BALSAM PO GOLENIU - BŁYSKAWICZNE WYKONANIE
Delikatny balsam o konsystencji żelu pielęgnujący każdy rodzaj skóry a szczególnie skórę wrażliwą. Zapobiega podrażnieniom delikatnej cery jednocześnie intensywnie ją nawilżając i odżywiając.
Ekstrakt z cantella asiatica działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, wpływa na redukcje zmarszczek oraz przeciwdziała powstawaniu nowych, działa przeciwobrzękowo, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, stymuluje syntezę kwasu hialuronowego,
Ekstrakt z aloesu wykazuje silnie działanie łagodzące, przeciwzapalne i regenerujące. Przyspiesza gojenie ran oraz stymuluje komórki do szybszej regeneracji, wspomagającą regenerację naskórka. Jego silne właściwości nawilżające wpływają na zwiększenie elastyczności i jędrności skóry, jednocześnie odbudowując jej barierę lipidową.Stymuluje fibroblasty do syntezy kolagenu i elastyny, przywracając zdrowy oraz młody wygląd.
Hydrolizat protein uzupełnia niedobór kolagenu rozpuszczalnego i elastyny w skórze, preparaty te działają regenerująco i wygładzająco, przywracając jej świeżość, gładkość, sprężystość i miękkość oraz właściwe nawilżenie. Ponadto, rozpuszczalny kolagen odgrywa znaczną rolę w procesie ziarninowania i gojenia się ran.
Przygotowanie balsamu: (dla 100g)
LP. |
NAZWA SUBSTANCJI |
SKŁAD PROCENTOWY |
SKŁAD ILOŚCIOWY [g] |
1 |
1,8 |
1,8 |
|
2 |
5 |
5 |
|
3 |
6 |
6 |
|
4 |
2,5 |
2,5 |
|
5 |
2,5 |
2,5 |
|
6 |
5 |
5 |
|
7 |
2 |
2 |
|
8 |
1,2 |
1 |
|
9 |
67,5 |
67,5 |
|
10 |
0,5 |
0,5 |
|
11 |
1 |
1 |
|
12 |
3 |
3 |
|
13 |
2 |
2 |
dodatkowo: można dodać olejek miętowy 1% lub z drzewa herbacianego 0,3%
WYKONANIE BALSAMU:
- Pierwszym krokiem przy wykonywaniu kremu jest przygotowanie stanowiska z zachowaniem podstawowych zasad higieny.
- Do zlewki (naczynia) dodajemy po kolei wszystkie dokładnie odmierzone składniki oprócz wody i witamin.
- Następnie zalewamy składniki ciepłą wodą (nie gorącą) i intensywnie mieszamy do całkowitego połączenia się ich.
- Na koniec dodajemy witaminy oraz olejki eteryczne.
- Po ostudzeniu balsam będzie gotowy do użycia
- Przechowywać w temperaturze do 21 stopni, zalecane w lodówce
- Termin ważności - do 6 miesięcy od momentu przygotowania, pod warunkiem zachowania podstawowych zasad higieny