Brakuje Ci 77,70 zł do darmowej dostawy (Kurier InPost).

Masło shea (karite) rafinowane

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 2 dni robocze
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 9,90 zł 9.90
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Data ważności: 2023.03
Kod produktu: MO-00001100

Opis

INCI:  Butyrospermum parkii (Shea Butter) Fruit

 

Masło karite rafinowane to naturalny tłuszcz roślinny, otrzymywany w wyniku tłoczenia na zimno z owoców afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa, pochodzącego z terenów Zachodniej Afryki (Togo). Po poddaniu procesowi rafinacji staję się nieco twardsze, ma jaśniejszy kolor i zostaje pozbawione charakterystycznego zapachu. 

Dzięki wyjątkowo wysokiej zawartości frakcji niezmydlającej (fitosterole, trójterpeny, węglowodór kariten) posiada doskonałe właściwości pielęgnujące skórę. Jest także naturalnym źródłem antyutleniaczy (katechiny) oraz bogatym źródłem witaminy F, E i prowitaminy A, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz alantoiny. 

Obecność kwasu cynamonowego oraz cykloartenolu powoduje, że Masło karite zaliczane jest do naturalnych filtrów chroniących skórę przed działaniem promieni UV i opóźniających procesy jej starzenia. Jest także bogatym źródłem trójterpenów, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne, antybakteryjne, łagodzące, wygładzające, rewitalizujące oraz stymulujące krążenie krwi.

Dodatkowo wspomaga utrzymanie wody w komórkach skóry, działa korzystnie na cerę tłustą, nie powoduje zaczopowania ujść mieszków włosowych.

Posiada właściwości łagodząco-odżywcze.

Przy cerze tłustej polecane do stosowania na noc. Pomocne jest także w niektórych chorobach skóry jak trądzik, łuszczyca i dermatozy.

W Afryce jest używane bez domieszek jako maść przeciw rozstępom oraz do pielęgnowania niemowlaków i starszych dzieci, do masażu bolących mięśni, leczenia reumatyzmu i podrażnień skóry.

Masło karite jest też naturalną odżywką do włosów suchych, łamliwych, rozdwajających się.

Nie posiada działania alergizującego, może być aplikowane bezpośrednio na wszystkie obszary skóry, łącznie z okolicą oczu. Wykazuje duże powinowactwo do warstw lipidowych naskórka, wspomaga ich ochronne działanie oraz wzmacnia cement międzykomórkowy. Pielęgnuje skórę, nie pozostawiając uczucia tłustości.

Sposób pakowania:

- do 1kg: plastikowe pojemniki farmaceutyczne 

- powyżej 1 kg: woreczki

Zastosowanie W kosmetyce: produkty nawilżające, odżywcze do twarzy i ciała, preparaty chroniące przed szkodliwym działaniem czynników atmosferycznych. Produkcja kremów, balsamów, mydeł (duża zawartość frakcji niezmydlanej).
Zalecane stężenie Do 100% może być stosowane bezpośrednio na skórę.
Przechowywanie Lodówka, szczelnie zamknięte opakowanie.
Rozpuszczalność W tłuszczach.
   

 

Produkt został użyty w recepturach:

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
W związku z przeprowadzonymi pracami technicznymi mogą wystąpić problemy z zalogowaniem się na Twoje konto. W takiej sytuacji prosimy skorzystać z opcji "nie pamiętasz hasła".
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier InPost) już od 119,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium