

  • zapobiega wrastaniu włosów po depilacji

Uwagi Produkty z kwasem salicylowym nie mogą być stosowane przez osoby uczulone na salicylany oraz kobiety w ciąży i matki karmiące. W trakcie stosowania kuracji kwasem salicylowym nie należy korzystać z solarium i opalać się na słońcu. Obowiązkowe jest stosowanie stabilnych filtrów z wysokim poziomem protekcji
Przeciwskazania  
Przykładowe receptury

Produkt został użyty w recepturach:

  1. Tonik dla cery trądzikowej, łojotokowej: kwas salicylowy 1%, kwas AHA 50 C.I. 5%

  2. Tonik dla cery trądzikowej, łojotokowej: kwas salicylowy 2%, kwas AHA 50 C.I. 7%

  3. Krem z kwasem salicylowym 1%
  4. Krem z kwasem salicylowym 2%
Sklep internetowy Shoper Premium