Olej ze słodkich migdałów nierafinowany
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
INCI: Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil
Amygdalus Communis (Rosaceae) organic to nasiona słodkiego migdałowca, z których tłoczy się olej migdałowy o bursztynowej barwie i lekkim, przyjemnym, charakterystycznym zapachu. Należy do najstarszych i jest jednym z najlepszych olejów kosmetycznych, zawiera od 30 do 50% tłuszczu. Ponadto w swoim składzie posiada także nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT: linolowy (omega-6), oleinowy (omega-9) oraz wyższe kwasy tłuszczowe: palmitynowy i stearynowy.
Olej ze słodkich migdałów tłoczony metodą „na zimno" jest bogaty również w witaminy, takie jak: A, B2, E, D, a wysoka zawartość witaminy E sprzyja zmniejszeniu wolnych rodników.
Działa nawilżająco, regenerująco, przeciwzmarszczkowo, chroni i odżywia skórę oraz pozostawia ją gładką i miłą w dotyku.
Olej ten nadaje się do każdego rodzaju skóry. Łatwo się wchłania i nie pozostawia tłustej warstwy. Może być stosowany bezpośrednio na skórę.
Polecany szczególnie do pielęgnacji skóry dziecka, ponieważ jest bardzo łagodny i nie ma właściwości drażniących.
Może być używany przy leczeniu egzemy oraz w celu zapobiegania rozstępom. Może być on również stosowany jako dodatek do kosmetyków - widocznie odmładza skórę i nadaje jej ładny wygląd. Stosowany systematycznie jest bardzo dobrym emolientem tj. wygładza skórę.
Ponadto używa się go w leczeniu łuszczycy oraz w przypadkach skóry suchej, swędzącej i podrażnionej. Jest lekki, łatwo wchłania się w skórę, dzięki czemu chętnie wykorzystywany jest do masaży.
Sposób pakowania:
- oleje o wadze 10g, 30g, 45g - szklana brązowa butelka farmaceutyczna
- oleje o wadze powyżej 100g - plastikowe butelki farmaceutyczne
Zastosowanie | Jako olej bazowy wykorzystywany jest w produkcji różnorodnych kosmetyków m.in. balsamów, lotionów, mydeł. Oprócz tego wykorzystuje się go do masaży oraz w aromaterapii. |
Zalecane stężenie | Do 100%. Może być stosowany bezpośrednio na skórę. |
Przechowywanie | Lodówka, szczelnie zamknięte opakowanie. |
Rozpuszczalność | W tłuszczach. |