Olej z avocado nierafinowany

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 2 dni robocze
Cena: 2,90 zł 2.90
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4.83
Data ważności: 2020.05
Kod produktu: MO-00071010

Opis

INCI:  Persea gratissima (Avocado) Oil

 

Theobroma Cacao Persea Scheffer to wiecznie zielone drzewa Avocado rosnące w klimacie tropikalnym oraz subtropikalnym Ameryki.

Wykopaliska dowodzą, że avocado było wykorzystywane już 7000 lat przed Chrystusem. Pierwotnie pochodzi z południowego Meksyku, lecz stosunkowo szybko rozpowszechniło się, zaczynając od Ameryki Północnej przez Środkową, aż do Południowej (Peru).

Drzewo Avocado rodzi owoce o tej samej nazwie lub nazywane są one „gruszkami avocado” - ze względu na swój kształt. Owoc ten zawiera głównie tłuszcze (30%), ale posiada także białka, karoteny i witaminy C, E, K, PP oraz B. Gdy owoc poddany zostanie tłoczeniu na zimno, otrzymany zostanie z niego ciemnozielony olej o delikatnym oliwkowym zapachu i lekkim smaku orzechów (Persea gratissima).

Olej z avocado jest bogaty w witaminy A, B, E, H, K, PP, F, stanowi źródło aminokwasów, protein i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawarty jest w nim również skwalen (składnik ludzkiego sebum), który posiada właściwości antyzapalne i antygrzybiczne oraz chlorofil (nadający owocu zieloną barwę), który również działa antyzapalnie oraz łagodząco.

Olej z avocado zalecany jest do pielęgnacji skóry suchej, ze względu na duże możliwości nawilżające jak również do skóry dojrzałej. Jest pomocny w leczeniu łuszczycy oraz egzemy (stanów zapalnych skóry). Ponadto pozostawia na skórze naturalny filtr przeciwsłoneczny oraz jest idealny do stosowania przez mężczyzn jako środek pielęgnujący podrażnioną po goleniu skórę.  

 

Zastosowanie Kosmetyka: kremy, balsamy, preparaty pielęgnujące po goleniu, płyny do kąpieli, odżywki do włosów. W połączeniu z innymi olejami np. migdałowym może być wykorzystywany do masażu.
Zalecane stężenie Do 100%. Może być stosowany bezpośrednio na skórę.
Przechowywanie Lodówka, szczelnie zamknięte opakowanie.
Rozpuszczalność W tłuszczach.
   

Sposób pakowania:

- oleje o wadze 10g, 30g, 45g - szklana brązowa butelka farmaceutyczna

- oleje o wadze powyżej 100g - plastikowe butelki farmaceutyczne 

 

 

Produkt został użyty w recepturach:

Opinie o produkcie (4)

17 marca 2018

Olej, który zawsze mam pod ręką. Stosuję, gdy skóra potrzebuje bomby witaminowej i póki co mnie zawiódł. Bardzo dobrze nawilża i koi podrażnioną skórę. Ostatnio posłużył mi jako składnik olejku myjącego i również w tym wypadku spisuje się świetnie.

22 kwietnia 2018

Bardzo doby olej,nawilża.łagodzi,Stosuję z żelem hialuronowym na noc. Bardzo lubię jego zapach.

5 lutego 2019

Moja mama jest nim zachwycona. Idealnie nawilża suchą skórę. Ja stosowałam na włosy. Uratował moje końcówki przed ścięciem.

24 marca 2019

Ja dopiero zaczynam przygodę z surowcami, ale ten olej jest moim ulubionym. Do suchej skóry doskonały. I ten jego dziwny zapach też lubię :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl