Darmowa dostawa (Kurier InPost) już od 119,00 zł.
Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Blog chmura tagów
Glukonolakton – charakterystyka, działanie, właściwości kosmetyczne
Glukonolakton – charakterystyka, działanie, właściwości kosmetyczne

Stosowanie w domowej pielęgnacji profesjonalnych substancji aktywnych to dobry pomysł, o ile wybiera się sprawdzone źródła produktów. Należy wziąć pod uwagę dostosowanie ich do swojego typu cery oraz wdrażać je zgodnie z zaleceniami ekspertów. Glukonolakton to niepozorny składnik kosmetyczny, który odpowiednio stosowany potrafi przynieść wiele korzyści. Co to za substancja i jak ją stosować?

 

Czym jest glukonolakton? Chemiczna struktura

Substancja zwana glukonolaktonem (a także mleczanem kwasu glukonowego) to organiczny związek chemiczny z grupy hydroksykwasów (kwasy PHA) pozyskiwany w procesie fermentacji kukurydzy lub utleniania glukozy. Występuje w postaci jasnego proszku, który może stać się składnikiem rozmaitych gotowych kosmetycznych formulacji. Zazwyczaj stosowany jest w stężeniach powyżej 5%, a przy 15% zawartości wykazuje łagodne działanie peelingujące. Glukonolakton jest rozpuszczalny w wodzie o temperaturze pokojowej.

 

Właściwości substancji – czym wyróżnia się glukonolakton? 

Glukonolakton ma niezwykle pozytywny wpływ na stan i wygląd skóry. Wprowadzenie go do rutyny pielęgnacyjnej niesie ze sobą szereg korzyści – przede wszystkim pełni on funkcję zaawansowanego naturalnego antyoksydantu. W praktyce oznacza to, że spowalnia procesy utleniania, pozwalając na dłużej zachować zdrowy i młody wygląd cery. Przyspiesza regenerację komórek, działając odżywczo oraz przeciwzapalnie. Wspomaga także poziom nawilżenia naskórka i wzmacnia jego odporność na zewnętrzne czynniki drażniące. Sam w sobie jest stosunkowo łagodną formą hydroksykwasu.

 

Do jakiego typu cery glukonolakton jest dobrym wyborem? 

Glukonolakton to produkt, który jednocześnie wykazuje silne i widoczne działanie, lecz nie podrażnia struktury skóry. Dzięki temu doskonale sprawdza się w produktach przeznaczonych do skóry wrażliwej, do której mocne kwasy mogą okazać się zbyt silne. Z tego samego powodu produkt ten doskonale może się sprawdzić do cery o skłonnościach alergicznych, która intensywnie reaguje na mocne substancje. Stosowany rozważnie będzie świetny także do pielęgnacji cery trądzikowej oraz naczynkowej, które oprócz regulacji sebum wymagają kosmetyków o działaniu przeciwzapalnym, wygładzającym oraz nawilżającym.

 

Substancja aktywna sprawdzi się również u osób o cerze dojrzałej – przyspiesza regenerację komórek i opóźnia widoczność procesów starzenia się skóry, dzięki czemu ma działanie odmładzające. Takim rodzajom cery także przyda się działanie nawilżające, ujędrniające i wygładzające, które wykazują produkty zawierające w swoim składzie glukonolakton. Przy regularnym stosowaniu można zaobserwować także delikatne spłycenie drobnych zmarszczek.

 

Dlaczego warto stosować glukonolakton w pielęgnacji? Korzyści z użytkowania. 

Włączony do uważnej regularnej pielęgnacji glukonolakton potrafi, dzięki swoim właściwościom, przynieść naprawdę szybkie i spektakularne rezultaty. Widocznie wygładza i uelastycznia naskórek, a także wspomaga niwelowanie skutków poparzenia słonecznego. Likwiduje szorstkość skóry i pozwala wyregulować rozszerzone pory, zdecydowanie poprawiając wygląd cery. Odpowiednio stosowany jest także niezwykle pomocny w walce z przebarwieniami o różnym pochodzeniu – także w rozjaśnianiu blizn potrądzikowych. Sprawia, że skóra staje się delikatniejsza i sprężysta w dotyku.

 

Produkty z glukonolaktonem – gdzie można znaleźć tę substancję? 

Jako półprodukt glukonolakton może być stosowany w przygotowaniu domowych formulacji kosmetycznych. Sprawdzi się między innymi jako składnik kremu pod oczy czy też do twarzy, w niewielkim stężeniu wzbogaci także serum pielęgnacyjne. Osoby, którym zależy na działaniu peelingującym, mogą przygotować gotową formułę eksfoliującą, zwiększając stężenie składnika.

A w jakich gotowych produktach można znaleźć glukonolakton? Warto zwrócić uwagę na tonik żelowy z kwasem migdałowym i glukonolaktonem marki Lynia. To produkt, którego składniki wykazują działanie łagodnie złuszczające oraz rozjaśniające. Kosmetyk z powodzeniem można stosować na co dzień. Dodatek kwasu hialuronowego oraz d-pantenolu sprawia, że skóra jest nawilżona i ukojona. Z kolei tonik żelowy z 15% glukonolaktonem sprawdzi się u osób, które poszukują mocniejszego działania peelingującego, perfekcyjnego wygładzenia cery, uelastycznienia oraz subtelnego efektu liftingu.

Tonik Pure z glukonolaktonem 15% – cera szczególnie wrażliwa

 

Tonik z kwasem migdałowym 5% i glukonolaktonem 4% – cera sucha, mieszana 

Serum Oily/Acne Skin – cera tłusta, trądzikowa i mieszana

 

Podpowiedzi pielęgnacyjne – kiedy i jak stosować glukonolakton?

Ze względu na działanie regenerujące i złuszczające, glukonolakton najlepiej jest stosować podczas wieczornej pielęgnacji skóry. Krem pod oczy należy stosować jako ostatni, domykający komponent. Z kolei toniki żelowe powinno się nakładać na oczyszczoną i wilgotną skórę, następnie łagodnie je wklepać, a następnie po chwili rozpocząć aplikację kolejnych kosmetyków – łagodnego serum oraz kremu.  

Glukonolakton to substancja zdecydowanie warta uwagi w domowej codziennej pielęgnacji. Jest niezwykle uniwersalny i wszechstronny, a jego wybór przynosi cerze szereg korzyści. Z powodzeniem można stosować go na co dzień.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
W przypadku problemu z zalogowaniem się na konto prosimy skorzystać z opcji "nie pamiętasz hasła".
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier InPost) już od 119,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium