KOPOZYCJA MASEŁ O ZAPACHU WANILII
Kompozycja maseł to idealny produkt do pielęgnacji każdego rodzaju skóry, a w szczególności suchej, spierzchniętej oraz narażonej na działanie promieniowania słonecznego. To idealny pomysł jako produkt zarówno przed, jak i po opalaniu. Regeneruje, nawilża, odżywia oraz łagodzi uczucie suchości, przyspiesza regenerację naskórka oraz zapobiega jego łuszczeniu. Pomaga przywrócić odpowiedni poziom nawilżenia skóry, jednocześnie ma działanie kondycjonujące oraz antyseptyczne. Chroni skórę przed działaniem promieniowania oraz łagodzi poparzenia słoneczne.
LP. | NAZWA SUBSTANCJI | SKŁAD % | SKŁAD ILOŚCIOWY (g/200g KOSMETYKU) |
FAZA A | |||
1 | Olej kokosowy | 10 | 20 |
2 | Masło kakaowe | 10 | 20 |
3 | Masło waniliowe | 10 | 20 |
4 | Olej avocado | 14 | 28 |
5 | Baza emulgatorowa | 5 | 10 |
FAZA B | |||
6 | Konserwant | 1 | 2 |
7 | Woda destylowana/demineralizowana | 30 | 60 |
FAZA C | |||
8 | Proteiny zbożowe | 5 | 10 |
9 | Mleczko pszczele | 5 | 10 |
10 | Woda destylowana/hydrolat waniliowy | 10 | 20 |
11 | Olejek zapachowy waniliowy | 0,3 | 0,6 |
PRZYDATNE AKCESORIA | |||
12 | szpatułka | 2 szt | |
13 | zlewka | 2 szt | |
14 | termometr laboratoryjny | 1 szt | |
15 | mikser/blender/mieszadło | 1 szt | |
16 | pojemnik/słoik na kosmetyk 200 ml | 1 szt |
Wykonanie masła:
-
Sprawdzenie kompletności otrzymanego zestawu.
-
Przygotowanie stanowiska pracy zgodnie z zachowaniem podstawowych zasad higieny.
-
W jednym naczyniu (szklance lub zlewce) umieszczamy składniki fazy A, a w drugim naczyniu składniki fazy B, następnie umieszczamy je w łaźni wodnej (np. stawiamy garnek na palnik i podgrzewamy).
-
Całość podgrzewamy do temperatury ok. 70 °C, mieszając do całkowitego rozpuszczenia się składników. Potrwa to około 10 do 15 minut.
-
Następnie wyciągamy naczynia z łaźni wodnej i intensywne mieszając, do fazy A (tłustej) dodajemy fazę B. Po połączeniu faz mieszamy przez co najmniej 5 minuty do zgęstnienia otrzymanego produktu. Do mieszania najlepiej użyć miksera lub blendera.
-
Odstawiamy do ostygnięcia.
-
Po ostygnięciu do otrzymanego balsamu dodajemy proteiny zbożowe, mleczko pszczele oraz pozostałą część wody lub wybrany hydrolat, po czym całość mieszamy do połączenia się produktów.
-
Na koniec dodajemy kompozycję waniliową. Całość mieszamy. Otrzymane masło odstawiamy na co najmniej 12 h do lodówki.
-
Na drugi dzień produkt jest gotowy do użycia.
Przechowywanie:
Masło można przechowywać w temperaturze pokojowej do 21 °C (wskazana lodówka).