Darmowa dostawa (Kurier InPost) już od 199,00 zł.
KOMPOZYCJA MASEŁ O ZAPACHU WANILII

 KOPOZYCJA MASEŁ O ZAPACHU WANILII

Kompozycja maseł to idealny produkt do pielęgnacji każdego rodzaju skóry, a w szczególności suchej, spierzchniętej oraz narażonej na działanie promieniowania słonecznego. To idealny pomysł jako produkt zarówno przed, jak i po opalaniu. Regeneruje, nawilża, odżywia oraz łagodzi uczucie suchości, przyspiesza regenerację naskórka oraz zapobiega jego łuszczeniu. Pomaga przywrócić odpowiedni poziom nawilżenia skóry, jednocześnie ma działanie kondycjonujące oraz antyseptyczne. Chroni skórę przed działaniem promieniowania oraz łagodzi poparzenia słoneczne.

 
LP. NAZWA SUBSTANCJI SKŁAD % SKŁAD ILOŚCIOWY (g/200g KOSMETYKU)
   FAZA A    
 1 Olej kokosowy  10  20
 2 Masło kakaowe  10  20
 3 Masło waniliowe  10  20
 4 Olej avocado  14  28
 5 Baza emulgatorowa  5  10
   FAZA B    
 6 Konserwant  1  2
 7 Woda destylowana/demineralizowana 30  60
   FAZA C    
 8 Proteiny zbożowe 5  10
 9 Mleczko pszczele 5  10
  10 Woda destylowana/hydrolat waniliowy 10  20
  11 Olejek zapachowy waniliowy  0,3  0,6
  PRZYDATNE AKCESORIA    
12 szpatułka 2 szt  
13 zlewka 2 szt  
14 termometr laboratoryjny 1 szt  
  15 mikser/blender/mieszadło 1 szt  
16 pojemnik/słoik na kosmetyk 200 ml 1 szt  

 

Wykonanie masła:

  1. Sprawdzenie kompletności otrzymanego zestawu.

  2. Przygotowanie stanowiska pracy zgodnie z zachowaniem podstawowych zasad higieny.

  3. W jednym naczyniu (szklance lub zlewce) umieszczamy składniki fazy A, a w drugim naczyniu składniki fazy B, następnie umieszczamy je w łaźni wodnej (np. stawiamy garnek na palnik i podgrzewamy).

  4. Całość podgrzewamy do temperatury ok. 70 °C, mieszając do całkowitego rozpuszczenia się składników. Potrwa to około 10 do 15 minut.

  5. Następnie wyciągamy naczynia z łaźni wodnej i intensywne mieszając, do fazy A (tłustej) dodajemy fazę B. Po połączeniu faz mieszamy przez co najmniej 5 minuty do zgęstnienia otrzymanego produktu. Do mieszania najlepiej użyć miksera lub blendera.

  6. Odstawiamy do ostygnięcia.

  7. Po ostygnięciu do otrzymanego balsamu dodajemy proteiny zbożowe, mleczko pszczele oraz pozostałą część wody lub wybrany hydrolat, po czym całość mieszamy do połączenia się produktów.

  8. Na koniec dodajemy kompozycję waniliową. Całość mieszamy. Otrzymane masło odstawiamy na co najmniej 12 h do lodówki.

  9. Na drugi dzień produkt jest gotowy do użycia.

 

Przechowywanie:

Masło można przechowywać w temperaturze pokojowej do 21 °C (wskazana lodówka).

 

4) Olej z orzechów macadamia – 2,5g
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
W przypadku problemu z zalogowaniem się na konto prosimy skorzystać z opcji "nie pamiętasz hasła".
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium