Darmowa dostawa (Kurier InPost) już od 119,00 zł.
Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Blog chmura tagów
Mocznik w kosmetykach – czym jest, jakie stężenia wybierać?
Mocznik w kosmetykach – czym jest, jakie stężenia wybierać?

 

Substancja zwana mocznikiem często pojawia się w składzie kosmetyków. Występuje nie tylko w produktach o profesjonalnym działaniu, wykorzystywanych w salonach kosmetycznych przez profesjonalistów, lecz także w tych drogeryjnych, dostępnych do użytku domowego. Jak z nich korzystać? Co warto wiedzieć o tym składniku kosmetycznym i jakie stężenia produktów wybierać do określonych celów?

 

Co to jest mocznik z chemicznego punktu widzenia? Jak się go pozyskuje?

Mocznik to substancja chemiczna pochodzenia naturalnego, która powstaje na końcowym etapie metabolizmu białek. Stanowi on składnik moczu, z którym jest wydalany z organizmu. W wytwórstwie kosmetyków wykorzystuje się jego syntetyczny substytut, który wykazuje te same właściwości. Ma on formę białego krystalicznego proszku o dość intensywnym zapachu podobnym do amoniaku. Cechuje go rozpuszczalność w wodzie i w alkoholach.

 

Jakie właściwości ma mocznik wykorzystywany w kosmetyce?

Kosmetyczny mocznik jest składnikiem substancji zwanej NMF, czyli naturalnego czynnika nawilżającego skórę. To kompleksowa formuła odpowiedzialna za prawidłowe nawodnienie poprzez złuszczanie rogowych warstw naskórka, co usprawnia przepływ nawilżenia oraz substancji odżywczych w głąb skóry. Lepsza przepuszczalność wiąże się również ze zmiękczeniem, wygładzeniem, a także uelastycznieniem skóry. W przypadku cery dojrzałej można nawet mówić o subtelnym efekcie wizualnego odmłodzenia.

Ponadto substancja ta ma właściwości higroskopijne, co doskonale sprawdza się w przypadku cer przesuszonych. Absorbuje wodę, pozwalając ją transportować do pożądanych struktur naskórka. Oprócz funkcji złuszczającej i pomocy w nawadnianiu wśród zalet stosowania mocznika wskazuje się właściwości przeciwświądowe, przeciwzapalne, antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Jako substancja endogenna nie wywołuje alergii i nie podrażnia skóry, może więc być bezpiecznie stosowana nawet przez osoby, które muszą uważać na uczulające produkty.

 

Mocznik w produktach kosmetycznych – gdzie można go znaleźć?

W jakich produktach kosmetycznych najczęściej spotykany jest mocznik? Jako bardzo wszechstronnie działający składnik pojawia się w wielu produktach dostępnych na rynku. Ze względu na łatwość oraz powszechność pozyskiwania ma on stosunkowo niską cenę, a zatem pojawia się nawet na listach INCI produktów dostępnych dla każdego – jego zakup nie wiąże się z dużymi wydatkami. Z pewnością do popularnych produktów należą kremy do rąk oraz kremy do stóp. Te wrażliwe na zimno i różne czynniki atmosferyczne części ciała wymagają szczególnej troski o złuszczenie, nawilżenie i regenerację, zwłaszcza zimą. Mocznik pomaga kompleksowo o nie zadbać.

Krem nawilżająco-złuszczający z mocznikiem (10%), kwasem salicylowym (2%) oraz kwasem mlekowym (2%) to krem stworzony z myślą do pielęgnacji dłoni i stóp

W produktach do twarzy również można znaleźć niewielki dodatek mocznika. Doskonale sprawdza się on jako składnik toników nawilżających o żelowej formule, występuje też w regenerujących kremach do twarzy, na przykład marki Lynia. Wyśmienicie wspomaga działanie składników aktywnych oraz substancji naturalnych, odświeżając i aktywnie nawilżając skórę.

 

Do jakiej cery można używać formuł z mocznikiem? Czy są jakieś przeciwwskazania?

Mocznik w kosmetykach stanowi idealny wybór przede wszystkim dla cery trądzikowej – wykazuje bowiem właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, co odgrywa szczególnie istotną rolę w przypadku zmian skórnych. Pomaga zaopiekować się problematycznymi fragmentami cery, jednocześnie nie dopuszczając do przesuszenia oraz do gromadzenia się nadmiernej warstwy rogowej na skórze.

Substancja ta sprawdza się także w przypadku cery suchej, o nadmiernej tendencji do łuszczenia się. W naturalny sposób wspomaga regulację tego procesu, kompleksowo dbając o naskórek. Skorzystają na tym również osoby o cerze wrażliwej, delikatnej, naczynkowej oraz dojrzałej. Jak już zostało wspomniane, nie ma też przeciwwskazań do stosowania przez osoby o skłonnościach do alergii skórnych, jednak w takich przypadkach dobrze jest sprawdzić pełen skład kosmetyku pod tym kątem, a oprócz tego wykonać próbę uczuleniową. Ponadto często przydatna okazuje się konsultacja dermatologiczna bądź kosmetologiczna.

 

Stężenia mocznika w produktach kosmetycznych – jakie są bezpieczne?

W zależności od stężenia substancji w składzie, mocznik może wykazywać inny rodzaj aktywności na skórze. 

 

  • Zawartość na poziomie 2% wspomaga podział komórek warstwy ziarnistej skóry i przyspiesza kompleksowo jej regenerację. 

 

 

  • Mocznik w kosmetykach w stężeniu 5-10% jest wykorzystywany podczas leczenia łuszczycy oraz rozmaitych dermatoz. 
  • Zawartość tego składnika wynosząca 10% sprawdza się w przypadku cery trądzikowej. Ułatwia złuszczanie, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, a także przeciwzapalne. Wspomaga przepuszczalność warstwy rogowej oraz transport substancji aktywnych i wody.

 

Należy pamiętać, że mocznik szybko ulega hydrolizie. Z tego względu istotne jest właściwe przechowywanie substancji (zwłaszcza półproduktu) – szczelnie zamknięty, w temperaturze do 21 stopni Celsjusza. Należy go również chronić przed dostępem wilgoci. W gotowych formułach warto stosować substancje stabilizujące, takie jak np. kwas mlekowy.



Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
W przypadku problemu z zalogowaniem się na konto prosimy skorzystać z opcji "nie pamiętasz hasła".
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier InPost) już od 119,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium